Lietuvos vartotojams jau ne naujiena kietieji brandinti fermentiniai sūriai. Ilgai brandinami tokio tipo sūriai įgyja nepakartojamą skonį ir subtilų aromatą. Italai didžiuojasi kietaisiais Parmezano tipo sūriais – garsiuoju Permigiano-Reggiano ar Grana Padano, olandai – ilgai brandintu Old Amsterdam sūriu. Lietuviai taip pat gamina šio tipo sūrį – tai legendomis apipintas sūris „Džiugas“, gaminamas bendrovės „Žemaitijos pienas“. Nuo šiol siūlomas ir itin ilgai – net 48 mėnesius – brandintas sūris „Džiugas“, o iš viso siūlomi 4 skirtingų brandinimų „Džiugo“ sūriai.
Koks gi tas sūris „Džiugas“?
„Džiugas“ – gardaus, ypatingo skonio Lietuvoje gaminamas sūris. Tai kietasis fermentinis sūris, kuris brandinamas ne mažiau kaip 12, 18, 36 ir 48 mėnesius. Dėl unikalios patentuotos technologijos ir naudojamų raugų kultūrų kompozicijos šis sūris ilgo brandinimo metu įgauna tik jam būdingas išskirtines savybes. Šio sūrio gamintojai didžiuojasi, kad sūris puikiai vertinamas ne tik pirkėjų tarpe, bet ir maisto produktų parodose, kuriose pelnė jau ne vieną aukso medalį.
Puikus skonis ir aukščiausia kokybė, derinama su originaliomis pakavimo ar pateikimo idėjomis, suteikia sūriui „Džiugas“ dar daugiau išskirtinumo. Net keturi skirtingos brandos sūriai neabejotinai taps puikus užkandis restorane ar draugų būryje, o taip pat bus puiki dovana.
12 mėnesių brandintas „Džiugas“ – tai sūris, kuriame pradeda ryškėti tipiškos brandaus sūrio savybės. Jis – maloniai aitraus aromato ir lengvai pikantiško skonio, kuris valgant švelniai kutena gomurį. Išsiskiria kremine, prie žievės šiek tiek sodresne spalva. Tvirtos, vientisos ir gerai lūžtančios tekstūros.
Dvylika mėnesių brandintas „Džiugas“ – tarsi subtilus prieskonis, suteikiantis patiekalams sodrumo. Užbarstykite rupiai tarkuotų drožlių ant ruošiamos kepti picos, karštųjų sumuštinių, makaronų patiekalų, gardinkite mėsos kepsnius ar tiesiog pagaminkite smagių sūrio traškučių. Šis sūris tinka ir padažams. Arba... mėgaukitės skanaudami prie aperityvo ar kaip desertu.
18 mėnesių brandintas „Džiugas“ – vidutinio brandumo sūris, kuriame atsiskleidžia intensyvių aromatų harmonija. Sodraus, aštroko skonio, su švelniai juntamu džiovintų vaisių skoniu. Subtilaus traškumo suteikia pavieniai kalcio druskų kristalėliai, bylojantys apie prasidėjusį naują sūrio brandos etapą. Išsiskiria tvirta žieve, kuri yra matinės gelsvos spalvos su žalsvu atspalviu.
18 mėnesių brandintas „Džiugas“ – puikus užkandinis sūris. Pagardintas medumi ir patiektas su vynuogėmis, alyvuogėmis, riešutais, puikiai derės prie pasirinkto gaivaus vyno. Juo galima pagardinti įvairias salotas, makaronų, ryžių patiekalus ir koldūnus, suteikite pikantiškumo vištienos, veršienos ar antienos valgiams.
36 mėnesius brandintas „Džiugas“ – išties brandus sūris, dvelkiantis pikantiškumo magija. Tvirto, stipraus, maloniai aitraus ir aštraus skonio, kiek primenančio vaisius. Tirpstantis burnoje ir tarsi švelniomis liepsnelėmis suvirpinantis gomurį. Sodrios geltonos spalvos. Smagiai lūžtančios tekstūros, išmargintas baltais kalcio druskų kristalėliais. Norisi laužti po gabalėlį ir nesustoti...
Ne mažiau kaip 36 mėnesius brandintas „Džiugas“ – aristokratiškas malonumas. Tai gardus lengvas užkandis prie vyno taurės, patiekiamas prieš valgį arba per iškilmingą grand finale, po puikių pietų ar vakarienės. Norite skanauti dviese, pasinerti į romantišką gurmaniškų pojūčių pasaulį? Ant stalo šalia sunokusio sūrio ir vyno Jums pakaks šviežių kriaušių, sultingų meliono gabaliukų, figų ir riešutų. Nustebsite, bet šis sūris ypač gardus su kvapnia kapučino kava.
48 mėnesius brandintas „Džiugas“ – tikras senolis, užimantis garbingą vietą sūrių brandos kategorijoje. Tai prabanga ir aukščiausia kokybė viename. Rafinuotumas ir elegancija. Pikantiškas, aitrus skonis dera su švelnaus pieno bei vaisiniu saldumu. Dar labiau tirpstantis burnoje. Dar tvirtesnės žievės. Dar sodresnio aromato. Dar geltonesnės spalvos su oranžiniais atspalviais. Dar traškesnių kalcio druskų kristalėliais nusėtas...
Paimkite sūrio gabalėlį ir užsimerkite. Sutrupinkite jį pirštų galiukais... Užuosite kaip tarsi vaivorykštė išsiskleidžia kvapai, tolumoje dunkso pilis, girdėti prašmatnios puotos garsai... Taip, tai sūris. „Džiugas“, brandintas 48 mėnesius. Juo neabejotinai nustebinsite pačius didžiausius gurmanus ir net sūrio ekspertus.
Kokybiškas sūris – restorano ar virtuvės pažiba
Norėdami pamaloninti svečius restorane ar namuose, galite nustebinti pasiūlydami visų rūšių sūrių „Džiugas“ rinkinį arba užkandį, patiekalą ar net desertą, kurio sudėtyje būtų šis nuostabus sūris.
Legendinis sūris „Džiugas“ gali tapti esminis patiekalo ingredientas, suteikiantis skonį ir aromatą. Jis naudojamas ruošiant įvairiausius valgius, pradedant makaronų ar mėsos patiekalais ir baigiant padažais, sriubomis ir desertais. Šis išraiškingo skonio kietasis brandintas sūris yra nepamainomas picų, makaronų ir rizoto užpildas – tereikia tiesiog užberti tarkuoto sūrio ant patiekalo viršaus ir jis taps visiškai kitoks, kupinas naujo stipraus skonio ir aromato.
Turint ne vienos rūšies sūrio „Džiugas“ galima svečiui leisti pasirinkti, su trumpiau ar ilgiau brandintu sūriu jis pageidautų paskaninti patiekalą. Na, o ruošiant „firminį“ patiekalą tikrai solidžiai atrodytų patiekalo aprašymas, jei jame paminėsite, kad patiekalas pagardintas 48 mėnesius brandintu sūriu „Džiugas“.
Didžiausias malonumas – ragauti sūrį „Džiugas“ vieną, kaip atskirą patiekalą. Dar smagiau – degustuoti iš karto visas 4 jo rūšis, bandant atskirti skonio ir aromato niuansus, tekstūros skirtumus ir mėgautis kiekvienu kąsneliu. Gražiam sūrio „Džiugas“ pateikimui gamintojai siūlo įvairius aksesuarus – lenteles, sūrio peilius ir įvairiausias šventines pakuotes, puikiai tinkančias dovanoms.
Prie brandinto „Džiugo“ sūrio ypač dera medus, tinka ir vaisių ar uogų džemai, kriaušės, obuoliai, vynuogės, figos, graikiniai riešutai, alyvuogės. Ragaujant sūrius, ypač svaresnio skonio, rekomenduojama šalia turėti bandelių ar duonos, biskvitų ar panašių užkandžių.
Sūrio „Džiugas“ derinimas su gėrimais
Sūris ir vynas nuo seno laikomi dvi vienos visumos dalys. Manoma, kad vyno ir sūrio draugystė gimė būtent todėl, kad abu produktai gimsta dėka brendimo proceso. Tinkamai parinktas ir kokybiškas vynas tikrai bus puikus kompanionas patiektam sūriui ar sūrių rinkiniui. Tik reikia nepamiršti, kad vynas turi būti siūlomas atvėsintas iki tinkamos, jam rekomenduojamos temperatūros – ypač vasaros metu, kai „kambario temperatūra“ gali siekti ir 28 laipsnius.
Prie kietųjų sūrių dažnai siūlomi itališki vynai (pavyzdžiui sausas raudonasis Lambrusco arba populiaresni Pinot Noir ir Cabernet Sauvignon) ar brandus natūraliai saldus baltasis vynas , bet tai nėra taisyklė.
Pasirenkant vyną verta žinoti kelis niuansus: pirma – pigiausias vynas vargu ar bus kokybiškas, antra – kiekvienas vartotojas turi savo asmeninį supratimą apie vyną, kuris nebūtinai turi sutapti su nusistovėjusiais teiginiais. Tad jeigu svečias prie brandinto „Džiugo“ sūrio renkasi bet kokį ( tačiau pigiausią) vyną – pabandykite jį atkalbėti, tačiau jeigu svečias tiksliai žino, kad nori būtent savo mėgstamo vyno – galbūt tai ir bus jam priimtiniausias derinys.
Mėgstantys saldesnius ar stipresnius gėrimus, turėtų išbandyti sūrį „Džiugas“ su midumi – bandžiusiems toks derinys labai patiko.
„Restoranų verslas“ informacija
www.restoranuverslas.lt
2011 06 27