Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Pasaulio saldumynai (1)

2007-12-27
Опубликовать вашу статью

Vargu ar surasime kultūrą, kuri neturėtų nacionalinių ar tradicinių įvairiausių saldėsių – nuo paprastai keptų sausainukų iki jau vos ne meno kūriniais tampančiais tortais. Galų gale nei viena šventė, o dažnai ir draugiškas pasisėdėjimas prie kavos ar arbatos neapsieina be saldaus kąsnelio.

Štai Austriją garsina gausybė nuostabaus skonio pyragų, pyragaičių, tortų, pudingų. Vienas žinomiausių šios šalies desertų yra štrudelis, gaminamas iš įvairių vaisių, razinų, cinamono bei kepamas orkaitėje. Vietinių pasididžiavimas yra tokie skanumynai kaip vanilinis biskvitas su riešutais vanillekipferl, obuolių pyragas-desertas apfelstrudel ar šokoladinis pyragas sachertorte.

Švenčių metu kiekviename Austrijos turguje bei virtuvėje rasite tradicinių šios šventės mažyčių pyragaičių, vadinamų kekse. Šie pyragėliai (žvaigždės, eglutės ar pusmėnulio formos) gaminami iš sviesto, skaninami cinamonu, vanile arba uogiene.

Jei prakalbsime apie Belgiją, prieš akis greičiausiai iškils šokoladas. Daugybė parduotuvėlių siūlo širdžių, lapų, gėlių ir kitokių formų šokoladėlių, pripildytų marcipanų, kaštonų įdaro, likerio ar sviestinio kremo.

Vokiečiai taip pat neapsieina be saldėsių, o šventinis stalas kaip ir visur be jų tiesiog neįsivaizduojamas, pavyzdžiui pagrindinis kalėdinio stalo saldumynas Vokietijoje – meduolis lebkuchen. Šioje šalyje dar iš senų laikų atkeliavo paprotys kepti saldumynus su kokiais nors atvaizdais, o marcipanas čia taip pat populiarus ingredientas naudojamas saldumynams. Marcipanai Vokietijoje žinomi jau nuo XV a. Iš pradžių šiuo skanėstu buvo leidžiama prekiauti tik vaistinėse ir tik vėliau leidimą jį gaminti gavo konditeriai.

Jolanta Bagurskienė
Parengta pagal internetą
Nuotraukos www.sxc.hu
Meniu.lt informacija