Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Barmenų darbo paslaptys (6). Kokteilių puošimas

2007-01-31
Опубликовать вашу статью

Ruošiant kokteilį reikia nepamiršti, kad papuošimai, kurie trukdo gerti kokteilį, laikomi nevykusiais papuošimais. Neverta vaisių pjaustyti iš anksto, nes per ilgesnį laiką jie praras kokybišką išvaizdą. Pavyzdžiui, jei iš obuolio norite padaryti kokį nors papuošimą (rožytę, plunksną ar pan.), jį reikėtų pjaustyti tik ruošiant kokteilį, nes iš anksto supjaustyti papuošimai patamsės ir taps negražūs. Profesionalūs barmenai nemėgsta kokteilių puošti popieriniais skėčiais ar panašiais papuošimais, kurie gana dažnai naudojami.


Uogos ir vaisiai

Kokteilių papuošimui gali būti naudojami tokie vaisiai ir uogos:

„girtos“ vyšnios (stipriame alkoholiniame gėrime išmirkytos vyšnios); sirupe išmirkytos vyšnios; šviežios vyšnios; citrinos riekelės (visa, pusė, arba ketvirtis riekelės); siauros ir ilgos citrinos žievelės juostelės, susuktos į spirales („tvistas“, angl. twist). Jos ne tik papuošia kokteilius, bet ir suteikia stiprų aromatą; žaliosios citrinos („laimo“) riekelės (visa, pusė, arba ketvirtis riekelės); apelsino riekelės (visa, pusė, arba ketvirtis riekelės); apelsino žievelės („tvistas“); greipfruto skiltelės; šviežio ananaso skiltelės; žalios alyvuogės (kokteiliui Dry Martini); mėtos (kokteiliui Mojito ir kitiems); maži marinuoti svogūnėliai; saliero šakelės (kokteiliui „Kruvinoji Meri“).



Prieskoniai

Kokteilių gamybai gali būti naudojami šie prieskoniai:

druska (smulki); pipirai (malti); „Tabasco“ padažas; „Vorčesterio“ padažas; muskatiniai riešutai; gvazdikėliai; cinamonas.

Taip pat į daugelio kokteilių sudėtį įeina grietinėlė, kiaušinis, pienas, juodas šokoladas, kakavos milteliai.


Taurių atšaldymas

Ruošiant kai kuriuos kokteilius, ypač trumpai geriamus (į kurių sudėtį neįeina ledas), patartina naudoti atšaldytas taures. Todėl dalį taurių laikykite šaldytuve ar šaldiklyje. Skubiai taures atšaldyti galima į jas įdėjus ledo, kurį taurėje reikia trumpai pasukti. Po to ledą iš taurių išmeskite.


Taurės kraštelio puošimas druska ar cukrumi

Kai kuriuos kokteilius reikia patiekti taurėje su sūriu arba saldžiu krašteliu. Ruošiant tokį kokteilį, iš pat pradžių per visą taurės kraštą reikia perbraukti citrinos (jei turi būti sūru) arba apelsino (jei turi būti saldu) skiltele. Plokščioje lėkštutėje ar mažame padėkliuke papilkite (atitinkamai) smulkios druskos arba cukraus pudros ir į ją įstatykite apverstą taurę („žemyn galva“). Jei norite paruošti spalvotą kraštelį, į gilesnę lėkštelę įpilkite atitinkamos spalvos likerio ar sirupo, į ją įstatykite apverstą taurę, o po to taurę įstatykite į druską arba cukrų.


Papildomi patarimai barmenui, ruošiančiam kokteilius:

Gazuotus gėrimus ir putojančius vynus reikia stengtis kuo mažiau maišyti. Į kokteilius juos reikia supilti paskutiniu momentu. Niekada jų nepilkite į maišymo stiklinę ar kokteilių plaktuvą. Jeigu kokteilių plaktuve reikia paruošti putotą kokteilį, į kurio sudėtį įeina cukraus sirupas, vietoje jo geriau naudokite smulkų cukrų. Norėdami paruošti kokybišką kokteilį, pastoviai nupilkite vandenį, susidariusį tirpstant maišymo stiklinėje ar kokteilių plaktuve esantiems ledukams. Tai vienas iš pagrindinių kriterijų vertinant barmenų darbo techniką barmenų konkursuose. Kokteilius reikėtų ruošti greitai, kad kuo mažiau ištirptų jiems ruošti naudojamas ledas. Kol neįgyjama pakankamai patirties (kad būtų galima pilti „iš akies“), kokteilių ingredientų tūriams matuoti naudojama menzūrėlė arba metalinis dozatorius. Naudojant juos nenukrypstama nuo kokteilio receptūros ir gaunami vienodo skonio kokteiliai. Nenaudojamas dozatorius turėtų būti laikomas inde su vandeniu, kad nusiplautų prieš tai jame buvusio gėrimo skonis. Vandenį šiame inde reikia keisti kuo dažniau, kad jis neįgautų pašalinio skonio, galinčio persiduoti kokteiliams. Darbo įrankius, plaktuvą, taures reikia plauti iš karto po naudojimo, nes išdžiūvusios gėrimų ar produktų liekanos labai sunkiai nusiplauna. Į kokteilių sudėtį įeinančios citrinų sultys ne tik sumažina per daug saldžių gėrimų saldumą ar suteikia joms būdingą skonį, bet ir palengvina kokteilių tarpusavio ingredientų susimaišymą.


Parengė Vytautas Mickevičius
„Restoranų verslo“ Nr. 6/2006 (16) informacija

Kiti straipsniai šia tema – „Gėrimų ir baro“ rubrikoje >>