Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Austrų kulinarija (svetur)

2006-08-03
Опубликовать вашу статью

Tie, kurie mano, kad Austrijoje yra kalbama gryna vokiečių kalba, yra neteisūs. Bent jau tuomet, kai kalba pakrypsta link šalies kulinarijos. Pomidorai, žiediniai kopūstai, ridikėliai, slyvų piurė – visi šie produktai turi skirtingus ir unikalius austriškus pavadinimus. Galiausiai tie, kurie Vienos kavos namuose padavėjo paprašo kavos, išsiduoda, kad yra užsieniečiai, kadangi kiekviena austriškos kavos rūšis turi unikalų austrišką pavadinimą.

Tokie lingvistiniai skirtumai yra ilgos kulinarinių tradicijų (siekiančių tuos laikus, kuomet Austrija puikavosi pasauline galia) raidos pasekmė. Vengrija, dalis šiaurinės Italijos, dalis dabartinės Kroatijos ir kitų teritorijų kažkada priklausė Austrų imperijai. Kovos prieš turkus buvo ilgos ir alinančios. Vienos turkams taip ir nepavyko užimti, tačiau dabartiniam Vienos kavos skoniui jie padarė nemažą įtaką.

Austrijos galybės laikotarpiu nacionalinei šalies virtuvei didelę įtaką padarė švedų, prūsų, anglų, rusų, prancūzų, ispanų kulinarinės tradicijos, kurių bruožų austrų valgiuose galima įžvelgti ir šiandien.

Po paskutinės pergalės prieš turkus (1697 metais) visa savo didybe garbingą praeitį menančiuose Austrijos miestuose išplito baroko dvasia. Savo didybe puikuojasi ir šiandieninė mažos Alpių šalies sostinė Viena. Rūmai, įspūdinga žiedinė architektūra, kurioje, kaip ir „karališkoje“ šalies kulinarijoje, esti kosmopolitiškumo lašas, leidžiantis peržengti šalies ribas.

Tačiau etniškumas kosmopolitiškume nepradingo. Valgiais, puošusiais jaukiuose kaimų trobelėse gyvenusių žmonių stalus, austrai taip pat didžiuojasi, kaip ir garbinga praeitimi.

Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka
Daugiau pasaulio virtuvių: http://virtuves.meniu.lt