Pienas - sukurtas veršiukams
Pienas yra sukurtas veršiams ir net veršiai (karvės vaikai) pieną geria tik kelis mėnesius ir po to pradeda ėsti žolę. Tuo tarpu žmonės yra vieninteliai visoje žemėje, kurie geria kitiems gyvūnams sukurtą pieną. Nors žmogus, laiko save protingiausia būtybe žemėje, mitybos atžvilgiu dauguma gyvūnų yra daug labiau išprusę negu vidutinis vartotojas. Ar žinote, jog natūraliai karvėms neskirta duoti pieno visą jos gyvenimo laikotarpį. Gamta viską sutvarkiusi taip, kad karvės duodamo pieno užtektų jaunam veršiukui, tuo tarpu, kai ji nenustojama melžti sutrikdomas natūralus, gamtos padiktuotas ciklas.
Tiesa, būtų dar puse bėdos jei žmonės vartotų nepasterizuotą pieną, kaip tai darė daugelį metų, nes pasterizuotas pienas pakeičia struktūra ir taip tampa dar laibiau nuodingas.
Pasterizuotas pienas sukelia chroniškas ligas
Kas atsitinka kai pienas yra pasterizuojamas? Pasterizavimo procesą išrado L.Pasteur, kuris taip pat yra bakterijų ir mikrobų teorijos autorius (jis teigia kad daugelį ligų sukelia bakterijos ir mikrobai). Kad sunaikintų piene esančias bakterijas, pieno pramonė pasterizuoja (kaitina pieną). Šio proceso metu pasikeičia pieno struktūra. Pasterizavimas pieno cukrų, kitaip žinomą kaip laktozę, paverčia į beta-laktozę, kuri yra daug griečiau įsisavinama ir to rezultatas – staigus gliukozės padidėjimas kraujyje ir po to sumažėjimas, dėl kurio greitai pajuntamas alkis. Tai ypač žalinga diabetikams.
Svarbiausia, kad pasterizavimas pakeičia piene esančio kalcio formą ir padaro kalcį beveik visiškai neįsisavinamą.
Homogenizavimas
Daugelis žmonių net nežino, kad pienas yra ne tik pasterizuojamas, bet dar ir homogenizuojamas. Homogenizavimas yra procesas kai pienas leidžiamas per labai tankų filtrą, kuris sumažiną piene esančių riebalų ir baltymų molekules, kad riebalai lygiai pasiskirstytu visame butelyje ir nenusistotų ant paviršiaus. Deja, šis procesas pakeičia natūralią pieno struktūrą ir taip jį padaro dar labiau nevirškinamu. Homogenizuojant piene esančios riebalų molekulės apgaubia ar prikimba prie baltymų molekulių, taip apsunkindama jų virškinimą. Nesuvirškinti baltymai yra įsiurbiami į kraują, o tai sukelia alergija ir kitas autoimunines ligas tokias kaip reumatoidini artritą, bronchinę astmą, šienligę, kitas alergijas, jautraus žarnyno sindromą. Skatindamas gleivių susidarymą organizme, pieno paūmina plaučių ir kvėpavimo takų ligas ir visiems gerai žinoma slogą.
Pieno alergijos
70% suaugusiųjų turi bent minimalų pieno netoleravimą (nevirškinimą). Taip atsitinka nes pienui ir jo produktams virškinti reikalingas enzimas – laktazė. Vaikai šio enzimo turi pakankamai, bet su amžiumi šio enzimo mažėją ir daugelio suaugusiųjų organizmas jo nebegamina arba gamina nepakankamai. Dėl to pienas būna nesuvirškintas. O nesuvirškintas ar blogai suvirškintas maistas nuodija organizmą ir taip sukelia įvairias ligas ir alergijas. Laktazės mažėjimas yra dar vienas gamtos įrodymas, kad suaugęs žmogus neturėtų vartoti pieno.
Pienas ir kalcis
Vartodami pieną ir jo produktus organizmas praranda daugiau kalcio negu jo pasisavina. Taip atsitinka dėl sekančių priežasčių: nors karvės piene yra gausu kalcio, jis yra tokioje formoje, kad žmonių organizmas beveik nesugeba jo pasisavinti. Beje motinos piene yra keturis kartus mažiau kalcio negu karvės, tačiau krūtimi maitinami vaikai pasisavina kur kas daugiau kalcio iš motinos pieno negu iš karvės.
Kita priežastis yra ta, kad karvės pienas „rūgština“ organizmą (žemina jo ph), bei turi daug fosforo rūgšties . Organizmas, norėdamas neutralizuoti pieno sukeltą rūgštingumą, bei jame esančią fosforo rūgštį, turi paimti kalcį iš kaulų. Toks procesas ilgainiui priveda prie trapių kaulų ir osteoporozės problemų.
Beje amerikiečiai suvartoja daugiau pieno produktų negu visas likęs pasaulis (vidutinis amerikietis suvartoja 272 kg pieno produktų per metus). Taip pat jie turi ir daugiausiai osteoporoze sergančių gyventojų. Šalys kurios vartoja mažiausiai pieno produktų turi, mažiausiai osteoporoze sergančių žmonių.
Jei negalite gyventi be pieno
Įvairūs pieno produktai: – jogurtas, raugintas pienas, sūris, grūdėta varškė, pieno gėrimai ir kt. pagaminti iš pasterizuoto pieno, kuris juos padaro beveik nevirškinamus. Jei negalite atsisakyti pieno tai bent jau vartokite nepasterizuota – pirkite tiesiai iš ūkininkų. Toks pienas, taip pat, daug geriau vaikams, tik žinoma reikia pirkti iš patikimo šaltinio. Suaugusiems geriau gerti raugintą pieną. Nepasterizuotas raugintas pienas turi naudingų žarnyno bakterijų. Taip pat raugimo procesas suskaido piene esančia laktozę ir taip pieną padaro lengviau virškinimą. Yra teigiama kad ožkos pienas yra geriau nei karvės ir ne taip alergiškas.
Apie pieno žalą anglų kalba >>
Straipsnio autorius: Andy Jaksevičius
Šaltinis: sveikatossaltinis.blogas.lt
Nuotraukos: inmagine.com
2010 10 26