Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Lietuviškas alus Tarptautinio skonio ir kokybės instituto įvertintas trimis žvaigždutėmis

2011-06-04
Опубликовать вашу статью

Briuselyje įsikūręs Tarptautinis skonio ir kokybės institutas ITQI, vienijantis geriausius kontinento virtuvės vadovus ir someljė, Klaipėdos „Švyturio“ aludariams skyrė net du išskirtinius „trijų žvaigždučių“ apdovanojimus.

„Švyturio“ aludariai – vieni iš nedaugelio pasaulyje, kurių abiems pateiktoms alaus rūšims konkurse „Superior Taste Award“ buvo iš karto suteikti patys aukščiausi – trijų žvaigždučių – įvertinimai. Jais buvo apdovanoti Klaipėdoje verdami tamsusis „Baltijos“ bei stiprusis „Adler Bock“, surinkę po 92% teigiamų kulinarijos virtuozų įvertinimų.

Didžiausios nepriklausomos tarptautinės virtuvės šefų ir someljė organizacijos „International Taste and Quality Institute“ (ITQI) organizuojamo maisto ir gėrimų vertinimo konkurso „Superior Taste Award“ Briuselyje vykstantys apdovanojimai dažnai vadinami „maisto ir gėrimų pramonės Oskarais“.

Sėkmę lemia išsaugotos tradicijos

„Sėkmę mūsų alui užtikrino alaus gamybos tradicijų laikymasis – mūsų alus brandinamas horizontaliose talpose, esančiose istorinės Klaipėdos daryklos rūsiuose. Čia subręsta ir seniausia, dešimtmečių patikrinta „Tradicinės kolekcijos“ rūšis „Švyturio Baltijos“, ir naujausias jos narys, geros virtuvės mėgėjų jau įvertintas „Adler Bock“, – teigė „Švyturio“ daryklos vyriausioji aludarė Džuljeta Armonienė, Briuselyje iškilmingoje ceremonijoje atsiėmusi apdovanojimus.

Klaipėdos aludariai tapo pirmaisiais Rytų Europoje, kurių alus iš „Tradicinės kolekcijos“ nusipelnė tokio aukšto ekspertų įvertinimo.

Degustacija – griežtai anoniminė

Ekspertams maisto produktai bei gėrimai pateikiami akloje degustacijoje – tai yra, pagal pakuotės ženklus negalima atskirti produkto kilmės. Teisėjams net neleidžiama bendrauti tarpusavyje, kol vyksta vertinimo procesas. Skonio teikiamo malonumo intensyvumas – tai pagrindinis, subjektyvus kriterijus, pagal kurį someljė įvertina gėrimus, o virtuvės šefai – patiekalus. Balai taip pat skiriami ir už pirmąjį įspūdį, išvaizdą, aromatą, konsistenciją, skonį ir poskonį.

Lemiamas būna bendras komisijos balsas. Dalis produktų nesulaukia teigiamo įvertinimo, kitiems skiriamos „viena“ ar „dvi“ žvaigždutės. Ir tik apie šeštadalis jų susilaukia vertinimo, kuris trejiems metams suteikia galimybę vadintis „išskirtiniu“. Ekspertai sutaria, kad „trijų žvaigždučių“ įvertinimui komisijos nuomonė apie produkto skonį ir kokybę turi būti praktiškai vieninga.

Garsina Lietuvą pasaulyje

Šiemet „The Superior Taste Award“ buvo pateikta per 900 maisto produktų iš daugiau nei 80 pasaulio šalių. Čia aukščiausio vertinimo siekia ir geriausiai žinomi pasaulio prekės ženklai, ir nedidelės delikatesų gamybos įmonės iš viso pasaulio.

Didelė konkurencija ir alaus gamybos sektoriuje. Savo alų ekspertams įvertinti ir didieji pasauliniai koncernai, ir šeimyninės Belgijos ar Bavarijos alaus daryklėlės. Alaus kategorijos – pačios įvairiausios: čia rasite ir auksinį lagerį, ir pasaulyje populiarėjantį nefiltruotą alų, ir tamsius ar šviesius „kvietinukus“, ir belgišką vienuolių alų, ir škotišką ar anglišką elį.

Tačiau anaiptol ne kiekvienai daryklai yra pavykę gauti du aukščiausius ITQI someljė įvertinimus už dvi pateiktas alaus rūšis. Be „Švyturio“, tokį pasiekimą pastaraisiais metais iškovojo tik už kvietinį alų apdovanotos Vokietijos daryklos „Zoller-Hof“ ir „Schweiger“, naują tamsų alų pasiūliusi „Birra Moretti“ Italijoje bei „Haacht“ ir „Leffe“ alaus gamintojai Belgijoje.

Daugiau informacijos:

Dovilė Stadalninkaitė
BVRG Burson - Marsteller
T. +370 5 215 3377   Mob. +370 663 710 83
E mail: dovile@bvrg.lt