Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Italai kviečia, lietuviai dvejoja

2004-11-02
Опубликовать вашу статью

Neseniai Vilniuje pristatė Italijos vyndariai – 20 įmonių atstovų iš Toskanos, Sicilijos, Pjemonto, Umbrijos, Emilijos Romanijos, Lombardijos bei pas mus vyno požiūriu mažai žimonų Abruco, Veneto bei Friulijos Venecijos Džiulijos regionų.

Tai jau antrasis italų vyndarių desantas šį rudenį. Žadama, jog iki Kalėdų savo produkcija Lietuvos įmones bandys sudominti apie 200 Italijos vyndarių, aliejaus, saldumynų, sūrių gamintojų.

Italų mums „patiekė“ įmonė „Vinita“ , savo tėvynainių vyną pristatanti ir populiarinanti visame pasaulyje, bet pati jų neparduodanti.

Pasak Bernardo Ugučionio (Bernardo Uguccioni), Italijos nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus Lietuvoje, įstojus į ES Lietuva atsivėrė naujiems mainams, Tačiau „čia dirbti reikia rimtai nusiteikus, nesitikint greitos naudos ir žiūrint į ilgalaikę perspektyvą“. „ Lietuva ir kitos šalys – mums įdomi rinka“, - sakė p. Ugučionis.

Italų vyndarius „Vinita“ pristatė visose trijose Baltijos šalyse. Rinkos žinovų manymu, italai atvyko tinkamu laiku. Kai susigriebs ir kiti – gali būti per vėlu. Juolab kad svečiai metė nemenkas pajėgas: tarp atvykusiųjų buvo ir labai garsių vyno gamintojų, kurių produkcijos Lietuvoje nėra.

Deja, besidominčių ta produkcija nebuvo daug. Nežinia, dėl kokių priežasčių, gal tiesiog dėl informacijos stokos (jos, teko girdėti, išties stigo), tačiau oficialiajame vyndarių pristatyme jų pačių buvo daugiau nei mūsiškių. Ir vėliau, kai buvo galima bendrauti atskirai su kiekvienu gamintoju, beje, apsistačiusiu ne tik vynais, bet ir puikiai parengtais bukletais, knygelėmis, suinteresuotųjų derėtis dėl vyno atėjo graudžiai nedaug.

O prisistačiusios įmonės būtų buvę įdomios ne tik tiesiogiai dalyvaujantiems vyno versle, bet ir, tarkime, turizmo sferos darbuotojams: ne vienas italų atstovas pasakojo, jog jų įmonė, be vyndarystės, užsiima ir agroturizmu. Itin įdomi šiuo atžvilgiu pasirodė žemdirbyste besiverčianti „Agriverde“ įmonė iš Abruco, iš natūralių produktų gaminanti alyvuogių aliejų, pastą, medų, uogienes, teikianti natūralios medicinos paslaugas bei gan įtartinai mums atrodančią vyno terapiją.

Geriau paragauti
Per pusdienį paragavau 20 vyndarių produkcijos – neįgyvendinamas dalykas, taigi teko rinktis tuos, apie kuriuos „daug girdėta, bet burnoje neturėta“. Taigi pirmiausia – „Castello Banfi“, visame pasaulyje garsi vyninė. Tačiau jos atstovas draugiškai pataria degustaciją pradėti nuo kito, „lengvesnio ir pradžiai labiau tinkamo“ ir mosteli ranka kitoje salės pusėje įsikūrusios žavios ponios link. Tai - Lucia Barzano, viena iš vyno „Franciacorta“ vynų gamintojo „Il Mosnel“ savininkų.

Ragaujame putojantį, tradiciniu Šampanės metodu pagamintą vyną „Franciacorta“: velvetinis, itin harmoningas. Briutas – lengvas, gaivus, puikus! Žinoma, pigesnis nei būtų tos pačios kokybės vyresnysis jo brolis iš Šampanės. Jo galima patiekti kaip klasikinio aperityvo, puikiai tiktų prie lengvų patiekalų iš žuvies.

Grįžtant prie „Branfi“ atstovo stabtelime prie Beni di Batasolo, vieno didžiausių Pjemonto vyndarių, vyninės atstovo. Šioje vyninėje gaminami puikūs raudonieji „Barbera’d’Asti“, baltieji „Moscato d’Asti“, „Lange Chardonnay“; garsiojo Marko Fellugos vyninės iš Friulijos (beje, Marco Felluga gamina ir puikų aliejų). Užsukame pas šeimininkės įmonės „Carpineta Fontalpino“ iš Toskanos, veikiančios pačiame Chianti rajono centre, gaminančios ir vadinamąjį „Super Tuscan“ (ST) vyną, atstovus. Ką ir kalbėti, ypatingo dėmesio ir gomurio verto vyno tarp jų yra nemažai.

Nustebino Cambria šeimos valdomos „Cottanera“ vyninės iš Sicilijos produkcija. Ir, žinoma, „Castello banfi“ iš Toskanos. Jų gaminamas „Brunrllo di Montalcino“, „Amarone“ vynas vadinamas „Italijos vėliava“.

Gražus palyginimas, bet ir vynas puikus. Būrelis ragautojų (trys) gauname „Summus 2000“ , ST. Įdomus prieskoninis vynas, kompleksiškas, taninai subalansuoti, tačiau rūsyje dar gali būti laikomas.

2001-ųjų derliaus „Cum Laude“ (pagamintas iš 4 vynuogių veislių – „Sangiovese“,   „Cabernet   Sauvignon“, „Perlot“, Syrah“ mišinio) – kompleksinis, miško uogų skonio vynas. Desertui ragaujame „Florus Moscadello di Montacino“ – saldus, „Souternes“ tipo vynas, pagamintas, atvirai kalbant, iš razinomis jau virtusių vynuogių, elegantiškas ir harmoningas.

Akivaizdu, visų vynų vardyti neverta. Besidomintieji juos ras. Juolab jog p. Ugučioni besidominčiuosius itališku vynu pakvietė bendradarbiauti.

Beatričė Laurinavičienė
„Verslo žinių informacija“