Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Geriausi Lietuvos virėjai dalyvavo Kremliaus kulinarinės taurės konkurse (LRVVKA)

2005-11-25
Опубликовать вашу статью

Moderniausiame Rusijos parodų centre „Crocus-Expo“, Maskvoje, 2005 m. spalio 26-29 d. įvyko viena iš didžiausių Europoje – VIII-oji tarptautinė visuomeninio maitinimo paroda „PIR. 2005“. Parodos metu vyko VI-asis Rusijos kulinarinis čempionatas. Taip pat informacinis projektas „PIR“, kartu su Rusijos restoranų ir viešbučių federacija, organizavo I-ąjį tarptautinį Kremliaus kulinarinės taurės čempionatą, kuriame varžėsi profesionalų komandos bei individualiai pasiruošę dalyviai iš viso pasaulio: Didžiosios Britanijos, Italijos, Japonijos, Kinijos, Korėjos, Lietuvos, Maltos, Rumunijos, Rusijos, Turkijos, Ukrainos, Vokietijos. Konkurse Lietuvai atstovavo komanda „Gintarinis aljansas“, suformuota iš septynių stipriausių virtuvės meistrų, pelnančių apdovanojimus tiek Lietuvos, tiek užsienio šalių konkursuose. Kaip komandos vadovai, į konkursą vyko LRVVKA vykdančioji direktorė Loreta Charčenkienė ir prezidentas Valius Čepanonis.

Čempionato metu dalyviai rungtyniavo praktinėse kulinarijos ir konditerijos srityse, kuriose buvo demonstruojama aukšta klasė ir moderniausios pasaulio virtuvių tendencijos.
Konkursinius patiekalus vertino profesionalūs teisėjai iš įvairiausių pasaulio šalių: Vokietijos virtuvės vyriausiųjų virėjų asociacijos viceprezidentas Axelas Ruehmannas (Vokietija), „Bocuse d’Or“ vykdantysis direktorius Michelas Bouitas (JAV), nacionalinės komandos, kuri Pasaulinėje virėjų olimpiadoje, vykusioje 2004 metais Erfurte, iškovojusios sidabro ir bronzos medalius, vadovas Kenas Fraseris (Didžioji Britanija), Pietų Afrikos Respublikos vyriausiųjų virėjų asociacijos prezidentas Martinas Kobaldas (PAR), garbingi svečiai iš Austrijos, Japonijos, Maltos, Pietų Korėjos, Kinijos, Švedijos.

Įvertinus lietuvių komandos pasirodymus, sidabro medaliais buvo nominuoti net trys kulinariniai patiekalai ir du konditerijos gaminiai. Sidabro medaliai įteikti restorano „Perkūno namai“ virtuvės meistrei Janinai Galubavičienei, už banketinį žuvies patiekalą „Kalmarų filė, įdaryta lašiša, skorpionžuve, jūros žolėmis „Nori““ bei patiekalą „Lašišos suktinis su sterku ir juodaisiais grybais „Funghi“ bei oto ir daržovių mozaika“, restorano „Medininkai“ gamybos vadovei Aldonai Gečienei, už nacionalinį patiekalą „Kepta stirnienos nugarinė su ančių kepenėlėmis „ Foie Gras “ , raudono vyno padažu, morkų miuslinu bei bruknių kriaušių čatney“ ir restorano „Sonnets“ vyriausiajam virėjui Miroslavui Styčinskijui, už modernų patiekalą „Barbarisinės anties krūtinėlė su šafraniniu rissoto, užkepta figa, įdaryta riešutais, tofu paplotėliu, perliniais svogūnėliais su spanguolių tyre.

Už konditerinius gaminius sidabro medaliais apdovanotos restorano „Mados Imperija“ konditerė Rita Gylienė, paruošusi desertą „Nakties dvelksmas“ iš šokoladinio biskvito su balzamiko ir vaniliniu padažu bei šokoladinio putėsio kremu” ir konditerinio cecho „Elguva“ gamybos vedėja Rūta Šiušienė, už „Trijų aukštų vestuvinį tortą – „Romantiška paslaptis“ – iš meduolinių paplotėlių, pagardintų aviečių uogomis ir baltyminiu kremu su razinomis bei papuoštų rožių žiedais“.

Bronzos medaliai buvo įteikti Janinai Galubavičienei, už vegetarišką patiekalą „Baravykais įdarytas bulvių kroketas, daržovių ir sūrio „Lazanija“, špinatų ir „Fetos“ sūrio suktinis „Spring roll“ tešloje bei Aldonai Gečienei už banketinį mėsos patiekalą „Veršienos vyniotinis su morkomis, špinatais ir kalakuto filė“, „Baravykų ir vištienos vyniotinį“, „Jautienos vyniotinį su „Serano“ kumpiu“. Taip pat bronzos medaliais įvertinti viešbučio „Navalis“ virtuvės vyriausio virėjo Vytauto Samavičiaus valgiaraštis iš trijų patiekalų: „Baltųjų šparagų apkepas su polenta, daržovių ir raviolių troškiniu, patiekiamas su garstyčių medaus padažu“, „Jautienos išpjova su voveraičių paštetu, polenta ir daržovėmis“, „ Lašišos lapeliai su špinatais, omarų mėsa, moliūgais, cukinijomis ir daržovių padažu“ bei originalus žuvies patiekalas „ Viduržemio jūros ešerio filė su makaronais, įdaryta rikota sūriu su saulėje džiovintais makaronais ir varlės šlaunele“ .

Ritai Gylienei, už nominaciją „Torto puošimas“, buvo įteiktas diplomas. Nominacijoje „Šeši restoraniniai užkandžiai“ rungėsi virtuvės meistras Miroslavas Styčinskijus, gaminęs tris karštus užkandžius: „Vištienos krūtinėlė, įdaryta airišku sūriu ir kaštonais“, „Keptos su parmos kumpiu jūros šukutės, patiekiamos parmezano krepšelyje“, „Tigrinė krevetė su alavijų padažu, patiekiama su tūno gabalėliais“ ir tris šaltus užkandžius: „Lašišinio upėtakio filė su mango salotėlėmis ir kepta tigrine krevete“, „Moliūgo paplotėlis su lobsterio uodegėle, pomidorų pesto, bazilikų padažu ir baltais moliuskais“, „Vištienos kepenėlių paštetas, patiekiamas su kepta figa ir riešutais“. Konditerė Rita Gylienė paruošė paveikslą iš šokolado „Bobų vasara“, naudodama juodą, baltą, geltoną, kakavinį ir rausvą šokoladą, piešė dvipusę medžių alėją, nukritusius lapus ir romantiškai besivaikščiojančią porelę. Verslo ir pramogų centro „Forumo rūmai“ virėja Irena Tviragienė pristatė iš daržovių išdrožtą kompoziciją pasakos tema „Pelenė“.

Lietuvių komanda varžėsi kartu su kitomis 14 komandų, atstovaujančių įvairių šalių virtuvės vyriausiųjų virėjų asociacijoms. Pirmosios vietos nugalėtojais paskelbta Vokietijos virtuvės vyriausiųjų virėjų asociacijos narių komanda. Iš stipriausių virtuvės meistrų suformuota komanda nuo 2002 m. atstovauja Vokietijai tiek nacionaliniuose, tiek tarptautiniuose konkursuose: I-osios vietos laimėtojai „Sife 2003“, Pietų Korėja, 2004 m. IKA/pasaulinės virėjų olimpiados konditerijos gaminių pristatymo nugalėtojai, parodų „ExpoGast 2002“ Liuksemburge ir „HOGA 2005“ Vokietijoje dalyviai. II-ąją vietą užėmė Korėjos virėjų ir konditerių komanda. 2005 m. suformuota iš Korėjos virėjų asociacijos narių, komanda iškovojo aukso medalius konkurse „Gurmanų iššūkiai 2005“, kuris vyko Honkonge. Trečioji vieta atiteko Italijos virtuvės meistrų asociacijos komandai, suformuotai 2004 m., – 1-ojo tarptautinio gastronomijos festivalio Stambule bei pasaulinės virėjų olimpiados Erfurte dalyvei.
Lietuvių komanda užėmė garbingą IX-ąją vietą, aplenkusi Didžiosios Britanijos ir Rusijos komandas.

Tarptautinėje parodoje „PIR. 2005“ sulaukta 20 tūkst. lankytojų ir daugiau nei 400 kompanijų, pristačiusių viešbučiams ir restoranams skirtą moderniausią produkciją. Parodos metu vyko ir III-asis Rusijos kulinarinis Kongresas, kurio metu buvo demonstruojami Anglijos, Ispanijos, Italijos, Japonijos, JAV, Prancūzijos, Rusijos, Vietnamo ir Vokietijos virtuvių ypatumai. Vynų mėgėjai galėjo degustuoti žymiausių pasaulio kompanijų pristatomus vynus. Atskirai buvo organizuojamos kavos ir arbatos fiestos. VI-ajame Rusijos kulinariniame čempionate net dvidešimt aštuonios komandos varžėsi vienoje iš trijų nominacijų: geriausias restoranas, geriausia kepykla ir geriausia picerija. Titulą „Geriausias restoranas 2005“ laimėjo Sankt- Peterburge veikiantis restoranas „Triton“.

Tarptautinis Kremliaus kulinarinės taurės čempionatas – tai pirmasis Lietuvos virtuvės meistrų žingsnis tokio lygio konkurse. Nepabūgusi susirungti su ilgamete patirtimi besidalinančiais virtuvės asais, lietuvių komanda įrodė, kad gali būti stipri ne tik Pabaltijo, bet ir viso pasaulio šalių varžovė.

Daugiau nuotraukų rasite čia >>

LRVVKA informacija ir nuotraukos