Restoranui „Noma“ (www.noma.dk) vadovauja virtuvės šefas Rene Redzepi. Jis įsikūręs 18 a. statytame sandėlio pastate, Christianshavn rajone, Kopenhagoje. Restorane siūlomi skandinaviškos virtuvės gurmaniški patiekalai. Čia naudojami daugiausiai vietiniai ar gretimų Skandinavijos šalių produktai (pvz. varškė iš Islandijos, Grenlandijos jautiena, Atlanto otas, miško uogos, vietinės daržovės ir žalumynai), o tradiciniai gamybos metodai paįvairinami moderniais gastronomijos atradimais. Restorane gaminami nuosavi actai, trauktinės, taip pat reikalingi produktai vietoje sūdomi, rūkomi, džiovinami. Norintiems apsilankyti restorane „Noma“ būtina rezervuoti staliuką iš anksto. Pietūs arba vakarienė iš 7 patiekalų vienam asmeniui kainuos apie 500 Lt, dar maždaug tiek kainuos ir prie kiekvieno patiekalo siūloma atskiras vynas. Beje, restoranas nedirba sekmadieniais ir pirmadieniais.
Antroji ir trečioji vieta geriausiųjų restoranų sąraše atiteko Ispanijos restoranams „El Celler de Can Roca“ ir „Mugaritz“.
Geriausių restoranų Top 50 >>
„S.Pellegrino World’s 50 Best Restaurants“ geriausių pasaulio restoranų rinkimai yra organizuojami nuo 2002 metų. Juos renka žurnalo „Restaurant magazine“ suburta komisija, kurią sudaro apie 800 restoranų vadovų ir ekspertų iš įvairių šalių. Komisijos nariai balsuoja už savo regiono restoranus, bet negali balsuoti už restoranus, kurie su jais yra susiję. Nėra jokio išankstinio restoranų sąrašo, tad į 50-uką papulti gali bet kuris restoranas. Visi balsavimo rezultatai yra konfidencialūs.
Nuotraukos: Magnus Manske