Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kulinarinė integracija – nauja „team-building‘o“ forma (svetur)

2008-01-07
Опубликовать вашу статью

Kaip žinia personalas yra firmos kraujas. Tam, kad įmonės mechanizmas veiktų stabiliai, darbuotojai turi gerai bendrauti. Egzistuoja įvairūs būdai formuoti komandai, gerinti bendravimą tarp kompanijos narių. Viena naujų team-building‘o formų yra kulinarinė darbuotojų integracija. Virtuvėje lygūs visi: tiek bosas, tiek pavaldiniai, tiek vyrai, tiek moterys.

Darbuotojai jau nebeturi rungtis tarpusavyje fizinio pasirengimo reikalaujančiose užduotyse: bėgti su maišais, traukti virvę ar žaisti futbolą. Juk tokios užduotys neleidžia tolygiai pasireikšti visiems darbuotojų gabumams. Naująjį komandos formavimo būdą išbandė Pepsi filialas Maskvoje. „Cooking Classes“ darbuotojams susliaukė pripažinimo bei deramo įvertinimo. Daugelis išsibraukė iš įprastinių futbolo užsiėmimų ir įsirašė į eilę laukiančiųjų „kulinarinių pamokėlių“.

Kaip atsitiko, kad netgi vyrai susidomėjo kulinarinėmis paslaptimis bei subtilybėmis? Sužinojus kelių patiekalų gamybos paslaptis restorano neįkursi, bet žmonai tai tikrai padarytų įspūdį. Taigi ir vyrai užsideda prijuostes. Nors stipriosios lyties atstovai labiau mėgsta degustuoti ir stebėti maisto gamybos procesą – jie su mielu noru dalyvauja pamokėlėse.

Kulinarines pamokas veda pats „Renaissance Moscow“ viešbučio šefas, Pier-Luigi Trotta. Kitos įmonės, organizuojančios komandos formavimo užsiėmimus tik nagus graužiasi – prieš tokį konkurentą sunku atsilaikyti. Visi nori patekti į užsiėmimus pas Pier-Luigi Trotta – nuo Nestle ir L’Oreal kompanijų iki Deloitte ir BP.

Deja, jiems visiems teks palaukti, kadangi Pepsi ruošiasi rengti kitą kulinarinių pamokų ciklą darbuotojams. Tam, kad virtuvės meistras sugebėtų perteikti ir paaiškinti kulinarines subtilybes kiekvienam „pamokėlės“ dalyviui, vieną grupę sudarys ne daugiau nei 6 žmonės. Virtuvėj teks praleisti bene pusė dienos: 30 minučių įvadui ir susipažinimui su virtuve bei personalu, dar 2,5 valandos įtempto triūso ir 1 valanda pasimėgavimui darbo vaisiais. Virtuvės meistras dalina mokiniams patarimus bei supažindina su maisto gaminimo paslaptimis. Galiausiai visi ragauja jau paruoštą kepsnį su daržovėmis, spageti su jūros gėrybėmis, bei nuostabų tiramisu desertą.

Italijos virtuvės kursai susilaukė didžiausio dėmesio, tačiau smaližiai gali pasirinkti „saldžiąją“ alternatyvą: ruošti vaisinį kebabą su šokoladiniu padažu, vanilinį kremą su braškėmis ir kitus desertus.

Atrodo, kad tokios pamokėlės išties turi perspektyvos ir ateityje, tačiau jų organizatoriai susiduria su kai kuriomis problemomis. Tai tikrai nėra kursų dalyvių gabumų trūkumas ar smaližiavimas bei ragavimas, ar netgi nudegimų, įsipjovimų, nuplikymų tikimybė  - problema slypi mažoje virtuvės erdvėje. Juk ne taip lengva sutalpinti virtuvėje 30 ir daugiau žmonių. Tam, kad vienu metu visas būrys darbuotojų pjaustytų salotas ar morkas, reikia ieškoti specialių patalpų. Darbuotojai turėjo kantriai laukti eilėje – problema buvo išspręsta japonų virtuvės pagalba. Norint pagaminti suši reikia visai nedaug: medinės lentelės, Maik (suši ritinėlis) ir aštraus peilio. Šias pamokas nebūtina rengti įprastose virtuvės patalpose, jos gali būti organizuojamos biuruose, restoranuose, netgi laivuose – tereikia iš anksto nugabenti visus reikiamus maisto ingredientus bei patiekalo ruošimo įrankius. Dalyvių skaičius ruošiant suši irgi kur kas didesnis – vienu metu „Aka-Ti“ kulinarinės mokyklos užsiėmime gali dalyvauti apie 60 žmonių.

Atrodo, kad tai tik pradžia. Kai kurie kompanijų vadovai tikina, kad vietoj įprastų verslo pietų restorane ar cigarų vakarų verslo partneriams pasiūlys ekstremalesnį susitikimą su prijuoste virtuvėje.

Ne tik Maskva, bet ir visas pasaulis pamažu užsikrečia „kulinariniu virusu“. Įdomu, kada ši banga pasieks ir Vilnių?

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotrauka: nytimes.com
Meniu.lt informacija