Grupė Londono karališkojo koledžo mokslininkų išanalizavo kelių širdies ligų tyrimų rezultatus ir padarė gan įdomią išvadą: kiekvienas „greitojo maisto“ patiekalas turėtų būti komplektuojamas ne tik su keptomis bulvytėmis, bet ir su cholesterolį mažinančiais vaistais - statinais.
Mokslininkai argumentuoja, jog statinų dozė sumažina širdies priepuolio tikimybę maždaug tiek pat, kiek ta tikimybė padidėja, suvalgius vieną mėsainį. Idealiu atveju, šie du veiksniai - vaistai ir su maistu suvalgomas cholesterolis - turėtų sėkmingai vienas kitą kompensuoti.
Neseniai Amerikos kardiologijos žurnale (American Journal of Cardiology) publikuotame straipsnyje tyrinėtojai teigia, jog greito maisto restoranai iki šiol dėl "elementaraus neapsižiūrėjimo" beveik nemokamai dalija žmogui kenksmingas medžiagas, tuo tarpu tokiems vaistams kaip statinai paprastai reikalingas receptas. Statinų kaina pastaraisiais metais gerokai sumažėjo, todėl tiekėjams jų dozė kainuotų maždaug tiek pat, kiek kartu su mėsainiu nemokamai išduodama mažytė pomidorų padažo pakuotė.
Tokį siūlymą mokslininkai pateikė tada, kai baigė analizuoti kito tyrimo rezultatus - tyrimo, kuris buvo skirtas infarkto rizikos sąsajai su kasdien suvartojamu riebalų kiekiu nustatyti. Kiek vėliau tyrinėtojai pasitelkė statinams tirti skirtų studijų rezultatus, nusakančius, kiek širdies smūgio rizika sumažėja vartojant vienokias ar kitokias šių medikamentų dozes. Jų išvada - viena statino dozė galėtų apytiksliai panaikinti kenksmingą su vienu mėsainio komplektu suvalgyto cholesterolio poveikį.
Žinoma, tyrimo autoriai pabrėžia, jog statinai neturėtų būti vartojami kaip pretekstas visą laiką mėgautis greituoju maistu ir kad pasaulyje nėra tokios "magiškosios" tabletės, kuri leistų pamiršti nesveiko maisto keliamas problemas. Tačiau, įterpus statinus į greitojo maisto restoranų valgiaraštį, bendra žmonių sveikatos galbūt situacija pagerėtų.
Šaltinis: www.technologijos.lt
Nuotrauka: inmagine.com
2010 08 18