Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Pagrindinis kalcio šaltinis – pienas

2006-06-22
Опубликовать вашу статью

Pienas – žinduolių patelių pieno liaukose besigaminantis maistingas skystis. Pienu vadinami ir įvairūs augaliniai produktai – kokosų, ryžių, sojų ar migdolų sultys. Iš pieno gaminami įvairūs produktai, tokie kaip grietinė, jogurtas, sviestas, sūris, ledai. Nuo pieno atsiskiriantis riebesnis jo sluoksnis vadinamas grietinėle. Ja baliname kavą ar gardiname kitus patiekalus iš jos gaminamais padažais.

Pienas suteikia svarbiausių medžiagų naujagimiams, kol jie negali maitintis kitu maistu. Ir nors dažniausiai pasakę žodį „pienas“ įsivaizduojame karves, tačiau jo turi ir kiti žinduoliai: ožkos, avys, arkliai, kurių pienas taip pat plačiai naudojamas. Pienas, nesvarbu kieno jis bebūtų, yra pagrindinis kalcio šaltinis, nors reikia nepamiršti, kad jame yra ir proteinų, cukraus, riebalų, vitaminų bei mineralinių medžiagų. Skirtingų gyvūnų piene minėtų medžiagų proporcijos yra skirtingos.

Plačiausiai pasaulyje naudojamas karvės pienas turi apie 3,4 % proteinų, 4,6 % laktozės (kitaip – cukraus) ir 3,6 % riebalų. Pienas, kurį perkame parduotuvėse, yra specialiai apdirbtas ir labiausiai pritaikytas žmonių poreikiams. Pasterizuotas pienas gaunamas jį trumpai šildant ir vėl atšaldant, šio proceso metu dingsta piene esantys kenksmingi organizmai. Pienas, kurį perkame, taip pat yra homogenizuotas, t. y. iš jo pašalinti riebalai, kad neatsiskirtų grietinėlė. Dažnai į pieną dedamas vitaminas D ir kiti priedai, nes pasaulyje labai populiarūs šokoladinis, braškinis ir bananų skonių pienas.

Pirmasis pienas buvo pradėtas naudoti civilizacijos pradžioje, kuomet buvo prisijaukinti pirmieji gyvūnai. Vienos iš pirmųjų pieno davėjų buvo ožkos ir avys, prisijaukintos net 9000 metų prieš Kristų.

Kadangi pienas yra greitai gendantis produktas, anksčiau prekeiviai pieną iš gamintojų supirkdavo kiekvieną dieną, tačiau didėjant miestams tai tapo ganėtinai keblu, todėl pienas pradėtas talpinti į stiklo tarą, o išpopuliarėjus plastikui ir kartoninėms dėžutėms, jį šiandien perkame būtent tokiose pakuotėse.

Su pienu gauname apie 29 % kalcio dienos normos suaugusiam žmogui, todėl jo niekada nebus perdaug. Tad šaltas pienas ne tik puikiai atgaivina, bet yra labai naudingas produktas mūsų organizmui.

Parengė Laura Kubilienė
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka