Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Peru atidaryta pirmoji vyninė (pasaulyje)

2009-04-16
Опубликовать вашу статью

Peru garsėja labai įvairia gamta ir viena geriausių Pietų Amerikos šalių virtuvių. Vis daugiau pripažinimo sulaukia ir šios šalies vynas. Peru sostinėje Limoje, kurioje gyvena daugiau nei 6 milijonai žmonių, balandžio pradžioje buvo atidaryta pirmoji vyninė.

Vyninėje siūloma paragauti 32 rūšių pilstomo tiek vietinio, tiek iš kitų pasaulio šalių atvežto vyno bei 450 rūšių vyno buteliais. „Dionisos“ vyno baras spėjo išgarsėti ir puikia virtuve. Bare galima užsisakyti tradicinių patiekalų, pavyzdžiui, „Ceviche“ (citrinų sultyse marinuotos jūrų gėrybės, Aji (aitrus prieskonis), kalendra bei česnakai).

Vyninė priklauso net keturiems savininkams. Viena iš jų – Mariana Rossel. „Per paskutinius aštuonerius metus vyno suvartojimo rodikliai gerokai šoktelėjo. Per metus dabar vienam statistiniam gyventojui tenka 1,2 l vyno. Palyginus su Prancūzija arba Italija, tai nėra daug, tačiau šis skaičius auga“, – tikina ponia Rossel. Mariana 1998 metais įkūrė pirmąjį šalyje vyno klubą ir pastebėjo, kad kasmet vartotojų rinka išauga 10 procentų.

Gėrimų kainos „Dionisos“ vyninėje nėra didelės. Už panašią kainą vyno galima įsigyti ir prekybos centre. Tačiau vyninėje pridedamas 5–7 eurų butelio atidarymo mokestis. Gėrimai bare patiekiami skirtingose taurėse: nuo skirtų degustacijai iki didelių. Galima paragauti vyno iš skirtingų regionų arba to paties derliaus gėrimo iš keturių skirtingų šalių.

Bare rasite ir tradicinio Peru gėrimo „Pisco“. Tai vietinis brendis, gaminamas iš vynuogių. Jį XVII amžiuje pradėjo gaminti ispanų atvykėliai, kurie atsivežė vynuogių. Šis amžius – Peru vyno kultūros pradžia. „Pisco“ pavadinimas kilo iš kūginės formos keramikinio indo, kuriame brandinamas gėrimas. „Pisco“ reiškia ir miesto pavadinimą, kuriame jis pradėtas gaminti. Nuo XVII amžiaus Peru gyventojai tobulino vyno maišymo techniką, eksperimentavo bei tobulino gėrimą. Dabar šios šalies vynas garsėja aukšta kokybe. Peru vyno pagaminama gerokai mažiau nei Čilėje ir Argentinoje, todėl eksportuojama labai nedidelė gėrimo dalis. Vis dėlto pasaulyje Peru vyną atranda vis daugiau žmonių.

Elena Germanovič
Šaltinis: perufacts.org, easy-wine.net
Nuotrauka: corbis.com
Meniu.lt informacija