Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Šventinės naujų skonių gaidos „Polonezo“ restorane (Vilnius)

2005-11-24
Опубликовать вашу статью

Ketvirtąjį gimtadienį švenčiantis sostinės Naugarduko gatvės restoranas „Polonezas“
buvo ir išlieka vienintele mieste lenkų virtuvę reprezentuojančia vieta. Dar labiau restorano vairą autentiškos gastronomijos link žada pasukti čia pradėjęs plušėti virtuvės meistras iš Lenkijos Slawomiras Kowalikas.

„Polonezą“ garsinančią jautienos skrandžių sriubą fliakus giria net sostinės svečiai iš Lenkijos. Ne kiekvienas restoranas galėtų skirti sriubai tiek laiko, kiek reikia autentiškiems fliakams ruošti. Jautienos skrandžius būtina virti 8 valandas, be to, reikalingi specialūs pagardai. „Skrandžių atsivežame iš Suvalkų regiono, Lenkijoje perkame ir prieskonių“, – lenkiško skanėsto kelią ant lietuvių stalo atskleidžia restorano vyriausiasis virėjas S. Kowalikas.

Ponas Slawomiras pasakoja virėju dirbantis 22 metus, trylika iš jų vadovauja įvairių restoranų virtuvėms. S. Kowalikas yra maitinęs tokių prestižinių Varšuvos viešbučių, kaip „Mariot“, „Sheraton“, „Panorama“, svečius, taip pat vadovavęs Lenkijos oro linijų kompanijos LOT keleivių maitinimo padaliniui.

„Lenkų virtuvė turi tokias pat senas tradicijas, kaip ir prancūzų gastronomija, tai specifinių receptūrų ir skonio patiekalai“, – tikina naujasis „Polonezo“ virtuvės vyriausias virėjas.

S. Kowalikas ne tik patobulino ankstesnių šio restorano valgių gamybos technologiją, bet ir pasiūlė visą šūsnį naujienų. Be kultinės fliakų sriubos, „Polonezo“ svečiai jau šią savaitę galės paskanauti pagal senovinę receptūrą ruoštos sočios sriubos „Žurek“, kuriai ypatingo skonio suteikia ruginis raugas.

Pasak pono Slawomiro, pasaulyje plačiai paplitusios totoriškos silkės šaknys taip pat veda į Lenkiją. Nuo šiol šis tradicinis užkandis, gardinamas konservuotais pievagrybiais, marinuotais agurkais bei svogūnais, ruošiamas ir „Poloneze“. Čia bus siūloma ir dar vieno pas kaimynus pamėgto užkandžio – kepto rūkyto sūrio su spanguolių padažu. Gurmanai galės pasimėgauti jūros gėrybių, agurkų ir raudonojo padažo kompozicijomis, ar su migdolais apkeptomis krevetėmis.

Sotesnio maisto mėgėjai galės paragauti su grietine, česnakais ir konjaku troškintos kiaulienos nugarinės ar su rozmarinu troškintos kiaulienos išpjovos. Dar viena pagrindinė „Polonezo“ tema šaltajam sezonui – strutienos didkepsniai.

Saldžioms naujoms reprizoms S. Kowalikas pateiks karšto lenkiško obuolių pyrago „Polonezas“ su ledais ir „Raffaello“ deserto. „Šis saldėsis su biskvitu ir kokosiniu kremu Lenkijoje tapo itin
populiarus po to, kai netoli Varšuvos atsidarė „Raffaello“ saldainius gaminančios italų įmonės „Ferrero“ cechas. Dėl šios įmonės saldumynų Lenkijos konditeriai suskato perteikti šilkinį „Raffaello“ skonį savo desertuose“, – pasakojo ponas Slawomiras.

Naujasis virtuvės vyriausias virėjas neketina apsiriboti dabartinėmis valgiaraščio korekcijomis. Ateityje „Polonezo“ maistinis repertuaras bus papildomas skirtingų Lenkijos regionų skanėstų variacijomis.

Restorano gėrimų sąraše taip pat yra lenkiškų gaidų, – čia siūloma lenkiško alaus „Zywiec“ (0,5 l – 5 Lt) bei degtinės „Wyborowa“.

Šventiškai 4-ojo gimtadienio nuotaikai pakurstyti „Polonezas“ pasitelkia ir pietietišką dvasią. Restorano svečiai gali paskanauti ąžuolo statinėse atgabento lengvo, švelnaus skonio bei aromato sicilietiško vyno, patiekiamo specialiuose 250 ml, 500 ml ir vieno litro talpos grafinuose. Pamiršti rudens darganą skatina ir nauji tropinių vaisių sulčių ir prancūziško konjako kokteiliai „Alize.“

„Laisvalaikio“ klubo nariams restorane teikiama 18 proc. nuolaida sąskaitai.

Leila Rosienė
„Laisvalaikio“ informacija