Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Graikiškos virtuvės ypatumai (LRVVKA)

2005-06-23
Опубликовать вашу статью

Jau antrą kartą šiais metais LRVVKA organizavo profesionalų tobulinimosi kursus. Šį kartą Lietuvos virėjai mintimis persikėlė į tolimąją Graikiją. Ne kiekvienam tenka paskanauti Viduržemio jūros regione išaugintų alyvuogių, paruoštos ėrienos kepsnių ar graikiškų sūrių. Be to, Lietuvoje graikiškos virtuvės paslaptys dar nėra visapusiškai atskleistos. Taigi, birželio 11-12 d. UAB „Baltic master“ mokymo centre susirinkę virtuvės šefai sėmėsi naujų kulinarinių idėjų iš graikiškos virtuvės diplomuoto meistro Theofilos Vafidis. Žymių Europos restoranų kulinarijos konsultantas ir ekspertas dvi dienas trukusiame seminare Lietuvos virėjams pristatė graikiškos virtuvės ypatumus: gamino salotas, šaltus ir karštus užkandžius bei patiekalus, padažus, desertus ir pyragaičius.

Siekdamas atskleisti graikiškų patiekalų skonines savybes, diplomuotas šefas naudojo ne tik lietuvišką produkciją, bet ir originalius graikiškus produktus. Įdomu pastebėti tai, kad beveik visuose patiekaluose mokytojas naudojo sūrį „Feta“. Ruošdamas šaltą užkandį „Tzatzyki“, šefas naudojo graikišką jogurtą, kurio skonis ir konsistencija žymiai skiriasi nuo lietuviško jogurto. „Tzatzyki“ gardinamas mikseriuotu česnaku, supjaustytu šviežiu agurku ir balto vyno actu. Salotas „A’la Teo“ ruošė iš graikiškų kubeliais supjaustytų sūrių „Manuri“ ir „Kefalograviera“, suplėšė aisbergo salotų lapus, griežinėliais supjaustė ridikėlius ir gardino granatų grūdeliais. Gamindamas vegetarišką užkandį „Paputzaki“, baklažaną įdarė pievagrybiais, olandišku sūriu, paprika, pomidoru ir dekoravo „Bešamelio“ padažu, paskanintu muskato riešutu. Karštam užkandžiui „Spanakopitakia“ ruošė įdarą iš supjaustytų špinatų, sūrio „Feta“, česnako ir muskato riešuto. Į kvadratais supjaustytą „Filo“ tešlą dėjo paruoštą įdarą ir formavo trikampius pyragėlius. Šefas parodė, kaip teisingai paruošti karštą užkandį iš karališkų krevečių. Į pakepintų paprikų, morkų ir česnakų mišinį sudedami supjaustyti kubeliais pomidorai ir įpilama pomidorų sulčių, taip pat sudedamos krevetės ir troškinama, po to pabarstoma sūriu „Feta“. „Melidzano“ kremą šefas gamino iš baklažano kremo, įdėdamas majonezo, sumiksuoto česnako bei paskanindamas graikiškais riešutais ir citrinos sultimis. Į paruoštą masę sudėjo susmulkintą sūrį „Feta“. Kulinarijos konsultantas ruošė „Avies-ožkos sūrio Kiprą“, naudodamas sūrį „Hallumi“ ir papriką „Florinis“ bei ant graikiškos duonos „Pita“ tepdamas česnakinį sviestą.

Mokytojas gamino karštą patiekalą iš ėriuko kumpelių, pagardintų sūriu „Feta“, česnakiniu sviestu ir raudona saldžia paprika. Ruošiant graikiškus balandėlius, meistras mėsos faršą maišė su virtais ryžiais ir vyniojo į vynuogių lapus, patiekė su „Avgolemono“ padažu. Apkepas „Musaka“ gaminamas sluoksniais sudėliojus pakepintas bulves, baklažanus ir cukinijas bei ant daržovių dedant apkeptą maltą mėsą, paskanintą pomidorų koncentratu. Ant viršaus užpilamas „Bešamelio“ padažas ir kepama. Šefas taip pat ruošė „Bokštą“ iš pakepintos kiaulienos nugarinės, baklažano ir sūrio „Feta“. Patiekalą gardino „Metaxa“ padažu, paruoštu iš paprikos, svogūnų, konjako, grietinėlės ir kečupo.

Graikiška „Baklava“ buvo gaminama į „Filo“ tešlos lapus įvyniojant cinamonu ir cukrumi pagardintus sukapotus graikiškus riešutus. Iškepti pyragaičiai skaninami sirupu ir vaniliniais ledais. Mokytojas rodė, kaip pagaminti desertą, iš graikiško jogurto formuodamas rutuliuko formas bei apiberdamas jas graikiškais riešutais ir pašlakstydamas medumi. Taip pat kulinarijos ekspertas gamino „Kurabiedes“ pyragaičius, naudodamas sutrintus migdolų riešutus, suplaktą sviestą, trynius, cukrų ir konjaką. Iškepti pyragaičiai pašlakstomi rožių vandeniu ir pabarstoma cukraus pudra.

Susirinkusieji galėjo įvertinti graikiškos virtuvės ypatumus ragaudami paruoštų graikiškų užkandžių ir patiekalų bei skanaudami gardžiais desertais, tokiu būdu artimiau pažindami graikų tradicijas. LRVVKA nuoširdžiai dėkoja seminaro rėmėjams: UAB „Baltic Master“.

Kursų nuotraukos >>

LRVVKA informacija ir nuotraukos