Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Marokiečių gardėsiai (svetur)

2007-02-03
Опубликовать вашу статью

Maroko virtuvė turi prancūzų ir ispanų kulinarijos bruožų, juntama arabų ir žydų virtuvių įtaka. Šios šalies virtuvė laikoma viena geriausių pasaulyje.

Sakoma, jog mažai pasaulyje yra vietų, kur maistas gaminamas taip rūpestingai ir meniškai, kaip šioje šalyje. Fezo, Meknės, Marrakech ir Rabato miestų virėjai suformavo Maroko nacionalinę virtuvę. Maroke valgymas tarsi koks magiškas ritualas – valgyti pradedama nuo šaltų ar karštų salotų, prie kurių derinami įvairūs troškiniai. Ypač mėgstamas prieskoningas ir aromatingas vištienos troškinys su daržovėmis.

Šalies virtuvėje dominuoja patiekalai iš avienos, jautienos, vištienos ir kupranugarių mėsos. Į mėsos patiekalus dedama džiovintų ar šviežių vaisių. Be mėsos patiekalų marokiečiai mėgsta žuvį ir jūrų gėrybes, ypač austres, ryžius. Populiarūs tradiciniai patiekalai – aviena su
datulėmis ar juodomis slyvomis, pupomis, aviena su kedrų riešutais, razinomis, taip pat megiamas patiekalas vadinamas kuskusu. Pietaujant valgoma tradicinė duona ksra, o pietų pabaigoje patiekiami vaisiai ir saldūs pyragėliai su įdaru (medumi, riešutais ir kitais skanėstais), ypač mėgiama chalva. Dažnai po pietų marokiečiai geria mėtų arbatą – tai ypač populiarus gėrimas šioje šalyje.

Marokiečiai savo patiekalams gardinti naudoja daugybę šakniavaisių, žalumynų ir vaisių. Dažniausiai naudojami: mėtos, cinamonas, kmynai, ciberžolė, imbieras, paprika, anyžiai, sezamas, petražolė, kalendra, mairūnai, svogūnai, česnakai, medus.

Tradiciniai valgiai ir gėrimai
Charira laikoma nacionaline Maroko sriuba, kurią Ramadano metu valgo kiekvienas marokietis. Pastilia gaminama iš balandžių / vištienos mėsos, migdolų, kiaušinių. Viskas sluoksniuojama tarp plonyčių paplotėlių. Ant viršaus užbarstomas storas sluoksnis cukraus pudros. Bisteeya – tai trisluoksnės tradicinės tešlos gaminys, kurio pirmas sluoksnis padengtas susmulkinta vištiena su kiaušiniais, užpilta citrinos ir kitų prieskonių mišiniu, kitas sluoksnis padengiamas cinamono ir cukraus pagardo kremu. Žuvis – svarbus marokietiškos virtuvės akcentas. Ji valgoma džiovinta, kepta, sūdyta. Itin populiarus aštrus žuvies troškinys – žuvis, bulvės, paprikos.

Ferakh Maamer – patiekalas iš vištienos.

Asseer Rumman – granatų ir apelsinmedžių žiedų gėrimas.

Rozz bel Hleeb – ryžių pudingas, paruoštas iš ryžių, pieno ir apelsinmedžio žiedų.

Limun bel-Qerfa – apelsinai su cinamonu.

Trumpai…
Maroke nepriimtina valgyti pirmaisiais trimis pirštais, pradedant skaičiuoti nuo nykščio, bei naudoti duoną kaip „įrankį“ valgiui paimti.

Pagal www.toptravel.lt  parengė Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt informacija