Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Didėja profesionalių someljė ratas

2011-04-20
Опубликовать вашу статью
Balandžio pradžioje penkiolikai Someljė mokyklos mokinių įteikti pažymėjimai, liudijantys, kad dar daugiau žmonių Lietuvoje supranta apie vyną, kitus gėrimus bei maistą. „Jūs esate pačiame vyno kultūros smaigalyje“,- teikdamas diplomus pasidžiaugė Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arūnas Starkus.

Penktus metus vyno ir maisto kultūrą populiarinanti Someljė mokykla savo studentams teikia trijų lygių pažymėjimus. Aukščiausio lygio dokumentas, kurį gauna sėkmingai tris egzaminus išlaikę studentai, yra tik per žingsnį iki akredituoto profesionalaus someljė. Tokių Lietuvoje šiuo metu yra keturi: Indra Ramanauskienė (restoranas „Sadutė“), Arminas Darasevičius (parduotuvės „Vyno klubas“), Stanislav Smolskij (bendrovė „Eugesta“), Narimantas Miežys (restoranas „Saint Germain“). Tikėtina, kad jų eiles netrukus papildys bendrovės „Bennet“ atstovas Tomas Skunčikas.

„Geras someljė – ne tik savo srities profesionalas, bet ir puikus patarėjas, bendrautojas, apie vynus išmanantis daug daugiau nei bet kuris vyndarys. Todėl someljė yra sudėtinga, kompleksiška ir labai žavi profesija. Neveltui tarp mūsų studentų yra mokslo daktarų. Someljė – tai elitinis intelektualinis mokslas“,- apibendrino A. Starkus.

Susidomėję ir ketinantys tapti someljė turi žinoti, kad užbaigti mokymų programą (tris semestrus) bei išlaikyti egzaminus prireikia beveik metų. Per tą laiką jie įgyja žinių apie svarbiausius vyno regionus, degustavimą ir įvertinimą, derinimą su maistu. Mokykloje skaitomos paskaitos apie svarbiausias vynuogių veisles, skrupulingai nagrinėjami garsiausi vyno regionai, supažindinama su mažiausiomis zonomis gaminančiomis aukščiausios kokybės vyną, Grand Cru klasifikacija. Yra paskaitų apie gaiviuosius (kava, arbata) ir stipriuosius gėrimus (likerius, brendžius, degtines) bei alų. Kiekvieno užsiėmimo metu degustuojame vynus, tad per visą mokymų kursą degustuojama per 200 skirtingų vynų iš viso pasaulio.

Visų someljė mokyklos studentų sąrašas >> 


Jūratė Sprindžiūnaitė
Someljė asociacijos informacija