Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Sotūs pietūs ant stogo (Alytus)

2005-01-19
Опубликовать вашу статью

„Stiklinio restorano“ pastatą Alytuje rasti nesudėtinga. Jis įsikūręs pačiame Dzūkijos sostinės centre, šalia vienos iš pagrindinių sankryžų ir keli metrai nuo vienintelės šiame mieste „Statoil“ degalinės, vienintelio mieste modernaus stiklinio biurų pastato viršutiniame aukšte. Taigi net pravažiuojant pro Alytų į šį restoraną galima užsukti pietų.

Skirtingai nei didžiųjų miestų centruose, Alytuje nėra problemų pasistatyti automobilį, ir, žinoma, nemokamai. Tarp stiklinio milžino ir universalinės parduotuvės driekiasi didelė automobilių stovėjimo aikštelė, šalia – dar viena.

Tačiau nepažindamas Alytaus vargu ar pamanysi, kad šiame biurų pastate yra restoranas – užsukti viliojančios iškabos „Stiklinis restoranas“ nematyti, prie durų – tik kuklus užrašas.

Pakilus liftu į 6 aukštą pro visus langus - restorano, kavinės, pirčių – atsiveria miesto stogų panorama. Norintieji į ją įsižiūrėti dar geriau, pietauti ar užkandžiauti gali atvirame ore, vienoje iš pastatą supančių terasų.

Tačiau pakilome ne gėrėtis puikiais vaizdais, o pietauti. Beje, dar tik rengdamiesi apsilankyti restorane ir paskambinę į jį buvome paslaugiai informuoti, kad čia dažnai vyksta įvairūs renginiai, taigi pietums vietą galima rasti visada, bet dėl staliuko vakarienei geriau teirautis iš anksto (maloniai nuteikė tai, kad restorano vadybininkas paslaugiai pasiūlė bet kada skambinti jam mobiliuoju telefonu ir sužinoti apie galimybes užsisakyti staliuką ar visą restoraną).

Restorane iš tiesų vyko vietos verslininkų vakaronė, todėl vakarienei pakvietė į kavinę. Nors restorano aplinka prabangesnė, o aptarnaujama rafinuočiau, bet bemaž tose pačiose patalpose esanti kavinė yra ne mažiau moderniai stilinga ir jauki.

Jei ieškote ypač konfidencialios vietos, paprašykite, kad jus aptarnautų banketinėje salėje (iki 20 vietų), kuri, tiesą sakant, yra to paties restorano dalis, per kelias sekundes aklinai atitveriama slankiosiomis sienomis.

Kavinėje daugelis staliukų stovi visiškai greta vienas kito, taigi jie konfidencialiam pokalbiui netiks. Restorano stalai didesni, ant jų ir kompiuteriui ar dokumentams vietos pakaks, ir nepageidaujamos ausys bus toliau.

Vėliau teko girdėti, kad būtent „Stikliniame restorane“ vietos verslininkai mėgsta susitikti su svečiais ar kolegomis.

Nuotraukos - apgaulė
Taupiesiems kavinė gal net labiau patiks – valgiaraštis čia panašus kaip restorane, tik patiekalų kainos mažesnės. Gėrimų asortimentas vienodas: vynas 25-250 Lt už butelį, siūloma beveik visos Lietuvoje gaminamos degtinės bei trauktinės, daug importuotų gėrimų.

Dvejones renkantis bei klausimų padavėjui kiekį sumažina kavinės valgiaraštyje spausdinamos patiekalų nuotraukos. Tik neapsigaukite, net jei ir esate labai praalkę, – nuotraukose patiekalai atrodė gerokai mažesni nei iš tikrųjų. Po didokų salotų (kaina 3,50-9,50 Lt) ir užkandžių (kaina 3-11,50 Lt) porcijų jau abejojome, ar vertėjo ragauti sriubos, kad galbūt būtų užtekę antrojo patiekalo.

Užbėgant už akių reikia prisipažinti, kad susigundyti plakta grietinėlė su citrina (3 Lt) verta ir sočiam – ji tokia skani, kad galima pavadinti firminiu patiekalu.

Iš pasirinktų užkandžių (jų ir salotų siūloma per 20) geriausiai įvertinome netikėtą derinį: marinuotus lašišos suktinukus su varške ir ikrais (11,50 Lt) bei avokado, kumpio, krevečių užkandį su garstyčių ir vyno padažu (7,90 Lt). Labiausiai nuvylė avokado užkandis, įdarytas moliuskais (10 Lt) – visi sutikome, kad jis per rūgštus dėl gausybės greipfrutų, o avokadas nesunokęs ir kietokas.

Šaltibarščiai su bulvėmis (2,60 Lt) gerokai pranoko lūkesčius (kaip pas močiutę kaime – vienbalsiai sutarėme), o tiršta mėsos sriuba su daržovėmis (5,40 Lt) galėjo patikti mėgstantiesiems sūriai bei bulves – veikiausiai virėja buvo įsimylėjusi. O dėl daržovių – lėkštėje aptikta tik gausybė bulvių ir morkų pėdsakų.

Patogu, kad antrieji patiekalai, jų per 40 (kaina 3,70-30 Lt), aiškiai sugrupuoti: avienos, jautienos, veršienos, kiaulienos, vištienos, kalakutienos, žuvies, omletai, lietiniai, vegetariški. Atskiras valgiaraštis vaikams – šie patiekalai mažesni ir gerokai pigesni (kaina 3,50-5 Lt). Beje, patiekalo kaina nurodyta su garnyru, nors jį reikia pasirinkti atskirai. Akivaizdu, kad padavėjas supranta, ką siūlo, todėl galėjo patarti, kuriam patiekalui koks garnyras tinka. Antrieji patiekalai pateisino viltis: kiniškai ruošta kalakutiena (15 Lt) nebuvo per aštri, bet skonis – rytietiškas; veršienos eskalopas (13 Lt) ir keptas upėtakis su migdolais (13 Lt) patiekti su tinkamais padažais. Tiesa, žuvis galėjo būti atnešta ir šiltesnė.

Kita vertus, svarstėme patyliukais - kai siūloma tiek daug patiekalų, ar jiems reikalingi produktai visuomet yra švieži, o ne, tarkime, šaldyti.

Maistas restorane patiekiamas solidžiai, bet nepretenzingai. Kaip ir aptarnavimas: mandagus, bet neįkyrus, padavėjas pasirodydavo kaip tik tuomet, kai buvo reikalingas, nors ir nepastebėjome, kad būtume sekami.

Beje, „Stiklinis restoranas“ organizuoja ir išvažiuojamuosius pokylius iki 600 svečių, todėl į jį gali kreiptis ir vakarėlius savo patalpose rengiančios bendrovės.

Artūras Mankevičius
„VŽ Nr. 181, Savaitgalis nr. 37“ informacija