Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

„Italų dizaino namai“ po savo stogu buria vyno gurmanus (Vilnius)

2005-08-26
Опубликовать вашу статью

Šį mėnesį „Italų dizaino namai“ pradeda prekiauti dar vienu itališko gyvenimo būdo atributu – lietuviams menkai pažįstamais rinktiniais Šiaurės Italijos regiono vynais. „Italų dizaino namuose“ prekyba populiariomis Italijos vynų rūšimis vyks nedidelėmis partijomis ir bus organizuota klubiniu principu.

„Italijoje vyno ragavimas – bendravimo būdas, tad ryšį su ištikimiausiais itališkų vynų mėgėjais stiprinsime įvairiomis priemonėmis: siūlysime jų mėgstamų, tačiau į Lietuvą neimportuojamų vynų užsisakyti tiesiogiai iš gamintojų mūsų salone, kviesime į tradicinius susitikimus prie vyno taurės“, – teigia „Italų dizaino namus“ valdančios UAB „Spekas“ ir ko direktorius Fulvio Cancelli.
Pasak F. Cancelli, idėja greta itališkų baldų klientams siūlyti ir itališko vyno brendo jau seniai – į Lietuvą atvykę F. Cancelli tautiečiai čia pasigesdavo Italijoje labiausiai pamėgtų vyno rūšių, vertinamų dėl puikaus kokybės ir kainos santykio. Be to, plečiasi itališkų tradicijų gerbėjų ratas ir tarp lietuvaičių, ieškančių galimybės vartoti unikalius itališkus produktus.

Pirmoji gėrimų partija „Italų dizaino namus“ pasiekė rugpjūčio viduryje. Ją sudaro dviejų pirmą kartą Lietuvoje pristatomų gamintojų „Fiorelli“ ir „Luigi Montini“ šešių rūšių rinktiniai vynai iš Šiaurės Italijos regionų Lombardijos ir Pjemonto.

F. Cancelli teigimu, iš atvežtų vynų išsiskiria lietuviams dar menkai pažįstamas, tačiau italų vakarėliuose pamėgtas putojantis Prosecco vynuogių rūšies „Fiorelli“ vynas „Garganega Prosecco Delle Venezie“. Šis lengvas vynas yra aukso spalvos, pasižymi sausu citrinos, meliono ir medaus aromatu.

Prosecco vynų gamybai naudojama unikali „Charmat“ technologija – lyginant su prancūzišku šampano gamybos metodu, vynas ne taip greitai išpilstomas į butelius, o ilgiau laikomas po presu dideliuose rezervuaruose. Buteliai su jaunu Prosecco vynu nevartomi kaip šampanas, o ramiai ilsisi rūsyje. Taip išlaikoma gausybė burbuliukų ir gėrimui suteikiamas subtilus skonis. Prosecco vynus rekomenduojama patiekti atšaldytus iki 8-10 laipsnių.

„Italų dizaino namų“ vadovas tvirtina, jog Italijoje vynas atidžiai derinamas prie patiekalo ir progos. Pavyzdžiui, vidutiniškai putojantis Prosecco vynuogių vynas Spumante yra idealus aperityvas, menkai angliarūgšte prisodrintas ir silpnai putojantis Tranquillo yra patiekiamas prie užkandžių, o stipriai putojantis Frizzante mėgstamas kaip desertinis vynas. Prie pastarųjų priskiriamas ir minėtasis „Garganega Prosecco Delle Venezie“.

Kitas itališkų baldų salono lankytojams siūlomas „Fiorelli“ linijos baltasis putojantis Frizzante vynas – iš Pjemonte ir Asti slėnyje augančių Pinot vynuogių. „Pinot Dell‘emilia“ yra blyškios šiaudų spalvos, obuolių ir akacijų žiedų kvapo, subtilaus vaisių skonio.

Iš raudonųjų „Fiorelli“ linijos vynų „Italų dizaino namai“ kviečia ragauti ilgai pripažinimo laukusių Barbera ir Dolcetto vyno rūšių. „ Barbera d‘asti“ spaudžiamas iš šiuo metu vienos populiariausių Pjemonte Barbera vynuogių rūšies. Jis laikomas idealiu vasaros piknikams ir kitoms sueigoms, ragaujant įvairaus maisto. Barbera vynas išsiskiria universalumu ir turi retą savybę „prisitaikyti“ tiek prie makaronų patiekalų, tiek prie grilio kepsnių. 

Raudonasis „Fiorelli“„Dolcetto d’alba“ gaminamas iš dažnai nepelnytai pamirštamos Pjemonto vynuogių rūšies Dolcetto, auginamos tik keliose pasaulio vietose, dažniausiai – nedideliuose vyno ūkiuose. „Dolcetto d’alba“ pasižymi ryškiu vaisių skoniu, jį rekomenduojama ragauti be ilgo išlaikymo.

Kitas „Italų dizaino namų“ vynų pasididžiavimas – ekologiški „Luigi Montini“ linijos vynai, gaminami iš Lombardijos regione auginamų Chardonnay ir Bonarda vynuogių. Dėl šių vynų gamyboje nenaudojamų cheminių preparatų vyno spalva ir skonis išlieka tolygesnis tiek vyną vartojant, tiek jį išlaikant.

Baltasis „Chardonnay Montini“ yra šiaudų geltonumo spalvos, pasižymi vaisių aromatu ir skoniu. Jo ragaujama kartu su paukštiena, jūros gėrybėmis ar minkštu sūriu. Raudonasis „Bonarda“ – rubino spalvos, šviežių vyšnių ir raudonųjų serbentų kvapo, patiekiamas prie raudonos mėsos – veršienos ar kiaulienos.

Praėjusiais metais atidarytuose erdviuose „Italų dizaino namuose“ be žymių Italijos gamintojų baldų ekspozicijos ir vynų kolekcijos, įrengta ir dizaino biblioteka. Ją sudaro Lietuvos ir Italijos interjero periodiniai leidiniai, albumai, katalogai.  

Daugiau informacijos apie „Italų dizaino namų“ pristatomus vynus ieškokite tinklapyje www.tempolibero.lt.  

„Pro Group“ informacija