Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Prie kavos... apie cukrų

2006-05-28
Опубликовать вашу статью

Specialistai rekomenduoja kavą ar arbatą degustuoti be cukraus. Taip geriau juntamas originalus gėrimo skonis ir aromatas. Tačiau tai tik patarimas degustuotojams.

Kiekvieną dieną dauguma maitinimo įstaigų lankytojų nori pasimėgauti kvapnios espresso kavos puodeliu ar išgerti mėgstamos arbatos. Pasaldinimui skirtas cukrus dažniausiai yra būtinas karštųjų gėrimų ingredientas, slopinantis kavos ar arbatos kartumą ir subalansuojantis skonį.

Rudasis ar baltasis?
Kokį cukrų – baltąjį ar rudąjį – dėti į kavą ar arbatą, dažniausiai sprendžia ne lankytojas. Jam tiesiog patiekiamas paruoštas gėrimas su vienos ar kitos rūšies cukrumi.
Baltasis cukrus – visiems nuo seno įprastas, pigesnis. Jis būna smulkus arba gabalinis.
Rudasis cukrus – jau nebe naujovė, bet dar ne visiems įprastas. Jis kiek brangesnis, turi karamelės prieskonį, tad ir lankytojams padaro didesnį įspūdį. Rudasis cukrus gali būti ne tik smulkus ar gabalinis, bet ir stambių kristalų (karamelinis). Šį produktą tiekiančios įmonės siūlo ir stambius cukraus kristalus ant medinės lazdelės, tačiau tai gana brangiai kainuojantis produktas, žymiai padidinantis gėrimo savikainą.

O kodėl gi nepasiūlius lankytojui pačiam pasirinkti? Tereikia paklausti, ruduoju ar baltuoju cukrumi jis norėtų pagardinti savo gėrimą. Toks papildomas dėmesys lankytojui tikrai nepamaišys.

Kaip supakuotą cukrų pasiūlyti lankytojui?
Kiek cukraus dėtis į kavos ar arbatos puodelį, lankytojas turi nuspręsti pats. O kavinės ar restorano darbuotojams svarbu pasirūpinti, kad cukraus nepritrūktų. Atrodo paprasta – užtenka padėti ant stalo cukrinę, ir lankytojas pats cukraus įsipils tiek, kiek norės.
Naudojant paprastą birų cukrų, esantį cukrinėse, kyla tam tikrų nepatogumų. Naudojant cukrines-dozatorius, cukrus neretai blogai byra – cukrinės būna tiesiog per daug pripildytos, arba drėgnoje vietoje stovėjęs cukrus sulipo ir užkimšo vamzdelį. Jei ant stalo stovi tradicinės cukrinės su šaukšteliu, lankytojai dažnai į jas įdeda šaukštelį iš savo puodelio arba cukrinės šaukšteliu maišo savo gėrimą – taip cukrus, esantis cukrinėje, užteršiamas, sudrėgsta ir sulimpa.

Fasuotas birus cukrus gali padėti išvengti ankščiau minėtų bėdų. Tačiau pasitaiko, kad lankytojai praplėštame pakelyje palieka cukraus, kuris išsibarsto ant stalo. Popierėliai nuo cukraus taip pat nepuošia stalo.
Gabalinis cukrus taip pat gali padėti išvengti minėtų nepatogumų. Nustebinti lankytojus galima cukrinėje sumaišius rudojo ir baltojo cukraus gabalėlius.
Taip pat reikia nepamiršti ir dietos besilaikančių lankytojų. Nevartojantiems cukraus galite pasiūlyti cukraus pakaitalų – saldiklių.

Vytautas Mickevičius
„Restoranų verslo“ Nr. 2/2006 (12) informacija
Išsispausdinti „Restoranų verslo“ prenumeratos kuponą  galite čia >>