Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kavinės atsisako kainoraščių – kiek mokėti sprendžia klientai

2011-01-28
Опубликовать вашу статью

Kavinės įsikūrusios Čekijos sostinėje Prahoje savininkas ryžosi drastiškam žingsniui – atsisakyti patiekalų, siūlomų kavinėje kainoraščio. Jei teks lankytis šioje Prahos kavinėje, kainas galėsite nustatyti patys.

Dar visai neseniai Prahoje įsikūrusioje kavinėje „Didysis Lebovskis“ („Big Lebowski“) būdavo vos keli žmonės, o nauji lankytojai išvis neužsukdavo. Šiandien situacija kardinaliai pasikeitusi. Kavinės vadovo Ondrej Lebowski teigimu, kavinė dažniausia pilnutėlė. Šio pasikeitimo priežastis – nestandartinis vadovo sprendimas – atsisakyti patiekalų kainoraščio ir leisti lankytojams spręsti, kiek jie gali ar nori mokėti už patiekalą.

Sprendimas pasirodė esantis itin sėkmingas ir dabar kavinės lankytojai gali siūlyti savo kainas ne tik už maistą bet ir už gėrimus ar netgi kavinėje esančius daiktus, tarp kurių: plakatai, knygos, žaislai ir netgi šachmatų lentos. Tik vakarais veikiančioje kavinėje yra baras rūsyje bei dvi atskiros, ryškiai išdažytos patalpos aukštu aukščiau.

„Lankytojai dažniausiai stengiasi pasiūlyti protingą kainą. Kai kurie „duoda“ daugiau, kiti mažiau, tačiau nėra taip, kad atėję į kavinę stengtųsi prisivalgyti ir išgerti nemokamai.“ – teigia kavinės vadovas.

„Apsilankau čia kartą per savaitę. Tai nuostabi vieta. Tačiau esu linkęs mokėti standartines kainas, vien dėl to, kad čia puiki vieta“ – įspūdžiais dalinasi Prahoje studijuojantis amerikietis.

Pasaulinė praktika

Kainoraščių atsisakymas kavinėse ar net jų tinkluose - ne naujieną pasaulyje. Amerikoje, tokios praktikos restoranų vadovai ėmėsi svarstydami, ką daryti su kiekvieną dieną liekančiu nesuvalgytu maistu. Kad jog verslas gali būti socialiai atsakingas, veikti idealistiniu ir altruistiniu pagrindu ir tuo pačiu metu būtų populiarus, mėgstamas žmonių bei pelningas įrodė ir Australijoje esantis restoranas siūlantis „mokėk, kiek nori“ koncepciją. Tuo tarpu Japonijoje esantis kavinių tinklas pelningumą didina siūlydamas...nemokamus valgius ir gėrimus.  

MENIU.LT informacija
Parengė: Andrius Kužulis
Nuotraukos: „Big Lebowski“ archyvas

2011 01 28