Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Padažnėję apsinuodijimai maistu paskatino papildyti maisto tvarkymo pažymėjimo reikalavimus (VMVT)

2005-12-08
Опубликовать вашу статью

Inspektoriai patikrino, nuo ko apsinuodijo vestuvių svečiai
Naujųjų Kietaviškių kaime (Elektrėnų sav.), UAB „Giris“ kavinėje vestuvių vaišėmis apsinuodijo 11 svečių. Vilniaus apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai lapkričio 29 d. patikrino kavinę.

Ekstremalių sveikatai situacijų bei Trakų visuomenės sveikatos priežiūros ir specialistų tobulinimo centrai pranešė, kad devyni ligoniai gydomi Respublikinėje tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinėje ligoninėje bei Elektrėnų ligoninės pediatrijos ir terapijos skyriuose.
Vilniaus a. VMVT inspektoriai patikrinimo metu nustatė, kad šioje kavinėje lapkričio 25 d. vestuvių pokyliui buvo gaminami patiekalai 35 žmonėms, lapkričio 26 d. dar vienoms vestuvėms – 38 žmonėms. „Abiejų pokylių metu buvo patiekiami panašūs patiekalai: rūkyta višta, kepta vištiena, vištienos kepsnys, ryžių-krabų salotos su majonezu, „Naminės“ salotos su majonezu, „Lietuviškas“ karbonadas, morkų salotos su majonezu ir kita,“ – sakė Vilniaus a.VMVT vyr. gydytoja-higienistė Gintvilė Budraitienė.

Kavinėje diegiamos Geros higienos praktikos (GHP) taisyklės, tačiau ne visos žaliavos ir produktai užregistruoti jų priėmimo metu. Be to, darbuotojų sanitariniame mazge, prie praustuvų rankoms, nebuvo dezinfekcinių priemonių. Pasak G. Budraitienės, įtarimų kėlė kavinės darbuotojų sveikatos būklė. Manoma, kad jie galėjo tvarkyti maistą jau sirgdami žarnyno liga. Šiuo metu tiriama darbuotojų sveikata.

Patikrinimo metu patiekalų, kuriais vaišinosi pokylių svečiai, nebuvo, todėl mikrobiologiniams tyrimams atrinkti žaliavų ir produktų likučių mėginiai (iš kurių buvo gaminami patiekalai pokylio svečiams) iš pradarytų pakuočių: majonezas, grietinės ir augalinių riebalų mišinys, pomidorų padažas, krabų lazdelės, rankomis tarkuotas fermentinis sūris. Patogeniniams mikroorganizmams nustatyti taip pat buvo paimta 20 plovinių nuo stalo indų ir gamybinio inventoriaus. Mėginiai pristatyti į Nacionalinę veterinarijos laboratoriją.
Kol vyksta tyrimas, Vilniaus apskrities VMVT uždraudė UAB „Giris“ kavinės veiklą.

Salmoneliozė diagnozuota ir vestuvių svečiams, ir šeimininkėms
Lapkričio 28 – gruodžio 5 dienomis Trakų rajono Elektrėnų savivaldybės Kietaviškių kaimo UAB „Giris“ kavinėje lapkričio 25-26 dienomis vestuvių pokyliuose dalyvavę asmenys susirgo salmonelioze.
Medicinos pagalbos kreipėsi 32 renginių dalyviai (iš 73), iš jų 20 – hospitalizuoti, 12 – gydoma ambulatoriškai. Tarp sergančiųjų yra keturi vaikai.
Vilniaus apskrities VMVT maisto produktų inspektoriai nustatė, kad kavinės „Giris“ maisto ruošėjai pažeidė Lietuvos Respublikos maisto įstatymo reikalavimus.
Maistas buvo gaminamas pažeidžiant gamybos proceso savikontrolės principus ir nesilaikant asmens higienos. Todėl kavinės „Giris“ veikla nutraukta nuo lapkričio 29 dienos, kai Vilniaus apskrities VMVT gavo pranešimą iš Trakų rajono visuomenės sveikatos centro apie medicinos pagalbos besikreipiančius asmenis dėl apsinuodijimo maistu kavinėje „Giris“.
„Galima susirgimo priežastis – salmonelioze sergantys maisto ruošėjai: dviem darbuotojoms laboratoriškai ir kliniškai patvirtinta salmoneliozės diagnozė“, – sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.
Įmonės veikla bus atnaujinta tik tada, kai bus nuodugniai išsiaiškintos susirgimų atsiradimo priežastys, atliktas maisto gamybos savikontrolės auditas ir laboratorinių tyrimų pagalba įsitikinta, kad visi maisto gamybos kritiniai kontrolės taškai yra nustatyti, įvertinti, kontroliuojami ir fiksuojami tam skirtuose dokumentuose.
Personalo sveikata dėl infekcinių ligų sukėlėjų platinimo patikrinta asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, atliktas pakartotinis maisto tvarkymo darbuotojų privalomųjų higienos įgūdžių ir žinių vertinimas.
„Pagal Produktų saugos įstatymą, šio apsinuodijimo dokumentaciją VMVT perduos Nacionalinei vartotojų teisių gynimo tarybai dėl ekonominių sankcijų taikymo už padarytą žalą vartotojo sveikatai ir patirtus materialinius nuostolius“, – teigė Z. Stanevičius.
Specialistas primena, kad, pagal Užkrečiamųjų infekcinių ligų kontrolės ir profilaktikos įstatymo nuostatas, Valstybinė ligonių kasa turi teisę išsireikalauti padengti finansines išlaidas, susijusias su protrūkio metu salmonelioze susirgusių asmenų gydymu.
Nukentėję ar susirgę asmenys dėl nesaugaus maisto įstatymų nustatyta tvarka turi teisę reikalauti iš savininko moralinės žalos atlyginimo.

Dėl ligų protrūkių griežtinama kontrolė
Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) gruodžio 1 d. įvyko pasitarimas dėl Naujųjų Kietaviškių kaimo (Elektrėnų savivaldybė) kavinėje „Giris“ vestuvių pokylyje dalyvavusių svečių susirgimų.

„Mūsų pareigūnai kavinę patikrino antradienį. Nors kavinė įrengta naujai ir jai išduotas įmonės patvirtinimo pažymėjimas, tačiau tikrinimo metu rasta tam tikrų neatitikimų: patiekalams buvo naudojami nedezinfekuoti kiaušiniai, darbuotojų sanitariniame mazge, prie praustuvų, nebuvo dezinfekcinių priemonių rankoms. Produktų mėginiai paimti laboratoriniam tyrimui, šiuo metu dar laukiame rezultatų“, – sakė Vilniaus apskrities VMVT viršininkas Jonas Jacunskas.
Trakų visuomenės sveikatos priežiūros ir specialistų tobulinimo centro laboratorijoje ištyrus kavinės darbuotojų sveikatą, nustatyta, kad abi kavinėje dirbusios šeimininkės šiuo metu serga salmonelioze.

Siekiant išvengti tokių susirgimų, VMVT įvykusiame pasitarime nutarta papildyti maisto tvarkymo pažymėjimą, išduodamą viešojo maitinimo įmonėms. Jame turėtų būti nurodytas lankytojų vietų skaičius. Jeigu įmonė nori organizuoti pokylio (vestuvių ar laidotuvių) maitinimą, kuriame dalyvaus daugiau žmonių negu numatyta leidime, turės apie tai informuoti apskričių, miestų ir rajonų VMVT.

Taip pat posėdyje nuspręsta atliekant tikrinimus ypatingą dėmesį skirti personalui, nes pastaruoju metu, esant darbuotojų trūkumui, priimami žmonės, neturintys supratimo apie maisto saugą, dažnai jie būna nepasitikrinę sveikatos.

„Darbuotojams, nešiojantiems ligų sukėlėjus ar sergantiems ligomis, kurios gali būti perduodamos per maistą, pavyzdžiui, turintiems infekcinių žaizdų, odos uždegimų, opų ar viduriuojantiems neleidžiama tvarkyti maisto, jeigu yra didelė tiesioginio ar netiesioginio užteršimo tikimybė. Apie tai darbuotojas turi informuoti įmonės savininką“, – sakė VMVT Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.
Specialistė pridūrė, jog visi maistą tvarkantys asmenys turi laikytis asmens higienos reikalavimų ir dėvėti tinkamus, švarius drabužius.

Per devynis šių metų mėnesius Lietuvoje įvyko 38 ligų protrūkiai, kurių metu susirgo 241 asmuo. Pernai per tą patį laikotarpį nustatyta dvigubai mažiau grupinių žmonių susirgimų, tačiau susirgusių žmonių skaičius panašus – 223 asmenys.
Daugiausia protrūkių nustatyta šeimose – 14, lopšeliuose-darželiuose – 12, po keturis gydymo ir viešojo maitinimo įstaigose, po du mokymo įstaigose, prekybos įmonėse ir konditerijos cechuose.

VMVT informacija