Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

9 dienų kulinarinė kelionė per 57 pasaulio šalis

2011-01-24
Опубликовать вашу статью

Įvairovės parodoje išties netrūksta. Kaip teigia parodos organizatoriai, 85-erių metų istoriją skaičiuojanti didžiausia vartotojams skirta maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės paroda patenkins visų lūkesčius: ir jaunas, ir vyresnis, ir gurmanas, ir trokštantis patirti naujų įspūdžių, atrasti naujų kvapų, skonių, čia ras, ką veikti. Norint apžiūrėti visą parodos teritoriją, reikia sukarti 8 kilometrus – organizatoriai net apskaičiavo, kad tai sudaro apie 11 600 žingsnių.

Šių metų parodoje galima susipažinti su visų 57-ių šalių kulinarinėmis virtuvėmis (dalyvauja ir tokios tolimos šalys, kaip Gana, Nepalas, Sirija, o Ruandai ir Afganistanui tai pirmoji patirtis).


Lietuva – smuklės stiliumi

Parodoje įkurtas Lietuvos nacionalinis stendas, savo etnografiniu dizainu primena lietuvišką smuklę. Turtingą šalies tautinį paveldą, lietuviškus gardėsius čia pristato UAB „Saimeta“, UAB „Berneliai“, ūkininkės A.Žilienės ekologiškos mėsos gaminių, A.Grigonio alaus individualios įmonės, UAB „25 Žemaitis“. Lietuvos amatų grožį demonstruoja Lietuvos ūkininkių draugija, o liaudiškomis melodijomis puikią nuotaiką kuria ansamblis „Sutaras“.

Vokietijos maisto, žemės ūkio ir vartotojų apsaugos ministrei Ilse Aigner, apsilankiusi Lietuvos stende gavo dovanų lietuviškos duonos kepalą su stilizuotu užrašu „Lietuva“. Iš viso vokiečių atstovai ruošiasi aplankyti 35-ių šalių stendus, kuriuose bus vaišinami tradiciniais šalių skanėstais, tačiau, kaip juokavo vokiečių ministrė, lietuviški produktai yra geriausi.

Lietuvos delegacija taip pat įsitrauks į kasmet rengiamą tarptautinės žemės ūkio ministrų podiumo diskusiją, kurios metu šiemet bus gvildenama tema „Prekyba ir pasaulio aprūpinimas maistu globaliu, regioniniu ir vietiniu mastu“.


Lietuviška virtuvė puikiai vertinama

Stilizuota etnografinė smuklė parodos lankytojų kasmet gausiai lankoma, o lietuviškų patiekalų einama ragauti net po kelis kartus. Ir šiemet savo produkciją pristatantys šeimos ūkiai, nedidelės maisto produktų gamybos įmonės turi ką pasiūlyti parodos lankytojams. Parodoje pristatomi EKO, Tautinio paveldo, Kulinarijos paveldo ženklais pažymėti gaminiai, ekologiški mėsos produktai, kaimiškas, gyvas alus, linų sėmenų duonelės ir paplotėliai, ruošiamų pagal žalio maisto principus. Be maisto gaminių pristatomi ir tautinio paveldo suvenyrai: medžio dirbiniai, lėlės su tautiniais drabužiais, keramikos gaminiai.

Lietuva, savo gilias tautines tradicijas, papročius, kultūrą pristatydama per tautinį paveldą, kulinarinėje kelionėje pasakoja įdomią savo šalies istoriją.

Lengvas prisilietimas prie įvairių pasaulio šalių skonių ir kvapų neabejotinai verčia susimąstyti, kad esame be galo skirtingi, todėl ir unikalūs, vieni kitiems įdomūs.

MENIU.LT informacija
Nuotraukos: parodos archyvas

2010 01 24