Specialistų patarimai, renkantis maistą
Vykstant į gamtą ar kelionę kelioms dienoms, labai svarbu įvertinti kiek ir kokių maisto produktų pasiimti, ypač jei ten nebus šaldytuvo. Kad išvengti apsinuodijimų, būtina kruopščiai įvertinti, kokius maisto produktus pirkti ir kokių atsisakyti:
- rekomenduojama maisto produktus pirkti tik parduotuvėse, o ne iš pavienių asmenų, prekiaujančių tam neskirtose vietose;
- nerekomenduojama pirkti gaminius, kurie nepakankamai termiškai apdoroti (trumpai apkepta mėsa, paukštieną). Neiškepusiose produktų vietose patogeninės, žarnyno susirgimus sukeliančios bakterijos (pvz. salmonelės) ne tik nespėja žūti, bet gali ir daugintis. Tinkamai termiškai apdorotas maistas ženkliai sumažina apsinuodijimo tikimybę.
- ypatingai vertėtų atkreipti dėmesį į kreminių konditerijos gaminių laikymo sąlygas. Jie turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip +8 laipsniai temperatūroje.
- nepatartina į gamtą vežtis greitai gendančių maisto produktų: kreminių konditerijos gaminių, pieno produktų, pagamintų salotų bei kito maisto, kuris vartojamas be papildomo terminio apdorojimo.
- renkantis maisto produktus būtina atkreipti dėmesį į ženklinimą, t.y. ant pakuotės nurodytą tinkamumo vartoto terminą, laikymo sąlygas, pakuotės sandarumą.
Kiti patarimai ir rekomendacijos
Užkandžiams gamtoje saugu pasiimti šviesios ir juodos duonos, džiūvėsėlių, traškučių, sausainių be kreminio įdaro, natūralaus mineralinio vandens. Tinka sausi užkandžiai – džiovinti vaisiai, džiovintas sūris. Ypač rekomenduojama pasiimti šviežių vaisių ir daržovių: pomidorų, agurkų, morkų, kopūstų ir kt. Iš jų galite pasigaminti lengvų salotų, kurias pagardinsite citrinos sultimis, aliejumi. Daržoves ir vaisius prieš vartojant nuplaukite geriamuoju vandeniu. Siūloma rinktis paprasčiausią vandenį, nes jis geriausiai malšina troškulį, tvyrant karščiams. Gazuotus gėrimus geriau pakeisti sultimis, mineraliniu vandeniu arba savos gamybos arbata.
Turint nešiojamąjį šaldytuvą, į jį dedamus maisto produktus reikėtų saugiai įpakuoti ir sudėti atskiriant vieną nuo kito. Mėsa turi nesiliesti su sūriu, o žali maisto produktai – su virtais ar keptais produktais. Šaldytuve būtina laikyti kiaušinius, padažus ir kitus greitai gendančius maisto produktus iki tol, kai juos naudosite patiekalo ruošimui.
Bet kokį pagamintą maistą, kurio dar nevartojate, laikykite uždengtą. Tai apsaugos jį nuo vabzdžių.
Sumuštiniai - puikus iškylos užkandis, tačiau juos geriausiai paruošti prieš valgį.
Maisto ruošimui naudojamus ingredientus būtina gerai nuplauti geriamuoju vandeniu. Jei į iškylą pasiimate jau nuplautus produktus, prieš sudėdami į indą juos gerai nusausinkite, mat drėgmė – palanki terpė bakterijoms daugintis.
Jei daugiau kaip dvi valandas pagaminto ir nesuvalgyt
MENIU.LT ir Vmvt.lt informacija
Nuotrauka: inmagine.com
2011 06 17