Kodėl batonas ir duona per 2--3 dienas sužiedėja, atsiranda žalsvos dėmės ir pelėsio kvapas? Batonas ir brangus, ir pigesnis, bet supelija dažnai net neišpakuotas. Laikome medinėse duondėžėse - gal reikia išpakuoti ir laikyti šaldytuve, bet tuomet jie sudžius?
KTU maisto instituto Mikrobiologijos mokslo laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Irena Mačionienė:
Batono pelijimas dažniausiai pasitaikantis duonos gedimas, kurį sukelia mikroskopiniai grybai, patekę ant iškepto duonos gaminio iš oro su dulkėmis. Nors duonos kepimo temperatūros pakanka mikroskopinių grybų sporoms sunaikinti, duonos gaminys gali būti pakartotinai užkrėstas aušinant, imant rankomis, nuo transportavimo įrenginių, pakuojant, nešvarių pjaustymo mašinų.
Mikroskopiniams grybams augti palanki temperatūra - 20 -25 °C. Jiems puikios sąlygos augti, kai ant gaminio paviršiaus kondensuojasi drėgmė. Gamybinio proceso metu karšti duonos gaminiai ataušinami, po to supakuojami, o pastaruoju metu ant duonos gaminių pakuočių yra skylutės – tai padeda pasišalinti drėgmei.
Ypač gerai mikroskopiniai grybai auga įvairiose plutos įtrūkimuose, plyšiuose. Ant nepažeistos plutos auga sunkiau, nes pluta sausesnė nei minkštimas. Jie veisiasi tuomet, kai duonos gaminio plutos drėgnis didesnis kaip 20 procentų.
Užterštos pjaustymo mašinos, drėgmė pakuojant produktą, batono laikymas šiltoje ir drėgnoje vietoje – tai sąlygos mikroskopiniams grybams veistis. Pelėjimas prasideda esant per dideliaim duonos gaminio drėgniui, per ilgam gaminių laikymui.
Duonos gaminius laikyti patariama sausoje, vėsioje vietoje. Tai gali būti duoninė ar spintelė. Geriau laikyti maišelyje, kurį kas dvi dienas reikia keisti. Reikia prižiūrėti duoninę, jei joje buvo supelijusio duonos gaminio, tai ji gali būti užteršta mikroskopinių grybų sporomis. Kovoti su mikroskopinias grybais sudėtinga.
Patartina pirkti neraikytą batoną ir tokį kiekį, kad suvartotume per porą dienų.
Kai kurios mikroskopinių grybų rūšys gali gaminti mikotoksinus. Todėl pradėjusį pelyti batoną geriau išmesti, o ne apipjaustyti ir suvalgyti.
Nuotrauka: inmagine.com
2010 08 17