Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Naujas virėjas - su naujais vėjais (Vilnius)

2005-02-22
Опубликовать вашу статью

Iš Belgijos kilęs virtuvės šefas žada prie čia nusistovėjusių prancūzų virtuvės subtilybių pažerti ir flamandiškos gausos.

Prancūzų tinklui priklausančio „Le Meridien“ viešbučio restorane „Le Paysage“ valgiaraštį pagal tarptautinės asociacijos rekomendacijas kurs ir patiekalus gamins belgų kilmės virėjas Vauteris Lykensas (Wouter Liekens). Jis čia pakeitė dvejus metus plušėjusį prancūzą Oliverį Lioro (Olivier Loreax).

„Su naujuoju virėju sudarėme sutartį dvejiems metams. Norime pasinaudoti jo milžiniška darbo konferencijų centruose patirtimi. Turime didžiausią konferencijų centrą Baltijos šalyse, tad su tokiais maisto kiekiais ne kiekvienas virėjas sugeba tvarkytis“, – pasakojo Karolis Malinauskas, „Le Meridien“ atstovas. 32 metų virėjas yra dirbęs „Great Wall Sheraton Beijing“, „Hyatt Regency Dubai“, „Royal Garden Hotel London“ ir kituose penkių žvaigždučių viešbučių restoranuose.

Ponas Lykensas teigia, jog „Le Paysage“ restorane ir toliau, kaip reikalauja „Le Meridien“ tinklas, laikysis prancūzų virtuvės - vyraus prancūziškas minimalizmas ir lengvumas, tačiau jis žada ir belgiškų atspalvių.

„Apie belgų virtuvę galėčiau kalbėti ištisas valandas. Mes garsūs dėl puikių austrių, jūros gėrybių, turime daugiau kaip 1000 rūšių alaus. Belgų virtuvė unikali tuo, kad skirtinguose šalies regionuose aptiksite vis ką nors ypatingo. Vienas iš žymiausių mūsų patiekalų yra flamandų jautiena, virta aluje“, - pasakoja p. Lykensas.

Anot jo, tradiciniai belgų mėsos ar žuvų patiekalai skęsta tirštame padaže, tačiau niekada nebus per riebūs.

Užkandžius ir maistą konferencijų ir pobūvių metu šefas žada gaminti pagal klientų pageidavimus – jis turi patirties ir žinių, kaip ruošti italų, kinų, amerikiečių, kitų tautų maistą.

Svarbiausia – produktų kokybė
Labiausia patiekalo sėkmę, anot virėjo, lemia produktų kokybė ir šviežumas. Jis sako, jog kokybiškų produktų pakankamai yra ir Lietuvoje: mėsos restoranui tiekia UAB „Vilniaus mėsa“ ir AB „Vilniaus paukštynas“, vaisių - UAB „Augma“, žuvų - kiekvieną penktadienį atveža pavieniai žvejai. Duoną restorane kepa savi kepėjai, nedidelė dalis duonos gaminių perkama iš UAB „Mantinga“. Tik žąsų kepenėlių ir prancūziškų sūrių restoranui tenka ieškoti „Merci“
kompanijos atstovybėje Latvijoje.

„Lietuviški sūriai yra puikūs, tačiau nėra tokio pasirinkimo, koks įprastas Prancūzijoje. Tai tarsi vietinis šampanas „sparkling wine“ (angl.) ir tikrasis prancūziškas šampanas - negalima lyginti, bet abu yra puikios kokybės“, - diplomatiškai aiškina naujasis virėjas.

Patiekalams skaninti p. Lykensas naudoja tik pipirus ir druską, o patiekalo komponentus renka taip, jog jie derėtų tarpusavyje.

Naujasis valgiaraštis sudarytas iš 32 patiekalų. Iš 5 šaltųjų užkandžių, kainuojančių nuo 35 iki 56 Lt, p. Lykensas labiausiai didžiuojasi šukučių, lašišos ir tuno su grietinėle ir ikrais užkandėle (46 Lt ). Šis patiekalas, anot jo, turėtų įtikti net ir aikštingiausiam gurmanui. Karštąjį patiekalą „Le Paysage“ restorane galima rinktis iš valgiaraštyje siūlomų 10, tarp kurių dominuoja žuvys (karštieji patiekalai kainuoja nuo 48 iki 80 Lt).

Didžiausią sėkmę virtuvės virtuozas pranašauja keptai jūros ešerio filė su žiedinių kopūstų koše raudonojo vyno ir sviesto padaže (58 Lt).

„Tai gana paprastas ir įprastas patiekalas, tad kiekvienas paragavęs galės įvertinti jo kokybę“, – teigia jis. Dėl patiekalo kainos ir kokybės santykio, suprantama, nuspręsti teks taip pat sumaniusiajam jį paragauti.

Iš desertų, jų čia 8, virėjas „bomba“ pavadino lazdynų riešutų ir kavos pyragaitį, patiekiamą karšto šokolado su viskiu padaže (19 Lt). „Jį valgant turėtų pritrenkti ne tik skonis, bet ir kiekis“, – juokauja virėjas. Ponas Lykensas valgiaraštį atnaujinti žada balandį.

Kol kas – tik užsienietiškai
Deja, viešbučio ir restorano internetiniame puslapyje www.lemeridien.lt visa informacija pateikiama tik anglų kalba. Tai verčia manyti, jog čia laukiama tik kitataučių svečių.
Tačiau p. Malinauskas mus tikino, jog strategija keičiasi, ir dabar bendrovė kuria planus, kaip siūlomomis paslaugomis sudominti kuo daugiau svečių iš sostinės ir kitų Lietuvos miestų. Perfrazavus garsiąją Stanislavskio frazę apie nuo rūbinės prasidedantį teatrą, apie internetinę svetainę galima pasakyti tą pat.

Jolanta Malinauskienė
„VŽ Savaitgalio“ informacija