Gurmanas
Sąvoka gourmet, kaip ir daugelis kitų gastronomijos stebuklų, gimė Prancūzijoje ir iš pradžių(XIX a.) apibūdino vynų degustatorių, vyno pardavėjo padėjėją. Tačiau gurmanai evoliucionavo ir šiandien jais laikomi žmonės turintys rafinuotą, išlavintą skonį, arba virtuvės meistrai, išmanantys maisto ruošimo meną. Šalia šių apibrėžimų, kiek atlaisvinęs diržus, prie stalo įsitaisęs gourmand. Lengviausia šias dvi personas atskirti karikatūrose, kur rafinuotas gourmet greičiausiai bus kaulėto veido, su plonais ūsiukais, šiek tiek snobiškai pakeltu smakru, o gourmand - besišypsantis, apvalaino veido, greičiausiai su taure vyno vienoje rankoje ir užkanda kitoje. Taip apibūdinami tiesiog maistu besimėgaujantys žmonės, mėgstantys valgyti daug ir skaniai, o dažnai ir persivalgyti. Tad tarp gurmano ir vienos iš septynių mirtinų nuodėmių, persivalgymo - labai nedidelis žingsnelis.
Gurmaniškas
Tam, kad maistas būtų gurmaniškas (trumpam palikime įmantrųjį prancūzų gourmet) nebūtina išmanyti „aukštosios virtuvės“. Tačiau keleto pagrindinių taisyklių laikymasis būtinas: jokių pusgaminių ir jokių mikrobangų krosnelių. Maisto gaminimui privalu naudoti vien šviežius ingredientus (supraskit, česnakų miltelius lentynoje teks paslėpti giliau), kokybė, be išlygų – pirmoje vietoje. Ir paskutinė taisyklė – daugiau ne visada reiškia geriau. Įmantrūs prieskoniai ir ingredientai nepadarys Jūsų patiekalo gurmanišku, vien dėl didžiulio jų kiekio. Jei dar neišsigandote, galite skaityti toliau.
Ar...?
Įsipilkite savo mėgiamo gėrimo į taurę ir pafilosofuokime. Kas visgi yra gurmaniškas maistas? Straipsnio tęsinį skaitykite naujausiame „Restoranų verslo“ numeryje: www.restoranuverslas.lt
Restoranų verslas ir Meniu.lt informacija
Parengė: Ieva Malaiškaitė