Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
inspektoriai patikrinimų metu nustatė, kad kai kuriose bendrojo
lavinimo mokyklų valgyklose (5 %) naudojami produktai, kurių
sudėtyje yra draudžiamų maisto priedų, pvz. aviečių skonio
sirupe – konservanto natrio benzoato, jautienos sultinyje, virtose
dešrelėse – aromato ir skonio stipriklio mononatrio gliutamato
(E621), pikantiškame kečupe – konservanto natrio benzoato ir kt.
Nustatyti atvejai, kai mokinių maitinimui buvo naudojami neleidžiami
maisto produktai – aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų
sojos pupelių ar mėsos produktai, kurių sudėtyje yra mechaniškai
atskirtos mėsos (pvz. dešrelės, kalakutienos faršas).
Nustatyta,
kad 12 % mokyklų valgyklų reikalingas patalpų, 9 % – įrenginių
remontas. Modernios maisto tvarkymo skyrių patalpos yra tik 18 %
mokyklų. Prekybos automatai stovi 7,4 % mokyklų, jų asortimentai
suderinti su teritoriniais Visuomenės sveikatos centrais. Dėl
nebaigtų remonto darbų maisto tvarkymo skyriuose, 4 šalies mokyklų
vaikai laikinai negauna šilto maisto. 52 mokyklose nesudarytos
sąlygos mokiniams atsigerti kambario temperatūros geriamojo
vandens. Vaikai geria žemesnės temperatūros vandenį iš
vandentiekio čiaupų.
Lyginant su praėjusiais metais,
sumažėjo mokyklų, turinčių savo maisto tvarkymo skyrius ir
gaminančių patiekalus iš žaliavų (2010 m. jų buvo 91 %, o 2011
m. – 81 %). Tik 14 % bendrojo lavinimo mokyklų valgyklų patiekalų
gamybai naudojami ekologiški maisto produktai. Kai kuriose mokyklose
moksleiviai maitinami termosuose atvežtu maistu.
„Aktualiausia
mokinių maitinimo problema – kokybiško maisto trūkumas. Siekiant
pagerinti vaikų maitinimą, reikia daugiau dėmesio skirti žaliavų,
produktų ir patiekalų kokybei. Svarbu, kad būtų naudojamos
aukštos kokybės žaliavos ir produktai, kad jų sudėtyje nebūtų
genetiškai modifikuotų organizmų sudėtinių dalių, mechaniškai
atskirtos mėsos, neleistinų maisto priedų. Termosuose vežant
patiekalus, būtina užtikrinti tinkamą jų temperatūrą. Rezervų
dar yra. Pavyzdžiui, tik trečdalis mokyklų dalyvauja Europos
Sąjungos finansuojamose programose „Pienas vaikams“, „Vaisių
ir daržovių vartojimo skatinimas“. Receptūrų pavyzdžių maisto
ruošėjai gali rasti Sveikatos apsaugos ministerijos interneto
svetainėje", – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.
Daugiau apie vaikų mitybą: http://smlpc.lt/lt/mityba_ir_fizinis_aktyvumas/mityba
Meniu.lt nuotraukoje – mokyklos „svajonių“ virtuvė
VMVT
informacija