Šveicarija
Visai kaip pas mamą
„Dini Mueter“ (Tavo mama) – pavadinimas dar „jaunos“ kavinės Ciuriche, atidarytos 2010 m. Kavinėje vienu metu gali pietauti 40 žmonių. Kavinės pavadinimas – aliuzija į populiarų vietinio jaunimo posakį ir ypatingą mamos reikšmę kavinės koncepcijoje. Visi mamyčiukai ar šiaip pasiilgę patiekalų, kuriais vaikystėje lepino mama, gali siūlyti virtuvei firminius mamų receptus. Virtuvės komanda kiekvieną mėnesį išrenka bent 2-3 receptus, kuriuos siūlo lankytojams. Kavinėje taip pat groja pačių sukurta internetinė radijo programa, transliuojanti išskirtinai nežinomas vietines grupes. Kas gros, nusprendžia „žiuri“, sudaryta iš trijų lankytojų. Kavinėje yra ir mikrofonas, kuriuo lankytojai gali naudotis įrašydami sveikinimus (geriausia savo mamoms), kurie vėliau transliuojami internetiniame radijuje. „Dini Mueter“ taip pat suteikia erdvę jauniems menininkams pristatyti ir pardavinėti savo darbus. Visi patiekalai ruošiami čia pat, tik tai dienai ir tik iš sezoninių produktų. Plačiau internete www.dinimueter-bar.ch
Švieži produktai tiesiai iš turgavietės
Pramoninis paminklas, išlikęs dar nuo „didžiosios industrializacijos“ laikų – viaduko arkos Ciuriche, paverstos į 500 m ilgio apsipirkimo ir kulinarijos zoną, kurioje įsikūrę daugiau nei 60 įvairių nuomininkų. Tarp jų – naujasis Ciuricho turgus. Kaimynystėje esančio restorano „Restaurant Markthalle“ virtuvėje naudojami produktai ‒ tiesiai iš turgaus. Pirmenybė teikiama vietiniams, sezoniniams produktams, kiek galima mažiau paveiktiems cheminės pramonės. Patiekalai pagal sveicarų ar Viduržemio jūros regiono receptūras ruošiami atviroje virtuvėje. Viskas kepama, verdama, pjaustoma valgytojams prieš akis. Pagrindinis koncepcijos koziris ‒ paprasti receptai, aukštos kokybės, sezoniniai, vietiniai produktai.
Vokietija
Kur mėsa ir žuvis tik papildomi patiekalai
Tinkamiausia vieta visiems daržovių ir vegetariškos dietos mėgėjams ‒ Berlyne. „Chipps“ restorano koncepcija remiasi požiūriu, jog sunki mėsiška virtuvė „suvalgo“ per daug natūralių išteklių ir nėra tinkama nei aplinkai, nei žmogui. Šiame restorane tradicinis pietų supratimas ir visa mitybos schema apversta aukštyn kojomis. Svečiai čia gali patys susikomplektuoti patiekalą iš keturių pagrindinių komponentų: lakštinių, keptų bulvyčių, čederio virtinukų arba įdarytų ryžių suktinukų. Papildomai pasirinkti galima iš įspūdingo salotų, daržovių, padažų, pagardų sąrašo. Negalintiems išsirinkti – paruošti pasiūlymai, kuriuose jau suderinti skirtingi patiekalo komponentai. Vieta nėra skirta vegetarams, nes čia galima užsisakyti tiek mėsos, tiek žuvies, pateikiamos atskiroje lėkštėje. Restoranas tiesiog skirtas tiems, kurie pasiryžę mitybos įpročius keisti laikydamiesi sąmoningo vartojimo principų. Didelis dėmesys skiriamas ir vietiniams bei sezoniniams produktams. Plačiau internete www.chipps.de
Ispanija
Atsidavę Katalonijos kerams ir tvariai virtuvei
Tvarumas – raktinis žodis, kuriuo savo veikloje remiasi ir komunikuoja klientams kasdienio maisto restoranas „Fastvinic“ . Prieš metus Barselonoje atsidaręs restoranas, pasak restorano savininko, yra pirmasis Barselonoje, įvertintas LEED sertifikatu. LEED vertinimo sistema sukurta, siekiant įvertinti pažangiausius energijos taupymo bei ekologiško dizaino sprendimus. Ji buvo sukurta amerikiečių „žaliosios“ statybos tarybos 1998 m. Šiandien, remiantis šia sistema, pastatai skirstomi į tam tikras grupes, vertinama keletas energijos taupymo lygių. Tačiau tai dar ne viskas. Restorano vadovų teigimu, visas personalas ypač stipriai vertina „savo žemę“, t.y. Kataloniją. Taigi, vienas pagrindinių meniu pozicijų – sumuštiniai, ruošiami naudojant aukštos kokybės organiškus produktus, iš kurių visi be išimties užauginti ir pagaminti Barselonoje. Ir kai kalbame apie sumuštinius, tai tikrai nieko panašaus į duoną, sviestą, kumpį. Tai – patiekalai. Virtuvės šefas Sergi de Meia teigimu, virtuvė „ištikimai atstovauja tikrąją Katalonų virtuvės esmę“. Restorano interjeras paprastas ir be pretenzijų: didžiuliai moliniai vazonai su gėlėmis, vienu žodžiu – funkcionalus minimalizmas. Restorane galima stebėti, kaip ruošiami sumuštiniai ‒ tai neatsiejamas skaidraus maitinimo principas. Lankytojai patys gali pasirūpinti gėrimais, tiesiog įsipildami vyną iš automato. Restoranas pasirūpina, kad visos maisto atliekos būtų tinkamai perdirbamos. www.fastvinic.com
Olandija
Tvarus dizainas industrinėje aplinkoje
18 metrų aukščio pastatas, kuriame įsikūręs „Pompstation“ restoranas, pastatytas 1912 metais. Trys didžiuliai siurbliai rūsyje vis dar naudojami vandens valdymo stoties. Restorano specializacija – patiekalai, ruošti ant grilio. 2009 metais kuriant restorano interjerą ir dizainą, naudojamos natūralios medžiagos, mediena iš miškų ūkio, kuriame vadovaujamasi tvarios miškininkystės principais. Restorano tikslinė auditorija – kūrybingi, versliški, kosmopolitiški lankytojai, kurių čia gali tilpti 120 viduje ir iki 100 lauko terasoje.
Parengta pagal FSE informaciją