Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Artėjant Helovynui: 5 receptų su moliūgais idėjos

2022-10-21
Поделитесь своим рецептом

Nenumaldomai artėja šiurpiausia metų naktis – Helovynas. Siaubo filmai, išradingi kostiumai, bauginančios namų ir lauko dekoracijos, moliūgų skaptavimas – reikia pripažinti, šios tradicijos po truputį atkeliavo ir į Lietuvą. Tiesa, dažnam iš mūsų kyla klausimas: ką, išskaptavus moliūgą, daryti su jo minkštimu ar sėklomis? Juk išmesti nesinori. Dėl šios priežasties siūlome jums penkias receptų idėjas. Išmėginkite ir Helovyno naktį galėsite džiaugtis ne tik puikiomis dekoracijomis, tačiau ir skaniais patiekalais.

 

Moliūgų ir avinžirnių humusas

Norite pasigaminti sveiką ir skanų užkandį? Humusas atitinka šiuos kriterijus. Šį kartą siūlome kiek „paturbintą“ humuso versiją – tradiciškai ši užtepėlė gaminami iš avinžirnių, tačiau papildykime ją nauju skoniu panaudodami moliūgą.

Jums reikės:

  • 600 g moliūgų (be odelės ir be sėklų)
  • 400 g konservuotų avinžirnių
  • 4 skiltelių česnako
  • ½ stiklinės anakardžių riešutų
  • ½ stiklinės vandens
  • Druskos ir pipirų
  • Kmynų ir čili dribsnių
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminimo eiga

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į kepimo skardą sudėkite gabalėliais supjaustytą moliūgą, nenuluptas česnako skilteles. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir pipirais bei kepkite apie 30 min, kol moliūgas suminkštės.

2. Iškepusį moliūgą ir česnakus atvėsinkite. Tada išspauskite česnako minkštimą ant moliūgų.

3. Į trintuvą sudėkite moliūgus su česnaku, anakardžių riešutus, avinžirnius (prieš tai nupilkite skystį ir avinžirnius praskalaukite vandeniu), supilkite vandenį, įberkite druskos ir pipirų. Sutrinkite, kol masė bus vientisa.

4. Humusą supilkite į norimą dubenėlį. Ant viršaus pašlakstykite šiek tiek aliejaus, pabarstykite kmynais ir čili dribsniais. Valgykite su mėgstama duonele, skrebučiais ar daržovėmis. Puikiai tiks žiūrint Helovyno filmą! Skanaus.

 

Obuolių tartas su klevų sirupu ir moliūgų sėklomis

Išskobėte moliūgą ir liko krūvą sėklų? Neskubėkite jų išmesti – siūlome išties nepaprasto skonio obuolių tarto su klevu sirupu ir moliūgų sėklomis receptą. Paprastas, pagaminamas per mažiau nei valandą, o skonis – dieviškas. Ypač patiks, jei mėgstate derinti saldų ir sūrų skonius.

Jums reikės:

  • 9 valgomųjų šaukštų sūdyto sviesto
  • 165 g klevų sirupo
  • 6 vidutinio dydžio obuolių (supjaustytų griežinėliais)
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 2 lakštų šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos (atšildytos)
  • Žiupsnelio jūros druskos dribsnių
  • 40 g moliūgo sėklų
  • ½ arbatinio šaukštelio cinamono

Gaminimo eiga:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

2. Kol orkaitė kaista, į keptuvę (25–30 cm skersmens) įpilkite 150 g klevų sirupo (dalį pasilikite ateičiai) ir 8 valgomuosius šaukštus sūdyto sviesto. Užvirkite ant vidutinės ugnies ir virkite 2 min.

3. Į keptuvę su verdančiu klevų sirupu ir sviestu sudėkite obuolių griežinėlius. Kepkite ~9 min švelniai pamaišydami, kol obuoliai įgis auksinę spalvą. Išjunkite ugnį, supilkite vanilės ekstraktą ir paskirstykite obuolius į vientisą sluoksnį per visą keptuvę.

4. Sujunkite du lakštus tešlos į vieną. Iškočiokite. Iš tešlos išpjaukite 30 cm skersmens apskritimą (galite tiesiog pasiimti tokio dydžio lėkštę – uždėję ją ant tešlos tiesiog apipjaustykite aplinkui).

5. Uždėkite tešlos apskritimą ant obuolių keptuvėje. Švelniai prispauskite, o tešlos kraštelius stenkitės švelniai pakišti po obuolių mase. Tešlos viršuje, centre, tris kartus švelniai įpjaukite peiliu.

6. Keptuvę perkelkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min, kol tešla taps švelniai auksinės spalvos.

7. Kol tartas kepa, paruoškite moliūgų sėklas. Į vidutinio dydžio keptuvę supilkite likusį sviestą ir klevų sirupą. Sudėkite cinamoną ir moliūgų sėklas. Ant vidutinės ugnies sėklas karamelizuokite maždaug 3–5 min. Po to – atvėsinkite ir apibarstykite jūros druskos dribsniais.

8. Iš orkaitės ištraukite iškepusį tartą ir leiskite jam atvėsti maždaug 15 min. Užkišę peilį perbraukite palei kraštą, tokiu būdu bus lengviau išimti tartą. Apsukę keptuvę lengvai perkelkite tartą į lėkštę – viršuje turi likti obuolių sluoksnis. Jei koks obuoliukas iškris, tiesiog gražiai jį uždėkite ant tarto viršaus.

9. Apibarstykite tartą moliūgų sėklomis. Viskas – desertas pagamintas! Valgykite vieną arba pateikite kartu su vaniliniais ledais. Skanaus.

 

Trinta moliūgų sriuba

Orams atšalus norisi patiekalų, kurie šildytų iš vidaus. Trinta moliūgų sriuba yra vienas iš jų. Receptas – paprastas, pasigaminsite gana greitai. Skonis, bent jau mūsų nuomone, puikus. Išbandykite ir jūs, tikimės, jog patiks.

4-6 porcijoms reikės:

  • 1 kg kubeliais pjaustyto ir nulupto moliūgo
  • 3 skiltelių česnako
  • 2 vidutinio dydžio morkų
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų
  • 1 litro sultinio (vištienos arba daržovių)
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų
  • ½ arbatinio šaukštelio muskato
  • 100 ml grietinėlės
  • Mėgstamo aliejaus – kepimui
  • Saujos skrudintų moliūgų sėklų

Gaminimo eiga:

1. Į puodą, kuriame virsite sriubą, įpilkite šiek tiek aliejaus. Kai jis įkais – sudėkite stambiai supjaustytą svogūną. Apkepkite, kol jis taps švelniai auksinis. Tada suberkite pjaustytą česnaką ir pakepkite dar pora minučių.

2. Į puodą su svogūnu ir česnaku sudėkite griežinėliais supjaustytas morkas. Viską pakepkite dar 5–7 min, kol morkos suminkštės.

3. Galiausiai į puodą sudėkite kubeliais pjaustytus moliūgus ir viską kepkite dar 5–7 min, kol moliūgas apkeps ir paskleis savo aromatą.

4. Supilkite sultinį, įberkite muskatą, šiek tiek druskos ir pipirų. Viską virkite apie 30 min, kol morkos ir moliūgas taps visiškai minkšti.

5. Išvirtą sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Supilkite grietinėlę ir permaišykite šaukštu.

6. Supilkite į lėkštes ir papuoškite moliūgų sėklomis. Skanaus!

 

Rudeniškas moliūgų pyragas su vasariškai žaismingu glaistu

Dar vienas desertas  moliūgų pyragas. Imbieras ir cinamonas jam suteikia rudenišką natą, o citrininis glaistas tarytum primena prabėgusios vasaros nuotykius. Išbandykite.

Jums reikės:

  • 2 kiaušinių
  • 150 ml jogurto
  • 300 g sutarkuoto moliūgo
  • 220 g miltų
  • 80 g sviesto
  • 130 g cukraus
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovinto imbiero miltelių
  • Pusės citrinos tarkuotos žievelės
  • 1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • Pusės citrinos sulčių
  • Saujos moliūgų sėklų
  • 2 valgomųjų šaukštų cukraus pudros

Gaminimo eiga:

1. Nedideliame puode, ant mažos ugnies, išlydykite sviestą ir sumaišykite su kiaušiniais.

2. Į mišinį dėkite jogurtą ir cukrų. Išmaišykite šaukštu.

3. Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir imbierą. Tada miltus supilkite į kiaušinių masę, suberkite tarkuotą moliūgą ir tarkuotą citrinos žievelę. Viską sumaišykite.

4. Kepimo formą patepkite sviestu, kad pyragas neprisviltų. Tada supilkite tešlą į kepimo formą ir šaukite į orkaitę, kuri įkaitinta iki 190 °C. Kepkite 30 min.

5. Kol pyragas kepa, pasiruoškite glaistą: pirmiausia – keptuvėje paskrudinkite moliūgų sėklas.

6. Pusės citrinos sultis išspauskite į dubenį. Įtarkuokite dar šiek tiek citrinos žievelės. Sudėkite cukraus pudrą ir viską išmaišykite. Jei masė labai skysta, įdėkite dar šiek tiek cukraus pudros.

7. Kai pyragas iškeps, dar ant karšto užpilkite glaistą ir pabarstykite moliūgų sėklomis. Atvėsinkite pyragą – glaistas sustings, moliūgų sėklos prilips. Ir viskas, galite ragauti. Skanaus!

 

Moliūgų salotos su fetos sūriu

Paskutinis receptas – moliūgų salotos. Minimalistinės, pagaminamos greitai, tačiau sočios, gaivios ir džiuginančios puikiu skoniu.

2 porcijoms jums reikės:

  • 600 g moliūgo, pjaustyto nedideliais kubeliais
  • 100 g fetos
  • 150 g špinatų
  • 1 ½ valgomojo šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Saujos kepintų moliūgų sėklų
  • Druskos ir pipirų

Padažui:

  • 2 valgomųjų šaukštų balzaminio acto
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 valgomojo šaukšto medaus
  • Druskos ir pipirų

Gaminimo eiga:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į kepimo skardą sudėkite vidutinio dydžio gabalėliais supjaustytą moliūgą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Išmaišykite. Kepkite 15 min, tada apverskite ir dar pakepkite 5 min.

2. Pasiruoškite padažą: visus ingredientus sudėkite į stiklainį. Jį užsukite ir papurtykite. Padažas turi būti vientisos konsistencijos.

3. Į dubenį supilkite špinatus. Ant viršaus suberkite atvėsintus moliūgo gabalėlius ir sutrumpinkite fetą. Viską išmaišykite ir apibarstykite moliūgų sėklomis.

4. Apšlakstykite padažu prieš pat valgant. Skanaus!