Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Atverti keliai didesniam būriui „Starkos“ gamintojų

2005-04-26
Опубликовать вашу статью

Žemės ūkio ministerija po papildomų diskusijų su verslininkais pakeitė ankstesnį savo sprendimą ir nutarė, kad nuo šių metų gegužės 1-osios Lietuvoje gaminamos „Starkos“ alkoholio stiprumas turės siekti 40-43 procentus.

Anksčiau ministerija buvo nutarusi, kad nuo gegužės „Starkos“ stiprumas turės būti ne mažesnis nei 43 procentai. Tokiu atveju bendrovių „Alita“ ir „Sema“ gaminama „Starka“ būtų neatitikusi naujų reikalavimų.

Šiuo metu trauktines „Starka“, be jau minėtų įmonių, Lietuvoje dar gamina bendrovės „Stumbras“, „Anykščių vynas“ ir „Vilniaus degtinė“.

„Alitos“ gaminama „Gera Starka“ yra 40 proc. alkoholio stiprumo, o „Semos“ rinkai siūloma „Mano Starka“ – 38 procentų.

Žemės ūkio ministerijos Bendrosios rinkos organizavimo departamento direktorius Rimantas Krasuckis Eltai teigė, kad ministerija sprendimą pakeitė po papildomų diskusijų su gamintojais ir siekdama pagrindinio tikslo - kokybiškų produktų patekimo į rinką.

“Svarbiausias dalykas – natūralios sudedamosios gėrimo dalys. Dėl to nebeliko prieštaravimų tarp visų Lietuvos gamintojų, ir buvo pasiektas kompromisas“, - kalbėjo R. Krasuckis. Anot jo, pakeisti „Starkos“ sudėtį ketina ir Panevėžio „Sema“.

Anksčiau ministerijos atstovas Eltai yra teigęs, kad kai kurios įmonės gamina mažesnio alkoholio stiprumo „Starką“, nes joms tai yra naudinga – sumoka mažiau mokesčių valstybei. „Atsirado tokių gamintojų, kurie „Starkos“ vardą vartoja toli gražu ne mums įprastos ir žinomos „Starkos“ gėrimo gamybai“, - Eltai yra sakęs R. Krasuckis.

„Alitos“ Rinkodaros ir pardavimo direktoriaus Dariaus Vėželio teigimu, prisidengus valdininkais buvo bandoma nesąžiningai daryti įtaką rinkai. „Konkurentai siekė gauti išskirtines sąlygas, dirbtiniais apribojimais eliminuodami kitus gamintojus“, - pažymėjo jis antradienį išplatintame pranešime spaudai.

„Stumbro“ vadovai teigė, kad konkurentai negamina tradicinės „Starkos“.
„Prisidengiant skambiais pranešimais apie valdininkus, iš tikrųjų bandoma dangstyti savo nesugebėjimą pagaminti kokybišką ir tradicinę 43 proc. alkoholio stiprumo „Starką“ bei konkuruoti garbingai ir branginti savo produkciją, valstybei mokant didesnį akcizą“, - Eltai sakė „Stumbro“ stebėtojų tarybos pirmininkas Romanas Raulynaitis.

Pagal naująjį reglamentą, terminu „Starka“ gali būti vadinama rudos spalvos, lengvai deginančio skonio trauktinė, kurios etilo alkoholio koncentracija yra ne mažesnė kaip 40-43 proc. tūrio, o pagrindines skonio savybes suteikia natūralus antpilas, pagamintas iš įvairių augalinės kilmės žaliavų, iš kurių privalomai turi būti kriaušių ir obelų lapai. Trauktinės gamybai neleidžiama vartoti papildomų kvapiųjų medžiagų.

Lietuvoje priimtos spiritinių gėrimų gamybos nuostatos gali būti taikomos tik vietiniams gamintojams, bet ne ES šalyse pagamintiems ar iš trečiųjų šalių įvežamiems analogiškiems gėrimams.

Žemės ūkio ministerijos specialistų nuomone, viena iš galimybių Lietuvos įmonėms įsitvirtinti rinkoje – išryškinti savo gaminių specifiškumą, skonio, sudėties, nacionalinio ar geografinio autentiškumo savybes.

ELTA