Lietuvoje užaugintas daržoves
vartoti saugu ir sveika
Valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistams dažnai užduodami
klausimai apie pesticidų ir sunkiųjų metalų kiekius daržovėse.
Didėjant aplinkos taršai ir vartotojų sąmoningumui, ypač
populiarėja ekologiškos daržovės. Ar lietuviškos daržovės –
ekologiškos ir ne, iš tiesų yra saugios vartoti? Siekiant atsakyti
į šį klausimą ir įvertinti dažniausiai vartojamų daržovių
(ypač ekologiškų) galimą taršą, šių metų rugsėjo mėnesį
VMVT organizavo Lietuvos ūkiuose užaugintų daržovių nitratų,
pesticidų ir sunkiųjų metalų liekanų tyrimus.
Europos
maisto saugos tarnyba (EFSA), atlikusi išsamią Europos šalių
daržovių tyrimų dėl nitratų liekanų analizę, paskelbė nitratų
liekanų įvairiose daržovėse vidurkius. Lyginant su jais,
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdyto tyrimo metu, iš
105 ištirtų lietuviškų daržovių mėginių, tik 22 nustatyta
nitratų liekanų koncentracija viršijo EFSA paskelbtus
vidurkius.
Laboratoriniam ištyrimui buvo atrinkti 66
ekologiškų ir 39 neekologiškų daržovių, užaugintų Lietuvos
ūkiuose, mėginiai (bulvių, raudonųjų burokėlių, vėlyvųjų
kopūstų, vėlyvųjų morkų, cukinijų, moliūgų, svogūnų
galvučių). Mėginiai buvo paimti 14-je rajonų – Alytaus, Biržų,
Kaišiadorių, Kauno, Kelmės, Molėtų, Panevėžio, Šilutės,
Tauragės, Telšių, Trakų, Ukmergės, Varėnos ir Vilniaus ūkiuose.
Visos daržovės buvo ištirtos Nacionalinio maisto ir veterinarijos
rizikos vertinimo instituto laboratorijoje.
Dažniausiai
nitratų liekanų buvo rasta ekologiškose ir neekologiškose
cukinijose (iš 9 tirtų mėginių – 4), ekologiškuose ir
neekologiškuose raudonuosiuose burokėliuose (iš 20 mėginių –
6) ir ekologiškuose vėlyvuosiuose kopūstuose (iš 13 mėginių –
5). Tačiau nustatyta nitratų liekanų koncentracija visais atvejais
tik nežymiai viršijo bendrus Europos šalių nitratų liekanų
vidurkius.
Europos Sąjungos valstybėse didžiausios
leistinos nitratų koncentracijos yra nustatytos tik špinatams,
salotoms bei kūdikių ir mažų vaikų maisto produktams. Tuo tarpu
nitratų liekanų koncentracijos kitose daržovėse nėra ribojamos,
atsižvelgiant į jų suvartojamą kiekį ir galimą pavojų
sveikatai.
Vykdyto tyrimo metu ekologiškose daržovėse taip
pat buvo ieškota ir apie 300 galimų sintetinių pesticidų liekanų.
Nė vienu atveju pesticidų liekanų nustatyta nebuvo.
Ekologiškos
daržovės tirtos ir dėl sunkiųjų metalų – švino ir kadmio
liekanų. Kai kuriuose mėginiuose buvo nustatyti nežymūs švino ir
kadmio kiekiai, neviršijantys leistinų normų (rasti švino kiekiai
buvo 10-20 kartų, o kadmio – nuo 4 iki 70 kartų mažesni už
didžiausias leistinas koncentracijas). Valstybinė maisto ir
veterinarijos tarnyba primena, kad tarša sunkiaisiais metalais
priklauso ne nuo daržovių auginimo būdo, o nuo bendros
aplinkosaugos būklės regione (nuo šalia esančių gamyklų,
automagistralių).
„Kalbant apie nitratus, derėtų
pastebėti, kad augalai daugiau ar mažiau linkę kaupti azotą savo
reikmėms ir kaupia jį nitratų, amonio junginių pavidalu. Vienos
daržovės labiau linkę tai daryti, kitos – mažiau. Nitratų
kiekį tose pačiose daržovėse gali lemti metų sezonas, šviesos
kiekis, temperatūra, auginimo ir sandėliavimo sąlygos. Kuo
šaltesnis sezonas, mažiau saulės spindulių ir trumpesnė diena –
tuo augalai sukaupia daugiau azoto. Žemdirbiai, siekdami geresnio
derliaus, daržoves tręšia mėšlu ir azoto turinčiomis trąšomis.
Ekologinės žemdirbystės ūkiuose azotinės trąšos neleidžiamos,
todėl daržovės tręšiamos dažniausiai mėšlu. Azoto kiekis
mėšle taip pat skiriasi, jį sudėtingiau dozuoti nei mineralines
trąšas. Todėl ekologiniuose ūkiuose užaugintose daržovėse
kartais nustatomas didesnis nitratų kiekis. Svarbu žinoti, jog
nitratai yra tirpūs vandenyje, todėl vien plaunant lapines
daržoves, galima sumažinti nitratų kiekį 10-15 %, lupant ir
plaunant bulves, nitratų sumažėja nuo 25 iki 75 %. Nuplovus
raugintus kopūstus, nitratų kiekis gali sumažėti iki 87 %, o
nulupus burokėlius – iki 50 %. Nitratų ir nitritų sumažėja
daržoves verdant vandenyje ir net kepant riebaluose. Todėl
remiantis atliktų tyrimų duomenimis ir atsakant vartotojams dėl
daržovių, ypač ekologiškų, saugos, galima drąsiai teigti, jog
Lietuvoje užaugintas daržoves valgyti yra saugu, o atsižvelgiant į
jų teikiamą mitybinę naudą – ir labai sveika“, – komentavo
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus
vyriausioji specialistė Loreta Herbst.
VMVT informacija