Pagaliau sulaukėme šviežių lietuviškų šparagų,
tai bene pirmoji pavasarį užderanti daržovė...
Maistui šparagai vartojami nuo balandžio iki birželio pabaigos, nes valgomas ne visas augalas, o tik jauni ūgliai. Lietuvoje pavasaris vėlavo, tad šparagų sulaukėme tik gegužės viduryje. O Vakarų Europoje šparagų sezonas jau pačiame įkarštyje. Visi šparagų gerbėjai stengiasi jų atsivalgyti iki kito pavasario, nes šviežiai nuskinti - skaniausi.
Augalą garsina jų maistinė vertė: lengvai įsisavinamų baltymų, angliavandenių, vitaminų B1, B2, B6, mineralinių druskų ir mikroelementų gausa. Liaudies medicinoje šparagai žinomi kaip afrodiziakas, jais gydomas reumatas, inkstų ir širdies ligos, šalinamas nuovargis. Be visų išvardintų savybių – švieži šparagai tiesiog labai skanūs! Traškūs, kvepiantys pavasariška gaiva - jų skonis toks puikus, jog nereikalingi jokie įmantrus ar ypatingi priedai.
Restorane „Esse“ siūlome tradicinius derinius – svieste keptus žaliuosius šparagus su olandišku padažu, ar su traškia šonine ir sūrio padažu, taip pat šparagai puikiai tinka prie gurmaniškų tigrinių krevečių imbiero ir vyno padaže ar sultingo jautienos kepsnio raudonojo vyno padaže. Visada patarsime, kokį vyną pasirinkti prie vieno ar kito patiekalo.
Skanaukite!
Nuotrauka: scx.hu
Tekaraliauja mūsų lėkštėse šparagai, o taurėse – puikus vynas!
Laukiame Jūsų restorane „Esse" !
Gedimino pr. 50/2, Vilnius
8 686 00488, (8 5) 210 2511
info@esse.lt
www.esse.lt
2011 05 16