Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kaip pasaulis ginasi nuo peršalimo (svetur)

2006-09-29
Опубликовать вашу статью

Kiekviena tauta nuo peršalimo ginasi savaip. Nors peršalimas – ir Afrikoje peršalimas: pasireiškia taip pat, kokia bebūtų odos spalva, lytis ar gimtoji kalba.

Pabandykime ir mes pasigydyti užsienietiškai.

Japoniškai
Parėjęs namo sugripavęs japonas išgeria 10 puodelių karštos žaliosios arbatos. Šiame gėrime esantys katehinai turi antivirusinių savybių. Sizuokio rajono gyventojai, garsėjantys arbatos plantacijomis, beveik neserga kvėpavimo takų infekcijomis.

Tibetietiškai
Tibeto lamos neserga. Kartą per penkerius metus jie pavartoja pagal senovės receptą pasigamintą spiritinį česnako antpilą – ir jokio peršalimo. Paimkite 350 gramų šviežio česnako, skilteles nulupkite. Greitai ir kruopščiai sugrūskite grūstuvu medinėje arba varinėje grūstuvėje. Ir palikite 30 min. kambario temperatūros patalpoje. Po to iš apačios, kur daugiau sulčių, paimkite 250 g masės ir sudėkite į žalio stiklo butelį (galima nuo šampano). Ten pat įpilkite 200 g 96 proc. spirito. Butelį gerai užkimškite ir laikykite tamsioje šaltoje vietoje. Po 10 dienų masę iškoškite pro tankų audinį ir nuspauskite. Nufiltruotą skystį supilkite į tą patį butelį ir palaikykite dar tris dienas. Gerkite antpilą, įlašinę į 50 g pieno, 20-30 min. prieš valgį tris kartus per dieną. Pirmą dieną užteks vieno lašo, antrą – dviejų; taip kasdien po lašą pridėdami gerkite iki 11 dienos (11 lašų), po to kasdien po lašą mažinkite. Kartokite kursą kas penkerius metus.

Kiniškai
Kinai beveik nesinaudoja vaistais nuo peršalimo, nes nuo jo gelbsti taškinis masažas. Triskart per dieną smilių galiukais peršalęs kinas daro 9 sukamuosius judesius pagal laikrodžio rodyklę ir prieš ją, veikdamas taškus, kurie stiprina imunitetą: kaktoje, per patį linijos, kur pradeda augti plaukai, centrą, antakių vidiniuose kraštuose, nugaroje, kur čiuopiasi iškilus 7-asis kaklo slankstelis, ir kt.

Amerikietiškai
JAV gyventojai, garsėjantys sugebėjimu palaikyti gerą savijautą, pasireiškus pirmiems peršalimo simptomams geria kokteilį iš mėtų antpilo, citrinos sulčių, medaus ir česnako. Arbatinį šaukštelį mėtų užpilti stikline verdančio vandens, kaitinti 3-5 minutes ant lėtos ugnies, iškošti, įdėti arbatinį šaukštelį medaus. Smulkiai supjaustyti nedidelę skiltelę česnako, įdėti į puodelį ir sutrinti šaukšteliu. Į jį įspausti ketvirtadalio nedidelės citrinos sulčių, supilti mėtų antpilą su medum, viską sumaišyti ir išgerti šiltą nakčiai – ryte atsibusite sveikas.

Itališkai
Dantės tėvynėje kvėpavimo takų ligos gydomos... pica. Standartinis įdaras (sūris, kiaušinis, žalumynai, pomidorai ir kitos daržovės) turi visą kompleksą vitaminų, makro- ir mikroelementų, keliančių atsparumą gripui ir peršalimui. Šį nuostabų faktą patvirtino Diuseldorfo universiteto mokslininkai.

Graikiškai
Hipokrato gėrimas ne kartą išgelbėjo senovės graikus, šaltyje avinčius lengvus sandalus. Peršlapę kojas, jie užpila dvi skilteles apelsino arba citrinos dviem stiklinėm raudonojo vyno, įdeda arbatinį šaukštelį medaus, du gvazdikėlius, cinamono skiedrelę, užvirina ir prieš miegą mažais gurkšneliais išgeria.

Angliškai
Sugripavęs britas elgiasi pagal patarlę: „Kasdien suvalgyk po obuolį – ir gydytojo neprireiks“. Tiesa, vieno obuolio norint pasveikti mažoka: suvagykit ne mažiau kaip penkis per dieną (rūgštūs obuoliai vertingesni – juose daugiau vitamino C), dar mėgaukitės mandarinais, apelsinais, greipfrutais, citrinomis. Juose yra „atominė“ dozė gyvos askorbino rūgšties, saugančios nuo peršalimo, ir medžiagų, padedančių ją greičiau pasisavinti, be to, nėra fermento, ardančio askorbiną. 3-4 stiklinės šviežių citrinų sulčių, išgertų per dieną, greitai sugrąžins jėgas.

Korėjietiškai
Pajutę besiartinant peršalimą, korėjiečiai išsiverda imunostimuliuojančią arbatą su imbieru. 10 antivirusinių komponentų dėka imbiero šaknis neleidžia infekcijai prasiskverbti į organizmą. Vienam dideliam arbatos puodeliui reikės 4 juodųjų pipirų, 4 kardamonų, 3 gvazdikėlių, imbiero ir cinamono pagal skonį. Susmulkinkite prieskonius grūstuvėje arba kavamalėje. Į emaliuotą indą įpilkite 280 ml šilto vandens, sudėkite prieskonius, užvirinkite ir ant silpnos ugnies virkite 20 min. Galop įberkite žiupsnelį juodosios arbatos, truputį pieno ir arbatinį šaukštelį medaus.

Prancūziškai
Mopasano ir Hugo tėvynainiai, būdami sveiki, geria vyną, o peršalę pereina prie vietinio mineralinio vandens. Prancūzai įsitikinę, kad infekciją reikia tikrąja to žodžio prasme išplauti iš organizmo. Prisiminkime tai. Uždegimas užrūgština organizmą, rūgštį neutralizuoti padės negazuotas mineralinis vanduo.

Izraelietiškai
Peršalus čia geriamas karštas vištienos sultinys. Jame esanti aminorūgštis cisteinas mažina gleivių išsiskyrimą, o garas drėkina nosies gleivinę, mažina jos išburkimą ir landų užsikimšimą. Tačiau pastarieji moksliniai tyrimai parodė, jog vištienos sriuba gydo slogą tris kartus efektyviau nei sultinys. Jis praturtintas bulvėse, svogūnuose, morkose esančių vitaminų ir mineralinių druskų, veikiančių kaip stiprus antivirusinis kompleksas.

Rusiškai
Turi ir rusai savo „aprobuotas“ priemones nuo peršalimų: svogūną, česnaką, liepžiedžių ir aviečių nuovirą, karštą pieną su medum.

Tačiau visų šalių gydytojai kovojant su peršalimu pataria nepamiršti ir efektyvių vaistų.

Ir, žinoma, kur tu begyventum, geriau stenkis išvis nesusirgti – grūdinkis, sveikai maitinkis ir stiprink imunitetą.

Pagal užsienio spaudą
„Vakarų ekspreso“ informacija
Interneto archyvo nuotr.