Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Ar „Studentų maistas“ tinka studentams?

2005-06-20
Опубликовать вашу статью

Beveik kiekvienoje prekybos įmonėje galima rasti „Studentų maisto“ – riešutų ir razinų mišinio. Ar tikrai vartodami šį mišinį studentai geriau įsisavins žinias, kokia šio mišinio maistinė vertė?

Trys pagrindinės energijos teikiančios maisto sudėtinės dalys – angliavandeniai, riebalai ir baltymai. Tam tikras šių pagrindinių elementų santykis lemia maisto, kaip energijos šaltinio, kokybę.

Studentų pagrindinis uždavinys – gerai įsisavinti žinias. Be to, studentai gyvena aktyvų, judrų gyvenimo būdą, kuriam irgi reikalingos didelės energijos sąnaudos. Dirbant protinį darbą būtina gauti nepakeičiamų amino rūgščių, taip pat svarbūs vitaminai, stimuliuojantys oksidacijos reakcijas. Šiomis savybėmis pasižymi beveik visi vitaminai, ypač B2, B6, PP. Jaunam, energingam žmogui rekomenduojama gauti apie 2400 kcal per parą (priklauso nuo kūno sandaros ir kt.).

Graikiniai riešutai Anakardžia Lazdynų riešutai Migdolai Žemės riešutai Razinos Energinė vertė 100 g (kcal) 655 585 658 580 569 280 Baltymai (g) 18,4 15,8 17,6 20 25,7 2,7 Riebalai (g) 60,4 46,3 63,29 52 46,1 0,6 Angliavandeniai (g) 14,6 30,5 14,9 20,5 19,2 71,3 Mineralinės medžiagos (g) 1,8 6,0 2,7 2,6 2,1 1,8 Mg (mg) 247 266 144 251 188 51 F (mg) 420 402 265 471 358 122 K (mg) 966 553 578 833 707 648 Ca (mg) 106 35 239 279 78 57 Zn (mg) 5,59 5,6 1,95 2,51 3,17 0,3 Fe (mg) 3,7 3,6 3,6 4,4 2,5 2,8 Se (µg) 2 2 3 2 2 1 J (µg) 1,2 10 17 2,0 16,5 2,0 Vit.A (µg) 31 10 5 20 - 2,0 Vit. E (mg) 2,6 5,6 22,6 24 9,3 0,2 Vit. B1 (mg) 0,4 0,55 0,42 0,2 0,7 0,11 Vit. B2 (mg) 0,12 0,25 0,22 0,57 0,12 0,06 Vit. PP (mg) 0,9 1,9 1,2 3,5 15,5 0,6 Folio rūgštis (µg) 72 69 72 59 101 8 Vit. C (mg) 11,2 - 4,2 3,4 -

1,5

Didžiąją riešutų dalį sudaro riebalai. Riebaluose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių omega- 6 ir omega-3. Organizmas pats negali jų pasigaminti, todėl turi gauti su maistu. Jei šių rūgščių trūksta, apima nuovargis, išsausėja oda. Be to, polinesočiosios riebalų rūgštys skatina cheminių elementų, reguliuojančių kraujo krešėjimą, kraujospūdį, gamybą, stiprina imunitetą. Kadangi omega-6 rūgščių gauname pakankamai, patariama nedidinti jų kiekio, bet valgyti daugiau maisto, kuriame yra omega-3 rūgščių. Būtent šių rūgščių gausu riešutuose.

Magnis (Mg) būtinas, kad organizmas pasisavintų reikiamą kiekį kalio ir vitamino C. Kai stinga magnio – gali prasidėti mažakraujystė, sutrikti baltymų apykaita. Šio mineralo pakankamai turi gauti sportininkai ir fizinį krūvį dirbantys žmonės. Magnis veikia kaip natūralus raminamasis vaistas: gerina nuotaiką, slopina stresą, taip pat mažina didelį kraujospūdį, trukdo kauptis kalkių nuosėdoms šlapimo organuose ir tulžies pūslėje. Vidutinė magnio dienos norma – 300 mg moterims ir 370 mg vyrams.

Kalis (K)  būtinas ląstelių gyvybingumui, normaliai inkstų funkcijai bei rūgščių ir šarmų pusiausvyrai palaikyti, nerviniam impulsui plisti širdyje, smegenyse, skeleto raumenyse. Didelė kalio koncentracija ląstelėse būtina daugeliui medžiagų apykaitos procesų. Šis mineralas dalyvauja fermentų susidarymo procesuose, organizmo skysčių apykaitoje, mažina kraujo spaudimą. Kalio paros norma – 2500 mg.

Kalcis (Ca) tvirtina kaulus, apsaugo nuo rachito, palaiko nervų sistemos ir audinių funkcijas, didina kraujo krešėjimą.

Cinkas (Zn) saugo nuo laisvųjų radikalų susidarymo.

Geležis (Fe) apsaugo nuo mažakraujystės, anemijos, organizme skatina deguonies cirkuliaciją.

Selenas ( Se) saugo nuo laisvųjų radikalų, kenkiančių odai, susidarymo.

Vitaminas A gerina regėjimą, saugo odą nuo sausėjimo, saugo nuo peršalimo.

Vitaminas E saugo nuo širdies ligų ir užtikrina ląstelių atsinaujinimą.

Vitaminas B 1 tausoja nervų sistemą ir gerina virškinimą.

Vitaminas B2 saugo odą, akių gleivinę, nervų sistemą.

Jei kamuoja mieguistumas, nuovargis – rekomenduojama vartoti C ir B grupės vitaminų, geležies, magnio.

Minėtų maistinių medžiagų atsargas galima papildyti vartojant ir kitus maisto produktus, tačiau „Studentų maistas“ naudingas jau vien tuo, kad jo nereikia specialiai ruošti. Šis mišinys nejautrus aplinkos temperatūrai, jį galima pasiimti ir į kelionę, tačiau perkant būtina įsitikinti, kad nepasibaigęs šio produkto galiojimo terminas.

Gydytojai įspėja, kad nemažai žmonių yra alergiški riešutams, dažniausiai pastebima alergija žemės riešutams. Pastebėjus alergijos požymių, produkto vartoti negalima.

VMVT informacija