Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Ispanai laukia Šv. Vincento palankumo (Svetur)

2005-01-30
Опубликовать вашу статью

Tiesa, vyno specialistai sako, jog iš Ispanijos kildinamas vyndarių patronas XX a. ne itin rūpinosi savo tėvynainių vynu, taip pat ir jo pripažinimu tarptautinėje rinkoje.

Kaip dėl daugelio šventųjų patronų, taip ir dėl Šv. Vincento nėra iki galo aišku, už ką jį myli Europos vyndariai, – jo statulėlėmis puošia vyno rūsius, stato jas prie vynuogynų. Neatsitiktinai savo patroną vyndariai garbina žiemą, – darbo tuo metu nepalyginti mažiau visuose veiklos baruose.

Manoma , kad Šv. Vincentas buvo ispanas (kita versija - prancūzas). Pirmiausia jo kultas išplito Prancūzijoje, vėliau - ir kitose Vakarų Europos šalyse. Matyt, labiausiai prie jo populiarinimo bus prisidėję iš Santjago de Kompostelo (Ispanijos šiaurė) keliaujantys maldininkai. Įdomumo dėlei – vienu iš ankstyviausių Šv. Vincento lietuviškų portretų laikomas nežinomo XVIII a. Lietuvos tapytojo kūrinys, priskiriamas S. Čechavičiaus dailės mokyklai, saugomas Lietuvos dailės muziejuje.

Grįžtant prie vyndarystės - nors ispaniško vyno iš pirmo žvilgsnio parduotuvėse apstu, atlikus mini apklausą paaiškėjo, jog apie Ispanijos vyndarystę žinome stebėtinai mažai. Apklausus beveik 2 dešimtis „eilinių vartotojų“, kokias asociacijas jiems kelia žodžių junginys „Ispanijos vynas“, dažniausiai, tiksliau, visais atvejais buvo paminėti 2 vardai – Riocha (Rioja) ir Torres.

Aitrumas - ne yda
Sunku nesutikti – žinios menkos, nors pagal vynuogynų plotą Ispanija lenkia ir Prancūziją, ir Italiją. Tačiau pagal apimtis ispanai vyno pagamina mažiau nei pastarosios šalys. Specialistai aiškina, jog taip yra dėl sausesnio Iberijos pusiasalio klimato, iš dalies – ir dėl neracionalaus ispanų ūkininkavimo. Žodžiu, Šv. Vincentas XX a. nelabai rūpinosi ispanų vyndariais, kaip ir jų pripažinimu tarptautinėje rinkoje. Kaip teigia www.vedomosti.ru vyno specialistai, Riohos, Chereso, Riberos ir Priorato rajonai vis dėlto sulaukė vyno mėgėjų pripažinimo, tačiau likusieji – o jų nemažai – rajonai iki šiol daugeliui lieka „kita Ispanija“.

Nepaisant pasaulinės įtakos, svarbiausia Ispanijos vynuogė lieka „Tempranillo“. Vyną iš šios veislės gamina ir šalies šiaurėje (Navaroje), ir pietuose (La Manča, Cheresas), ir vakaruose (Estremadūras), ir rytuose (Alikantė). 'Tempranillo', sako specialistai, yra tik vienas iš veiksnių, palaikančių Ispanijos vynininkystę.

Antrasis veiksnys - amerikietiško ąžuolo statinės. Su Amerikos žemynu susijusi istoriškai (Kolumbas) ir ekonomiškai (amerikietiško ąžuolo statinė pusantro karto pigesnė nei pagaminta iš prancūziškojo), Ispanija savo vietines vynuogių veisles sugebėjo suderinti su ryškiu vanilės atspalviu, kurį vynams suteikia amerikietiškas ąžuolas. Taigi vyno mėgėjas netruks pastebėti tradiciniuose ispanų vynuose vyraujantį aromatingų uogų (vynuogės palikimas) ir vanilės (ąžuolo statinės palikimas) balansą, tačiau nekels panikos, poskonyje pajutęs sausoką, geriausiu atveju - lengvą, šiurkštumą. Ispanų vynams tai būdinga, be to, šiurkštūs, net aitrūs vynai turi nemažai gerbėjų, ypač derinančių juos su mėsos patiekalais.Švelniausio ir maloniausio (minimaliai aitraus) ispanų „Tempranillo“, gundo www.vedomosti.ru, aptiksite Penedese, Katalonijos srityje, pagamintų Miguelio Torreso vyninėje. Demokratiškasis "Torres Coronas" vadinamas bene populiariausiu šio vyndario vynu galbūt todėl, kad juo lengva užgerti beveik viską, kas gaminama šioje puikia virtuve garsėjančioje provincijoje. Prie temperamentingesnio maisto tiks „Allozo Reserva Tempranillo“ – ekspresyvus, ryškus pietinis 'Tempranillo' variantas iš La Mančos su šiai veislei charakteringais ryškiais uogų aromatais ir subtiliu ąžuolo atspalviu.

Ir kaimiečiai - su charakteriu
„Kita Ispanija", sako specialistai, jau nebereiškia „kaimiškoji“. Ispanijos provincijoje gaminami gana madingi vynai, galintys konkuruoti pasaulio rinkose, – minkšti, viliojančiai salstelėję. Įtikinamas pavyzdys - „Lasendal Garnacha Capcanes Montsan DO“ iš pietinės Katalonijos dalies. Tai elegantiškas vynas pagal tarptautinį šio žodžio supratimą - malonus, „nušlifuotas“, tačiau turi savo charakterį: uogų aromato ir skonio, saikingai juntami prieskoniai.

„Borsao Crianza Campo de Borja“ iš 'Garnacha', 'Tempranillo' ir 'Cabernet Sauvignon' veislių, pagamintas prisilaikant šiuolaikinės elegantiškos manieros, taip pat tinka prie lengvo gastronominio vakarėlio.

Charakterio trūkumą - daugelio šiuolaikinių vynų pavojų – „Pozuelo Reserva Castano Yecla DOC“ gamintojai įveikė suderinę 'Monastrell', 'Tempanillo' ir 'Cabernet Sauvignon' veisles: gėlių tonai, spygliuočiai, lengvi prieskonių tonai, gaivi ir šviežia rūgštis, šiek tiek provokuojantis (erzinantis), šviežias vaisių poskonis - argi maža?

Jei maža, galima paragauti galingų, su vytinta dešra ar laukinės paukštienos patiekalais tinkančių Navaros „Vina Aliaga Garnacha Vieja“ arba „Dignus“ iš „Vina Magana“ vyninės vynų, kurie vargu ar labai pasikeitė nuo Henriko IV laikų.

Prisiminkime frazę iš Prancūzų režisieriaus Patrice'o Cheraut filmo „Karalienė Margo“:„Ką gi dar veikti Navaroje, jei ne medžioti ir gerti vyną?“

Beatričė Laurinavičienė
„VŽ Savaitgalis informacija“