Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Saldus malonumas - šokoladas

2005-05-15
Опубликовать вашу статью

Turbūt tikrai siprios valios žmogumi galima pavadinti tą, kuris nuo plytelės atsilaužia tik vieną gabaliuką šokolado. Tačiau jeigu jūs taip nepajėgiate, nelaikykite savęs silpnavale. Iš tikro nedaugelis žmonių geba atsispirti šiai saldžiai pagundai. Šokoladas turi daugybę pranašumų ir tik vieną trūkumą - jis tukina. Dėl tos priežasties daugelio moterų šokolado pomėgis virsta tikra neapykanta šiam saldumynui.

Kodėl šokoladas gerina nuotaiką?
Juodosios plytelės paslaptis slypi „šokolado chemijoje“. Jame daugybė komponentų, gerinančių nuotaiką. Kakavos svieste gausu stearino rūgšties, kuri gerina savijautą, ir triptofano -aminorūgšties, smegenyse perdirbamos į laimės pojūtį sukeliantį serotoniną.

Ar tikrai šokoladas praskaidrina mintis?
Taip. Šokolade esantys kofeinas ir teobrominas pagerina atmintį, sukelia kūrybinių jėgų antplūdį. Suvalgius šokolado lengviau parašyti laišką, mokytis užsienio kalbos bei atsiminti sudėtingas matematikos formules. Todėl jo daugiausiai reiktų valgyti besiruošiantiems egzaminams.

Ar tiesa, kad gali atsirasti priklausomybė nuo šokolado?
Iš tiesų esama tokių įtarimų, mat žinoma, kad šokolade yra anandamido, kurio yra ir hašiše. Tačiau kad iš tikrųjų atsirastų priklausomybė nuo šokolado, reikia jo kasdien suvalgyti mažiausiai 30 plytelių vieną po kitos. Jeigu kas nors teigia, kad negali atsispirti šokolado traukai, greičiausiai yra priklausomas nuo jo psichologiškai. Šis saldumynas gali kompensuoti įvairius neišsipildžiusius, pavyzdžiui, švelnumo ar ramybės troškimus.

Kodėl šokoladas tukina?
Nepakartojamą taip viliojantį šokolado skonį lemia cukraus ir riebalų mišinys, kuris, deja, tukina. Cukrus skatina insulino, dėl kurio riebalinėse ląstelėse ima kauptis šokolade esančios riebiosios rūgštys, gamybą. Be to, šokolade esantis cukrus į kraują patenka daug greičiau nei suvalgius rupios duonos. Todėl cukraus lygis kraujyje labai greitai padidėja ir taip pat greitai nukrinta. Tačiau šokoladas nesuteikia soties jausmo. Organizmas netrukus vėl ima reikalauti naujos šio gardėsio porcijos.

Kuris šokoladas sveikesnis - pieniškas ar juodasis?
Juodajame šokolade daugiausia naudingų sudėtinių dalių: magnio (dukart daugiau nei pieniškame), cinko, geležies ir širdžiai reikalingų antioksidantų (flavonoidų). Bet jame nedaug kalcio. Kuo šviesenis šokoladas, tuo mažiau jame kakavos ir tuo daugiau riebalų ir kalcio. Valgant baltąjį šokoladą suvartojama žymiai daugiau kalorijų ir gaunama daugiau cholesterolio. Neabejotinas baltojo šokolado pranašumas tas, kad jame kur kas daugiau nuotaiką praskaidrinančių medžiagų nei juodajame šokolade.

Kodėl moterys prieš mėnesines dažnai nori šokolado?
Tiek prieš mėnesines, tiek ir per jas dažna moteris jaučia riebesnių ir saldesnių valgių poreikį. O šokoladas juk ir riebus, ir saldus gardėsis. Bloga nuotaika dažniausiai užplūsta ciklo pabaigoje, kai organizme būna žemas serotonino lygis. O šokoladas, kaip žinoma, jį pakelia. Be to, jame gausu magnio (300 miligramų šimte gramų juodojo šokolado!), kuris mažina stresą, spazmus, todėl malšina pilvo skausmus.

Ar šokolado reikia vaikams?
Taip. Kaip teigia stomatologai, šokoladas mažiausiai iš visų saldumynų kenkia mažylių dantims. Jis labai greitai tirpsta burnoje ir tik trumpai liečiasi prie dantų. Tačiau gydytojai pataria per daug neleisti vaikams smaguriauti šokoladu. Pirmą šokolado plytelę vaikui galima duoti sulaukus dvejų metų, nes jis gali sukelti alergiją. Paskui geriausia kas antrą dieną duoti vaikui po 1-2 šio saldumyno gabaliukus, pavyzdžiui tada, kai eina pasivaikščioti, kad šis skanumynas suteiktų jam energijos.

Verta prisiminti, kad šokolado yra ne tik šokolado plytelėje, bet ir šokoladiniuose dribsniuose ar duonos riekėje, užteptoje šokoladiniu kremu. Turėkite tai omeny, duodami šiuos produktus vaikams.

Kaip išvengti pinklių?
Jeigu nenorite priaugti papildomų kilogramų, galite suvalgyti ne daugiau kaip vieną ar dvi šokolado plyteles per savaitę. Suvalgote daugiau? Pabandykite išsipainioti iš saldžiųjų pinklių patikrintais metodais.

Nevalgykite šokolado tarp pusryčių, pietų ar vakarienės, norėdama numalšinti alkį ar tiesiog iš nuobodulio, mat vieno ar dviejų gabaliukų jau nepakaks. Geriau kas antrą dieną po valgio leiskite sau desertui suvalgyti vieną kitą gabaliuką.

Kai užklumpa „šokolado badas“, geriau nukreipkite dėmesį į kokią kitą veiklą. Eikite pasivaikščioti, privalgykite iki soties ar tiesiog užsiberkite ant liežuvio žiupsnelį druskos. Tai padės įveikti nenumaldomą „ko nors saldaus“ norą!

Jeigu jau būtinai turite suvalgyti kokį šokoladinį saldainį ar gabaliuką šokolado, geriau suvalgykite šokoladinių ledų, padažykite kokį vaisių į ištirpdytą šokoladą ar išgerkite kakavos. Skonis panašus, tačiau kalorijų kur kas mažiau.

Pagal užsienio spaudą 
Meniu.lt archyvo muotr.
„Laisvalaikio“ informacija