Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Restorano apžvalga: „SOMM”

2018-07-02
Опубликовать вашу статью

Pavasario pabaiga man visuomet buvo ypatingas metas, kaskart atnešdavęs ką nors naujo: jausmus, kvapus, spalvas, žmones, keliones, vietas. Ne išimtis buvo ir šių metų paskutinis pavasario mėnuo. Pakalnutėmis kvepiančiomis gatvėmis pamažu atslenkant šiltam vasaros lietui vakarieniavome vyno bare SOMM. Kur naujų kvapų, skonių ir spalvų, atrodo, užtektų dar vienam mėnesiui papuošti.

Judrioje Pylimo gatvėje įsikūręs vyno baras SOMM nepanašus į triukšmingą miesto vyninę. Čia gatvės garsai nutyla. Viduje pasilieka tik vyno taurių skimbčiojimas, ausims malonus muzikos garso takelis ir fone girdimos vakarieniaujančių žmonių pokalbių nuotrupos. Turiu pripažinti, prieš apsilankydama šame vyno bare maniau, jog SOMM aplinka bus kiek įpareigojanti, neleis tinkamai atsipalaiduoti, tačiau mus pasitikęs ir aptarnavęs someljė Mindaugas Miežys akimirksniu išsklaidė mintis apie bet kokius nepatogumus. SOMM atmosfera pasirodė ideali ramiai ir maloniai, naujų potyrių pilnai vakarienei.

Apsilankyti profesionaliame vyno bare buvo įdomu ne tik dėl kasdien besikeičiančio, sezonų įkvėpto meniu, kurį vyninėje SOMM kuria garsus Lietuvos šefas Egidijus Lapinskas. Smalsu buvo sužinoti, kaip vakarienės metu svečius aptarnauja vieni garsiausių Lietuvos someljė. Juk SOMM salėse sukasi daugkartiniai someljė čempionatų nugalėtojai - Narimantas Miežys ir Arminas Darasevičius.

Tikriausiai išgirdus šiuos faktus, nieko nebestebina ir šio vyno baro pavadinimas. SOMM susijęs su žodžiu „someljė“, reiškiančiu vyno ekspertą. Ir iš tiesų, šiam gėrimui SOMM skiriamas ypatingas dėmesys. Mus aptarnavęs someljė pasiūlo paragauti išskirtinio austriško vyno, gaminamo iš retos vynuogių rūšies „Grüner Veltliner“. Paragavusi šio gėrimo pagalvoju, jog vynas puikiai tiks mūsų vakaro patiekalų temai - visai neplanuotai pasirinkome žuvį ir jūros gėrybes. „Grüner Veltliner“ vynas man pasirodo nesunkus, minerališkas, kvepiantis gėlėmis, lengvai derantis su žuvies patiekalais.

Grįžtant prie maisto, M. Miežys mus patikina, jog beveik visus SOMM meniu esančius patiekalus patogu dalintis, todėl mes ir nusprendžiame paragauti visko po truputį.

Užkandžių skiltyje surašyti patiekalai atrodo tinkami mėgautis kartu su vynu. Maisto meniu rasite sūrių ir mėsos rinkinių (po 11€), lašišos carpaccio (8,5€), marmurinio ešerio ceviche (10€), „Matjes“ silkę su marinuotomis bulvytėmis (9,5€), ėriuką totoriškai (12€), pavasarinius smidrus su vytinta antimi ir kiaušiniais (9€) ir t.t. Mūsų svarstymų įdėmiai klausęs M.Miežys pasiūlo išbandyti skumbrės sashimi (9€). Patikina, jog šviežios ir kokybiškos žuvies skoniu tikrai nenusivilsime, tad pasikliaujame profesionalo žodžiu ir po keletos minučių jau ragaujame nepriekaištingai atrodančią skumbrę. Žuvis buvo tokia minkšta ir pilna skonių, jog ją norėjosi valgyti vieną, tačiau šalia patiektoms juodos duonos riekelėms ir sviestui, taip pat negalėjome atsispirti. Šiam patiekalui pakako visko: lengvas žuvies sūrumas puikiai balansavo kartu su tamsia, nežymiai salstelėjusia duona.

Be šaltųjų užkandžių SOMM siūlo ir „keptuves“ - nedidelius (tiksliau - tinkamus lengvai vakarienei) karštus užkandžius. SOMM rekomendacija - aštuonkojo koja su bulvytėmis ir daržovių salsa (14€), sraigės su česnakiniu sviestu (10€). Tačiau mūsų akys nuo pat pradžių krypo į „Carabinero“ krevetes su kokosų pienu ir naminiu pomidorų „Sugo“ (8€), todėl antrajam vakaro patiekalui pasirenkame būtent jas. „Carabinero“ krevetės, išsiskiriančios savo dydžiu, buvo puikios. Sultingos, aromatingos ir tikrai sočios. Ragaujant jas, burnoje skleidėsi daugybė subtilių skonių ir prieskonių - kvapnūs bazilikai, alyvuogės, česnakai. Tikiu, jog toks karštas užkandis lengvai atstotų net vakarienę, kai nesijauti labai alkanas.

Pagrindiniam patiekalui nusprendžiame išbandyti tuno kepsnį (19€). Jį rekomenduoja ir mus aptarnaujantis vyno žinovas. Žinoma, neveltui. Žuvis įsiminė ne tik skoniu, bet ir vaizdu lėkštėje - priminė meno kūrinį, kurio nevalia sugriauti. Tunas buvo idealiai rausvas, šalia patiektos daržovės žaidė ryškiomis jo spalvomis. Maloniai nustebino tuno ir apkeptų bulvių derinys - atrodo, geriau čia nederėtų jokios kitos daržovės ar kruopos.

Desertą pasirenku norėdama bent akimirkai sugrįžti į Ispaniją. Neslėpsiu, turėjau viltį, jog Madride nuvylusios ispaniškos spurgos - churros kada nors „reabilituosis“. Tiksliau - laukiau momento, kai rasiu tinkamą vietą vėl jų paragauti. Galiu drąsiai teigti, jog SOMM - viena iš jų. Čia gaminamos churros nė iš tolo nepriminė prastos tradicinio ispaniško deserto ragavimo patirties. Vyno bare SOMM jos buvo lengvos it debesėlis, tirpo burnoje. Kartu su vaniliniu bei šokolado padažu iš tiesų priminė lengvus vasaros debesis.

Spalvinga, dinamiška, stebinanti, įkvepianti - taip apibūdinčiau vakarienę vyno bare SOMM. Apsilankiusi čia dar kartą įsitikinau, jog puikiam vynui ir kokybiškam maistui nereikia jokios pompastikos. Su malonumu sugrįšiu į SOMM dar kartą.

Sąskaita: Skumbrės sashimi - 9€, krevetės - 10€, tuno kepsnys - 19€, churros su šokoladu ir vaniliniu padažu - 14€ dvi taurės Grüner Veltliner vyno - 6€, mineralinis vanduo (0.75l.) - 3€ . VISO: 61€ 

Interjeras: Vakarieniavome bendroje SOMM salėje, tačiau privatiems renginiams galite rezervuoti atskirą erdvę. SOMM interjeras - šviesus ir jaukus, dideli langai ir natūralios medžio spalvos šiuos jausmus tik sustiprino. 

Aptarnavimas: 5/5 Vyno baras SOMM pasirodė jaukus ne tik dėl interjero, bet ir dėl aptarnavimo - šiltas, draugiškas, tačiau santūrumo ribų neperžengiantis padavėjų bendravimas. Profesionalūs patarimai, nepriekaištingas techninis darbas ir dėmesys kiekvienam SOMM svečiui. 

Maistas: 5/5 Visus ragautus patiekalus drąsiai rekomenduoju išbandyti ir jums - nenuvils nei kokybė, nei skonis.

Bendras vertinimas: 5/5

Greta Gumuliauskytė @Meniu.lt