Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Salmoneliozės protrūkio priežastis – higienos reikalavimų nesilaikymas (VMVT)

2006-04-27
Опубликовать вашу статью

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nustatė, kad salmoneliozės protrūkio Akmenės, Biržų, Pasvalio rajonuose priežastis – konditerijos gaminių gamyba UAB „Svirmantė“ nesilaikant higienos reikalavimų. 

„Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, išnagrinėjusi visą tyrimo medžiagą, nustatė, kad susirgimų priežastis yra konditerijos gaminių UAB „Svirmantė“ technologinio proceso pažeidimai: įmonėje neužtikrinama savikontrolė, darbuotojai dirba pažeisdami higienos reikalavimus. Be to, UAB „Svirmantė“ paimtose nuoplovose nuo rankų, vienai darbuotojai buvo išskirta Salmonella enteritinis“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius. 

Balandžio pabaigoje Akmenės, Biržų, Pasvalio rajonų infekcinėse ligoninėse gydėsi maistu apsinuodiję asmenys, kai kuriems buvo diagnozuota salmoneliozė. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad visi susirgusieji valgė kreminius konditerijos gaminius, pirktus šių rajonų turguose.

Kaip sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius, gyventojai susirgo suvalgę bandelių su kremu, pagamintų kovo 24-29 dienomis UAB „Svirmantė“ (Šiauliai). 

Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimu nuo kovo 29 dienos buvo sustabdyta UAB „Svirmantė“ konditerinių gaminių su kremais ir įdarais gamyba. Tikrinimo metu produkcijos įmonėje nebuvo rasta, tyrimams atrinkti vandens ir plovinių mėginiai. 

Įmonės patikrinimo metu nustatyta, kad savavališkai keičiamos konditerijos gaminių žaliavos, standartuose nenurodytos bandelių laikymo sąlygos. Pagal rastus dokumentus įmonė pagamina daugiau produkcijos nei gali sutalpinti į pagamintos produkcijos sandėliavimo patalpose esančią šaldymo įrangą. Ženklinimo etiketėse bandelėms su įdarais nenurodytos laikymo sąlygos, apyvartinės taros plovykloje nerasta dezinfekuojančių medžiagų, įmonė nepakankamai vykdo žaliavų priėmimo kontrolę. Įmonės produkcija buvo transportuojama automobiliu be šaldymo įrangos. 

„Atlikti grietinės, liesos varškės, margarinų, žemės riešutų tyrimai. Kadangi iš margarino ir kiaušinių išskirta Salmonella enteritidis, todėl buvo tikrintos ir imti mėginiai laboratoriniams tyrimams UAB „Svirmantė“ žaliavas teikiančiose įmonėse, tačiau nei vienoje jų gaminamų produktų Salmonella neišskirta“, – sakė Z. Stanevičius. 

Dėl Lietuvos Respublikos produktų saugos įstatymo pažeidimo UAB „Svirmantė“ bus surašytas protokolas ir perduotas svarstymui Nacionalinei vartotojų teisių apsaugos tarybai prie Teisingumo ministerijos.

VMVT informacija