Soteros Šveikauskaitės vardas kasdien nemirguliuoja laikraščių antraštėse, tačiau atsakingos ir aktyvios mamos tikrai ją žino. Sotera – žavaus tinklaraščio „BabyBlog.lt“ autorė, buvęs modelis ir mažos dukrelės mama. Ką jos valgo, ką valgo mažieji kulinarai – būtent šiame meniu.lt pokalbyje apie maistą.
Ką valgo vaikai?
S.Šveikauskaitė rašydama tinklaraštį „BabyBlog.lt“ daug dėmesio skiria kūdikių ir vaikų mitybai. Susilaukusios vaikų poros pastebi, kaip pasikeičia ir pačių jų mityba. Ar tai pastebėjo ir Sotera, kai susilaukė dukrelės? „Pirmaisiais metais, manau, jis ne keičiasi, o tiesiog atsiranda šeimoje atsiranda papildomas maisto ruošimas dar vienam nariui. Ypatingai tada, kai vaikas dar mažas, turi labai žiūrėti jo mitybą, atsižvelgti į jo galbūt esamas alergijas. Mano mažoji buvo itin alergiška net glitimui. Todėl jai gaminau ir vis dar gaminu visiškai atskirai. Dabar dukrai dveji metai, valgo jau beveik viską, bet mes su vyru dažniausiai renkamės Rytų virtuvę ir mėgstame valgyti itin aštriai. Todėl kartu visiem gaminti vieną patiekalą praktiškai labai retai pavyksta“, - meniu.lt pasakojo tinklaraštininkė.
Kasdien įvairiomis formomis bendraudama su vaikus auginančiomis mamomis S.Šveikauskaitė plačiai papasakoti apie mažamečių meniu, kas gaminama specialiai jiems. Ji pastebėjo, kad šiuolaikinės mamos labai prižiūri savo vaikų mitybą, stengiasi duoti pilnavertį, sveiką maistą. Tuo tarpu jau ne kartą spaudoje buvo kalbėta apie restoranų ir kavinių meniu vaikams. Atkreiptas dėmesys, kad mažiesiems valgytojams pasiūloma mažesnio dydžio pica arba dešrelės su bulvių koše. Ką apie vaikiškus meniu gali pasakyti S.Šveikauskaitė? Kokia jos patirtis? „Viskas priklauso nuo restoranų. Jeigu net nėra vaikiškų meniu, dažnai paklausus padavėjų jie sutinka pagaminti specialiai. Todėl dabar nematau didelio vargo gauti norimą maistą savo vaikui. Mes patys su šeima renkamas tas vietas, kurios yra draugiškos šeimoms, todėl ten visada galime eiti ramiai ne tik patys pavalgyti, bet ir pamaitinti mažylę. O kalbant apie dešreles – dėl jų nebūčiau labai kategoriška. Kartais juk galima. O ir pati labai mėgstu. Tik dukrytei stengiuosi duoti senelio pagamintas. Jis medžiotojas, todėl mūsų šeima dažnai džiaugiasi stirnienos ar šernienos dešrelėmis“, - teigė ji.
Kuo aštriau, tuo geriau
Jau užsiminusi apie savos virtuvės meniu, S.Šveikauskaitė prisipažino savų kulinarinių tradicijų dar neturinti. Tačiau labiausiai patinka aštrus maistas: „Taip pat labai mėgstu įvairius troškinukus su azijietiškai padažais. O labiausiai patinka Indijos virtuvė. Kari vištiena, įvairios masalos. Tai maistas, kurį galėčiau valgyti ir valgyti. Paskutinį kartą viešėjome Vietname, ten pirkome daug prieskonių, grybų, aštrių padažų ir sojos padažų. Jau laukiame kitos kelionės ir naujų produktų.“
Azijos virtuvė garsėja neįprastais patiekalais. Grįžę iš tų kraštų tautiečiai giriasi ragavę gyvačių ar kokių vabzdžių. Tinklaraštininkė teigė, kad jai ne kartą buvo pasiūlyta paragauti tokių gyvių, tačiau ji tam nepasiryžo. Galbūt kitoje kelionėje?
Tinklaraštininkės šeima dažniausiai renkasi naminį maistą. „Prisipažinsiu, gaminti labai nemėgstu. Užtat turiu vyrą, kuriam tai malonus hobis, tad mane tikrai dažnai nustebina vis kitokiu savo šedevru. O Mieste valgyti patinka, nereikia sukti galvos, ką gaminti, nereikia indų plauti. Renkamės draugiškus šeimoms restoranus – su žaidimų kampeliu vaikui, maitinimo kėdute, meniu vaikams. Tada galime ramiai pavalgyti ir patys. O jeigu einame tik dviese su vyru, tada renkamės gražesnes ir jaukesnes vietas, kur susitinkame su draugais“, - pasakojo moteris.
Draugiškos ir skanios vietos šeimoms
Nors draugiškų šeimoms maitinimo vietų daugėja, tinklaraštininkė sako, kad norėtųsi jų dar daugiau: „Vilniuje yra vos kelios tokios ir jos dažniausiai pilnos šeimų. Todėl būtų smagu turėti daugiau tokių vietų, kuriose būtų ne tik popieriaus lapas su pieštukais, kaip užsiėmimas vaikams, bet ir kažkokios didesnės pramogos: žaislai, čiuožyklos, virtuvėlės ar kita.“
Retas kuris neragavo žuvų pirštelių ar žuvies kotletų. Tinklaraštininkė, mama Sotera Šveikauskaitė dalijasi savuoju žuvies maltinukų su bulvių ir špinatų koše receptu.
Mums reikės: mėgstamos žuvies file (pvz. menkė); džiūvesėlių; svogūno; kiaušinio; bulvių; špinatų; mėgstamų prieskoniai (druska, pipirai, žuvies prieskoniai).
Paruošimas: Nuplaukite norimą kiekį žuvų filės, sumalkite arba smulkiai sukapokite ją. Į indą suberkite žuvį, prieskonius, įmaišykite kiaušinius, pakepintus svogūnus ir 2 šaukštelius džiūvėsėlių. Viską gerai išmaišykite ir pradėkite formuoti maltinukus. Įkaitinkite aliejų ir ant lengvos ugnies kepkite 6-8 min. Išvirkite bulves, tada sutrinkite jas kartu su špinatais.
Patarimas: norit, kad maltinukai nepridegtų, kepkite tik ant itin mažos ugnies ir dažnai vartykite. Vaikams rekomenduoju naudoti, kuo mažesnį prieskonių kiekį, ypač nenaudočiau per daug druskos.
Kristina Šapytė @Meniu.lt