Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Greit pasirodys pataisyta higienos norma dėl rūkymui skirtų patalpų įrengimo (LVRA)

2005-02-21
Опубликовать вашу статью

Greit pasirodys pataisyta higienos norma dėl rūkymui skirtų patalpų įrengimo

Š.m. vasario 1d. Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė buvo susitikusi su Sveikatos apsaugos ministerijos valstybės sekretoriumi Romualdu Sabaliausku, atsakingais ministerijos pareigūnais, Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos vadovais.

Pagrindinis šio susitikimo tikslas buvo pateikti LVRA narių išsakytas pastabas dėl Lietuvos higienos normos HN 122:2004 „Rūkymui skirtų patalpų (vietų) įmonėse, įstaigose ir organizacijose, taip pat restoranų, kavinių, barų ir kitų žmonėms aptarnauti skirtų patalpų, kuriose neuždrausta rūkyti, patalpų (vietų) rūkantiems asmenims įrengimo ir eksploatavimo reikalavimai“. Nuo 2004 metų gegužės 3 d. įsigaliojusios šios higienos normos nuostatos buvo parengtos skubotai ir todėl sukėlė daug klausimų LVRA nariams – viešbučiams, restoranams, naktiniams klubams. Svarbiausi jų buvo:

1. Ar restoranuose, kuriuose pagal įstatymą neuždrausta rūkyti, privalo būti įrengtos atskiros patalpos rūkantiems, ar pakanka restorane turėti rūkymui skirtas vietas, staliukus?

2. Kaip elgtis, jei restorane yra kelios atskiros salės – viena gali būti skirta rūkantiems, o kita nerūkantiems?

3. Higienos normoje visur buvo minimos patalpos (vietos) rūkantiems kaip vienas ir tas pats apibrėžimas, kuris, beje, lygiai taip pat minimas ir tabako ir alkoholio kontrolės įstatyme. O juk patalpa ir vieta yra skirtingi dalykai. Todėl verslininkams buvo neaišku, ar reikalaujama įrengti patalpas, ar užteks vietų rūkantiems įrengimo.

Susitikimo metu LR Sveikatos apsaugos ministerija visiškai pritarė asociacijos pastaboms ir greit pasirodys pataisyta higienos norma HN:122. Taigi atsakome į verslininkams iškilusius klausimus ir supažindiname, kokios naujovės bus įtrauktos į HN:122 pataisas.

1. Restoranuose, kavinėse, baruose, kitose žmonėms aptarnauti skirtose vietose, kur neuždrausta rūkyti, reikia užtikrinti, kad:

23. Patalpose (vietose) rūkantiems asmenims orą teršiančių medžiagų (benzeno, formaldehido) koncentracijos ribinės vertės turi neviršyti teisės aktų [4.4, 4.9] reikalavimų.
24. Patalpose (vietose) rūkantiems asmenims aplinkos ore esančio nikotino koncentracija (naudojant jį kaip indikatorių vertinant aplinkoje esančių tabako dūmų kiekį) turi neviršyti 10 µg/m3 .
25. Į patalpas (vietas) rūkantiems asmenims turi būti tiekiamas ne mažesnis kaip 36 m3/val. šviežio oro kiekis vienam asmeniui pagal projekte numatytą maksimalų klientų (lankytojų) ir darbuotojų skaičių [4.7].
26. Patalpų (vietų) rūkantiems asmenims oro tyrimai turi būti atliekami pagal Lietuvos Respublikoje galiojančias metodikas.

Užtikrinus šias sąlygas restorano patalpoje lankytojai galės rūkyti. Jokių papildomų patalpų ar būdelių, į kurias būtų „suvaromi“ rūkaliai, įrengti nereikės.

2. Jeigu restorane yra kelios sąlės ir viena iš jų skirta nerūkantiems, ji turės atitikti tuos pačius aukščiau išdėstytus reikalavimus.

3. Taip pat higienos normoje atsiras privalomas punktas: visuose restoranuose, kavinėse, baruose ir kitose žmonėms aptarnauti skirtose vietose, kuriose neuždrausta rūkyti, turi būti įrengta ne mažiau kaip 20 proc. vietų nerūkantiems.

4. HN :122 bus įvestas privalomas savikontrolės reikalavimas – restoranai turės atlikti nikotino kiekio ore matavimus ne rečiau kaip 2 kartus per metus. Bandymus galės atlikti tik akredituotos institucijos, kurių sąrašas bus taip pat pateiktas.

5. Vasaros lauko kavinėms, kadangi jos įrengtos gryname ore, viešosiose vietose, HN:122 nuostatos negalioja. Vietų rūkantiems skaičių gali riboti savivaldybės vasaros lauko kavinių nuostatuose.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos informacija