Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Skonio pojūčių įtaka žmogaus organizmui

2005-03-12
Опубликовать вашу статью

Saldumas mums būtinas, nes didina kraujo kiekį, stiprina raumenis, kaulų smegenis. Jis gerina regėjimą ir plaukų augimą. Normalus saldumo kiekis organizme leidžia greičiau sugyti kaulams po lūžių. Saldumas mums suteikia energijos ir stiprina organizmą, paaštrina visus penkis žmogaus kūno pojūčius. Todėl vaikai labai mėgsta saldumynus.

Valgant per daug saldumynų, galima sau pakenkti. Padidės riebalų kiekis, taip pat padaugės nešvarių medžiagų ir puvimo bakterijų žarnyne, o tai gali paskatinti dujų išsiskyrimą ir net plyšimus, hemorojų.

Saldumo poreikį geriausia patenkinti valgant vaisių cukrų (fruktozę), medų, vaisius. Liaudies medicina teigia, kad stiprus alkoholio poreikis susijęs su kalio trūkumu organizme. Puikus kalio šaltinis yra medus, kuris mažina alkoholio poreikį ir palengvina pagirias.

Rūgštys padeda suvirškinti maistą, pasisavinti jį žarnyne. Kai vartojama per daug rūgšties, žmogus tampa liesas, susidaro raukšlės, nukenčia sąnariai ir regėjimas, sumažėja vyrų vaisingumas.

Po sunkios darbo dienos žmogus su malonumu išgeria butelį alaus, kuris sukelia rūgščią reakciją; protinį darbą dirbantis žmogus prieš vakarienę mėgsta išgerti taurę vyno. Tai natūralus potraukis tiems alkoholiniams gėrimams, kurie sukelia rūgščią reakciją. Iš visų alkoholinių gėrimų vynas ir alus sukelia didžiausią rūgštingumą (ph 4,5). Tokią pat reakciją sukelia ir kava bei arbata. Tikriausiai iš dalies ir dėl šios priežasties mes taip mėgstame šiuos gėrimus. Tačiau susirgus rekomenduojama gerti tik arbatą.

Apskritai organizme rekomenduojama palaikyti rūgščią reakciją vietoj šarminės. Kokiu būdu? Kasdien reikia vartoti rūgščių produktų. Tai obuolių actas, turintis visų obuoliui būdingų savybių. Vartojimo būdas: 1-2 arbatinius šaukštelius įpilti į stiklinę vandens ir gerti kartą ar du karus per dieną. O kasdien išgerta vynuogių ar obuolių sulčių stiklinė aprūpins organizmą kaliu.

Aštrus skonis iš organizmo padeda išsiskirti tulžiai, gleivėms, nedideliam kiekiui riebalų, padeda virškinti maistą. Kai aštrumo trūksta, prasideda skausmai rankų ir kojų raumenyse, kaulai tampa trapūs. Gerklėje būna sausa, džiūsta lūpos. Organizme kaupiasi juoda tulžis ir žmogus tampa niūrus, dirglus, melancholiškas.

Sūrumas suteikia maistui skonio, pagerina nuotaiką, padeda išskirti tulžies perteklių. Per daug vartojant sūraus, priešingai - organizme susidaro daugybė užsikimšimų, auglių. Tai, kad žmogus vartoja per daug druskos, parodo ir įvairūs bėrimai, dermatitai.

Jeigu maiste labai mažai druskos, tai kraujas nesulaiko vandens, jis susilaiko audinyje, atsiranda pabrinkimų ir pan.

Žmonės, kurie vartoja labai mažai druskos, pasižymi lėtesniu mąstymu, būna ne tokie kūrybingi.

Pakankama druskos koncentracija reikalinga normaliam raumeninio audinio darbui, širdies, skrandžio, žarnyno organams ir kraujo indams. Kaip kalis ir chloras, tai ir druska reikalinga susidarant šlapimui ir išsaugant organizme drėgmę. Druska labai svarbi susidarant prakaitui, kuris iš organizmo pašalina šlakus. Šie procesai palaiko pastovų nugaros smegenų ir akies obuolio skysčių spaudimą. Nuo to priklauso gleivinės drėgnumas. Tai palaiko ir eritrocitų stabilumą, apsaugo juos. Eritrocitai palaiko kaulo audinių dinamiškumą, nes 30 nuošimčių natrio žmogaus organizme sukaupta kauluose.

Druska naudinga sergant daugeliu chroniškų ligų: žemu kraujo spaudimu, sumažėjusiu skrandžio rūgštingumu, tulžies kanalų hipokinezija, chronišku nukraujavimu, skysčių ir druskų praradimu (tai nulemia karštas klimatas, tvanki patalpa darbe), depresija, chronišku nuovargiu.

Kartumas išvalo skrandį, žarnyną, padeda virškinti maistą, pašalinti tulžies ir limfos perteklių, valo kraują ir smegenis.

Per daug vartojant kartumo kenčia sąnariai - jie tampa trapūs. Gali skaudėti galvą, džiūti lūpos. Organizme kaupiasi juoda tulžis, ir žmogus tampa agresyvus.

Parengė S. Č.
www.bernardinai.lt  informacija