Geriausiai žuvį ruošia Pajūrio komandos
Turbūt kaip ir dera Pajūrio komandoms, jos čempionate užėmė pirmąsias vietas. Daugiausia (179) komisijos balsų pelnė Klaipėdoje įsikūrusio armėnų restorano „Araratas“ virtuvės šefai. Keturiais taškais nuo jų atsiliko „Fridricho kapitonų“ komanda. Treti liko kauniečiai iš komandos „BBQ legionas“, įvertinti 170 balų.
Be konkursinių, buvo ir kitokių užduočių. Nominacijoje „Gražiausia stinta lėkštėje“ nepralenkiama buvo vilniečių „Dream team“, kuri šalia keptos žuvies patiekė įspūdingą stintos odelės traškutį. Komisijos nuomone, „Gražiausią kompoziciją“ sukūrė Kauno regiono barbekiu komanda. Ji juvelyriškai ir subtiliai lėkštėje išdėliojo žuvį, daržoves ir baklažanų padažą.
Teisėjai nežino, kieno patiekalą vertina
III stintų barbekiu kepimo čempionato komisiją sudarė penki nepriklausomi teisėjai. Jie visus paruoštus patiekalus vertino aklai, t. y. juos gavo užkoduotus. Komisijos pirmininkas Donatas Beinorius pasakojo, kad toks teisėjavimo būdas naudojamas tiek Europos, tiek pasaulio barbekiu varžybose, tad ir Lietuvos asociacija perėmė jį. Pasak teisėjo, taip atmetami visi asmeniškumai, o varžybų dalyviai įvertinami objektyviai.
Pasak Donato Beinoriaus, nors pasaulinėje praktikoje imama daugiau vertinimo kriterijų, jie pasirinko penkis, pagal kuriuos komandoms buvo skiriami taškai: išvaizdą lėkštėje; pagrindinio ingrediento pirmo kąsnio skonį; iškepimo lygį; visų ingredientų suderinamumą ir bendrą patiekalo skonį.
Čempionatai – neįkainojama patirtis
Nugalėtojų atstovė – restorano „Araratas“ vadybininkė - Julija Osmačko sakė, kad jų komanda dalyvauja visuose, kiek įmanoma čempionatuose. „Tai - neįkainojama patirtis, kuri padeda tobulėti. Kaskart iš tokių čempionatų parsivežame įvairių naujovių, įgyjame žinių, o tai mus verčia judėti pirmyn,“ – J. Osmačko atskleidė dalyvavimo varžybose tikslus.
„Kita vertus, - tvirtina Julija, - virtuvė – tai kūryba, labai idomu pažiūrėti, kaip dirba kiti meistrai, pasidalinti patirtimi ir armėniškos virtuvės paveldu“.
„Ararato“ virtuvės šefė Anna Karapetyan priduria, kad „kiekvienas laimėjimas – tai lyg dešimtukas mokinio pažymių knygelėje. Tai reiškia, kad mūsų pastangos ir meilė maistui įvertinti, pripažinti“. Tačiau pasak A. Karapetyan, lankytojų pasakytą „Ačiū“ komanda taip pat vertina kaip laimėjimą.
Armėnų virtuvės paslaptys
Geriausios čempionato komandos virtuvės šefė sako, kad norint išvirti gerą žuvienę reikia ne tiek jau daug. „Pirmiausia, senos apsitrynusios močiutės receptų knygelės. Žinoma, ypatingų prieskonių. Ir trečia, šiek tiek drąsos - ne nustebinti lietuvius, bet ir įtikti jų skoniui“, - įsitikinusi Anna.
Paklausta, ar gardiems patiekalams paruošti naudoja ir armėniškus prieskonius, A. Karapetyan užtikrinta: „Visada!”. Ir priduria, kad jie yra viena iš armėniškos virtuvės paslapčių ir be jų neįmanoma pagaminti nė vieno tikro nacionalinio patiekalo.
„Kaip ir neįmanoma iškepti stintos barbekiu be kaitros ir dūmo aromato! Juk labai aukšta maisto apdorojimo temperatūra – dar vienas Armėnų virtuvės ypatumas”, - paslaptimis dalinasi Anna.
Egzotiškas receptas
“Ararato” komandos virėjai Lolita ir Tomas Mackevičiai pasakoja, kad čempionate pagrindinį patiekalą – armėnišką armburgerį su žarijų kaitroje kepta stinta – jie pateikė kartu su grilyje keptu baklažanu ir pomidoru. Juos, žinoma, pagardino aromatinėmis žolelėmis ir lydytu sviestu. Taip pat pridėjo grilyje keptos paprikos karpačio ir keptų bulvių skiltelių su dūmo aromatu.
Nesikartos ir stebins
Komanda, paklausta, ko niekada nedarytų kitame čempionate, nepuolė smerkti savęs ir vardinti, ko nepadarė šiame. „Mes nekartosime to paties patiekalo, išrasime dar ką nors naujo ir gardaus! Jei taip aukštai įvertintos mūsų pastangos, vadinasi, stebinsime ir toliau!“ – užtikrintai sako „Ararato“ virtuvės šefė.