Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

„Grand Casino World” – itališko skonio fiesta (Vilnius)

2005-02-10
Опубликовать вашу статью

Italija – subtilaus ir išpuoselėto skonio šalis. Čia ne tik formavosi Vakarų kultūra ir istorija, yra įsikūrę vieni garsiausių pasaulio mados namų, bet ir tęsiamos ilgalaikės ir subtilios maisto bei gėrimų kultūros tradicijos.  Vasario 3 d., pramogų centras „Grand Casino World“ savo svečius kvietė į italų kultūros, tradicinių valgių ir gėrimų vakarą.

Italija garsi tiek tradicine savo virtuve, tiek ir moderniąja kulinarija. Viduržemio jūros regiono šalys žinomos novatoriška virtuve bei visame pasaulyje vertinamais kulinariniais išradimais. Į šį regioną dažnai užsuka vadinami kulinariniai turistai, kurie į kitą pasaulio pusrutulį skrenda itališkos vakarienės žymaus meistro restorane.

Nenuostabu, kad kiek šaltesnio klimato Lietuvoje nemaža šios šalies tradicijų gerbėjų. Juk pasisemti pietietiškos italų kultūros šilumos ypač malonu žiemą, kai šalta ir žvarbu už lango. Kam liūdėti, jei galima linksmintis? Juo labiau, kad nereikia skristi į kitą pasaulio pusę, o užtenka užsukti visai šalia – į pramogų centrą „Grand Casino World“, kuris nusprendė pagerbti italų kultūros gerbėjus bei kartu su partneriais pakvietė svečius į kultūros, maisto ir vynų šventę.

Pietietiškas italų temperamentas neretai gretinamas su lietuvių, kurie vadinami karščiausiais šiauriečiais. Mūsų šalyje populiarus ne tik elegancija išgarsėjęs itališkas aprangos stilius, bet ir aštraus, ryškaus skonio tradicinė bei novatoriška Italijos virtuvė. Tikriems gero skonio mėgėjams verta paragauti gaivaus ir lengvo itališko vyno. Ne veltui Italija – daugiausiai vyno pasaulyje gaminanti šalis.

Italija – šalis, kur gimė vynas
Vyno atsiradimas Europoje yra siejamas su senovės graikais ir romėnais, taigi ir su dabartine Italija. Graikai apie 2000-1500 m. pr. Kr. įsikūrę visoje Viduržemio jūros pakrantėje sodino vynuogynus. Vynininkystę ypač išplėtojo romėnai, vyną ėmę fermentuoti ir laikyti medinėse statinėse.

Po Romos imperijos žlugimo, ankstyvaisiais viduramžiais vyno gamybos tobulinimas tapo bažnyčios prioritetu – daug vynuogynų priklausė vienuolynams ir ordinams. Besikuriančiose Europos valstybėse vynas išpopuliarėjo prasidedant antrajam tūkstantmečiui.

„Lietuvoje itališkas vynas užima 15 proc. rinkos. Šiandien vyno mylėtojai vertina itališkus vynus dėl jų skonio ir aromato veržlumo bei ryškumo. Baltame itališkame vyne aškiai išreikštas vaisių aromatas, o raudonuose vynuose juntami ryškūs sodrūs akcentai.“ – sako Karolis Susnys, UAB „L.I.O.N. gėrimų“ atstovas. Ši bendrovė į Lietuvą importuoja itin sparčiai Vakarų Europoje populiarėjantį itališką vyną – baltą ir raudoną „Canti“ bei putojantį „Asti“ vyną.

Juos sukūrusi Italijos kompanija „Fratelli Martini Secondo Luigi S.p.A.“ yra viena didžiausių itališkų vynų gamintojų ir tiekėjų tarptautinėje rinkoje. Šie vynai skirti reprezentuoti tradiciniam itališkų vynų skoniui. Nenuostabu, kad jie sulaukė didžiulio pasisekimo D. Britanijoje. Šioje šalyje per du metus „Canti“ tapo populiariausia itališkų vynų rūšimi. Jų artimiausi konkurentai D. Britanijoje itališkų vynų parduoda tris kartus mažiau gėrimų. „Canti“ vynai greitai tapo populiarūs ir visoje Europoje.

Itališkas sūris – patiems išrankiausiems
Prie vyno tikras italas būtinai pasiūlys ir sūrio. Šis maisto produktas neatsiejamas nuo Viduržemio jūros regiono mitybos tradicijų. Prieš daugelį amžių, kuomet kalnų kaimelius ilgesniam laikui palikdavo piemenys, ganantys galvijų bandas, gyvenvietė netekdavo pagrindinio maisto šaltinio – pieno. Taigi, kad išspręsti šią problemą, ir buvo išrastas sūris.

Skirtingi regionai išgarsėjo skirtingo skonio ir tekstūros sūriais. Kai kurie žinomi visur: tai Brie, kamamberas, čedar, edamas, emmentalis, feta, gouda, gorgoncola, mančegas, mocarela, rokforas, tilsitas. Itin žymus parmezano–redžiano, didelis, sunkus, tvirtas, plačiapadis, su išsipūtusiais kaip statinės šonais. Italai dažnai sako, kad tarp kitų sūrių jis yra aristokratas kaip šampanas tarp vynų. Šis sūris gaminamas tik Italijoje.

„Parmezanas“ prancūziškai reiškia Parmos gyventojas. Tačiau parmezanas kilęs ne iš Parmos. Smaguriai prancūzai jį pradėjo gaminti nusižiūrėję į italų Parmigiano-Reggiano. Vėliau ir kitose šalyse jis gamintas sau ir eksportui, nes šio pavadinimo įstatymai nesaugo.

Sūrių hierarchijoje Parmigiano – Reggiano iškilęs aukščiau, nes yra originalas, o parmezanas – tik kopija. Parmigiano – rankų darbo, parmezanas – industrinis produktas. Parmezanas taip pat labai mėgstamas. Jis įvairaus skonio, nes kiekvieno gamintojo kažkuo ypatingas.

Lietuvoje šį sūrį gamina bendrovė „Žemaitijos pienas“. Parmezano tipo sūris „Džiugas“ gaminamas iš karvių pieno. Tai išlaikytas, subrandintas, kietas sūris. Gali būti vidutinio ar net itin aitraus, pikantiško skonio, priklausomai nuo sūrio amžiaus. Nuo amžiaus priklauso ir sūrio spalva - nuo švelniai gelsvos iki morkiniai geltonos. Lietuvoje galima įsigyti net keturis metus brandinamo „Džiugo“. Kadangi sūris tvirtas ir galingas, neverta prie jo rinktis itin išraiškingo vyno, o verčiau lengvą ir gaivų.

„Integrity PR“ informacija