Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Flamingai ant kaukazietiško stalo (Vilnius)

2005-03-07
Опубликовать вашу статью

Viename poilsio ir pramogų tinklalapyje perskaičius, jog „prie Neries negyvena flamingai, tačiau netoli nuo upės įsikūręs „Flamingo“ viešbutis gali nukelti jei ne į subtropikus, tai į žalumos ir gyvos muzikos oazę, o išalkusiems klientams nereikės gaudyti gyvojo inventoriaus: prie pat viešbučio įsikūręs restoranas“ - tuoj pat kyla noras pasimėgauti šia ranka pasiekiama egzotika.

Nurodytu adresu jaukioje Žvėryno gatvelėje iškart pastebime kiek keistoko stiliaus ryškų pastatą, „padabintą“ cementinėmis skulptūromis, nė kiek nesiskiriančiomis nuo sovietmečio agitacinių. Atrodo, architektas tikrai dar turi kur tobulėti. Iš pažiūros nejauku, tačiau visgi ryžtamės užsukti į šį keistoką bastioną, aptvertą galinga tvora. Automobilį paliekame tiesiog gatvėje.

Vietoj restorano – smuklė
Apžiūrime sales, tačiau nei vienoje, nei kitoje žadėtųjų „subtropikų ar žalumos ir gyvos muzikos oazės“ neaptinkame, - vieningai nusprendžiame, jog patekome į autentišką kaukazietišką smuklę, bent taip tikina pietų kompanionė, „anais laikais“ išmaišiusi Kaukazo respublikas.
Sėdamės už vieno iš pasienyje stovinčių stalų su mediniais suolais. Medinės pertvaros garantuoja šiokį tokį privatumą, – dalykiniam pokalbiui, turint galvoje garso izoliaciją, aplinka tiks. Salėje esančiame židinyje kūrenasi ugnis, virš kurios valgius ruošia virėjas – tikras kaukazietis.

Iešmai ir grotelės
Meniu garantuoja, jog mums panorėjus gali būti patiekti ant iešmo ar grotelių kepti: liuliakebabas (10,50 Lt), avienos šašlykas (20,50 Lt), „Čachovbilis“ (vištiena su daržovėmis - 15,50 Lt), „Chašlama“ (veršiena su daržovėmis - 17,00 Lt) ir (čia kolegė aikteli, „o siaube“) – veršiuko širdis (10,50 Lt).

Pajutusi mūsų norą išbandyti kuo autentiškesnių kaukazietiškų patiekalų, padavėja įsiūlo „Pchali“ salotas (šparaginės pupelės, graikiniai riešutai, majonezas, česnakas - 6,50 Lt), užkandį „Lobija“ (pupelės, riešutai, žaluma - 11,50 Lt). Karštieji patiekalai, anot jos, visi ypatingi, tad užsisakome lašišą, keptą ant grotelių (25,50 Lt), ir prabangiausią - strutienos kepsnį (35 Lt). Virškinimui skatinti renkamės gruzinišką vyną (deja, kaukazietiškų gėrimų asortimentas skurdokas - „Kindzmarauli“ ir „Saperavi“ vynai bei brendis „Ararat“).

Autentikos yra
Atrodo, maisto užsisakėme pakankamai, bet padavėja dar siūlo lavašo (1 Lt), adžikos padažo (jis pagamintas pagal šio restorano virėjo receptą - 1,50 Lt), vytintos jautienos „Basturma“ ir „Sudžiukas“ (po 5 Lt). Spyriojamės, kad tiek suvalgyti nepajėgsime, tuomet padavėja siūlo kompromisą – atneš po pusę porcijos, bet tokios vytintos mėsos, anot jos, niekur kitur nerasime. Klusniai užsisakome, kas siūloma, lyg ir patvirtindamos teiginį, kad nėra blogų pirkėjų, o tik blogi pardavėjai.

Laukti ilgai netenka. Patiekalai taip pat nenuvilia - minkšti, sultingi, subtiliai pagardinti riešutais, egzotiškomis žolelėmis, iš kurių atpažįstame tik kindzos aromatą. Porcijos didelės. Maloniai nustebina ir patiekimo būdas - strutienos kepsnys įnešamas virš degančio indelio ir skendi svogūnų-ridikėlių rožyčių ir agurkų–pomidorų lapelių jūroje.

13.00 val. (pats pietų metas) kone visi užeigos staliukai buvo užimti, ir kepamų patiekalų aromatas ir dūmai greit užtvindė nedidelę salę, tad nusprendėme neužsibūti.

Trumpai drūtai reiktų pasakyti: norint paragauti neblogų kaukazietiškų patiekalų, čia užsukti verta. Tačiau prie jų pageidaujantiems ir subtilesnės aplinkos vertėtų pagalvoti.
Nors - smuklė ir yra smuklė.

Jolanta Malinauskienė
„VŽ Savaitgalio“ informacija