Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Pažintis su konditere, prekės ženklo „Smaližė“ įkūrėja Jurgita Urbonaite-Šidlauskiene: „Populiariausi – prancūziški putėsiniai tortai“

2022-08-26
Опубликовать вашу статью

Jeigu gyvenate Kaune, tikriausiai jau esate girdėję apie gardžius ir išskirtinio dizaino naminius tortus, kuriuos gamina Jurgita Urbonaitė-Šidlauskienė, prekės ženklo „Smaližė“ įkūrėja. Na, o jeigu esate iš kito miesto arba tiesiog dar neteko girdėti apie šiuos gardžius desertus, kviečiu skaityti straipsnį ir susipažinti su Jurgita. Mudviejų pokalbio metu aptarėme tiek tai, kada moteriai užgimė meilė konditerijai, tiek pašnekėjome apie „Smaližės“ tortus ir kokie skoniai yra labiausiai pamėgti žmonių. O tuo pačiu, Jurgita išduoda paslaptį apie savo ateities planus.

 

Konditeriją atrado gimus dukrytei

Jurgita neslepia – konditerija jos gyvenime atsirado kaip hobis: „Konditeriją atradau tada, kai gimė mano dukrytė. Namie nelabai turėjau ką veikti, tad konditerija tapo hobiu <...> Visada mėgau šeimą palepinti tortais, pyragais. Vis dėlto, dažniau gamindavau įvairius mėsos patiekalus: kepsnius, vyniotinius ir panašiai. O galiausiai viskas pasisuko taip, kad pradėjau gaminti tai, ką žmonės labiau mėgsta – saldumynus“, – šypteli mano pašnekovė.

Paklausta ar kelyje, mokantis konditerijos subtilybių, būta sunkumų, moteris prisimena: „Tai biskvitas neiškilo, tai kremas neišsiplakė – išbėgo. Su biskvitiniais tortais buvo visko, kol atmušiau rankelę. Tačiau stengiausi ir mokiausi eksperimentavimo būdu. Net ir ne visai pavykę bandymai būdavo suvalgomi mano vaikų <...> o gaminti prancūziškus tortus iš karto sekėsi puikiai. Tiesa sakant, nei vieno nesugadinau“, – džiaugiasi Jurgita ir užsimena, jog lankė prancūziškos konditerijos kursus: „Su prancūziška konditerija nenorėjau eksperimentuoti. Visgi – brangus dalykas. Eksperimentuoti ir vėliau mesti į šiukšlių dėžę nenorėjau: mesti maisto nevalia“, – teigia moteris.

 

Pirmuosius kepinius pardavinėjo turguje

Gaminti tortus ir kitus desertus Jurgitai sekėsi vis geriau – dažnai susilaukdavo pagyrų ne tik iš šeimos narių, tačiau ir draugų. Šie ir pastūmėjo moterį „bristi į platesnius vandenis“ – gaminti desertus ne tik artimiausiems žmonėms, tačiau pasiūlyti jų ir kitiems smaližiams: „Tuo metu visi labai alpo dėl mano pagamintų grybukų <...> Pagalvojau, kodėl man nepabandžius jų pasiūlyti platesnei auditorijai. Mano anyta ir uošvis – bitininkai. Ir jie kartais į turgų veža medų. Nusprendžiau iškepti kelias dėžutes grybukų ir išvažiuoti kartu su jais į turgų. Ten grybukus išpirko anytos draugės. Taip ir prasidėjo mano kelionė. Vėliau susikūriau puslapį, pradėjau jį reklamuoti, paskelbiau konkursą, kad prisitraukčiau žmonių“, – pasakoja Jurgita ir užsimena, jog neilgai trukus ėmė iš klientų susilaukti prašymų pagaminti ne tik grybukus, bet ir tortą ar kokį kitą desertą. Į asortimentą įtraukiau „Medutį“, vėliau ir kitokių tortukų <...> po truputį ir įsivažiavau į šią veiklą“, – šypsosi moteris.

Pirmasis Jurgitos puslapis vadinosi „Skaniausi grybukai“, tačiau vėliau, kai moteris ėmė pardavinėti ne tik grybukus, tačiau ir kitus desertus, tortus, teko jį pervadinti į „Smaližę“. Tokį pavadinimą moteris sugalvojo pažvelgusi į savo dukrelę – mažylės šaržas ir tapo logotipu. Jurgita juokiasi, jog jos abu vaikai – tikri smaližiai, mėgsta įvairius mamos pagamintus tortus. 

 

Populiariausi – prancūziški tortai

Šiuo metu Jurgitai klientų tikrai netrūksta. Moteris pasakoja, jog daugelis žmonių ją atranda dėl rekomendacijų, žinia sklinda iš lūpų į lūpas. „Smaližės“ tortai gundo ne tik dėl savo puikių skonių, tačiau ir dėl unikalios išvaizdos. Paklausta, kokie tortai šiuo metu populiariausi, mano pašnekovė neslepia: „Mano klientams labiausiai patinka prancūziški putėsiniai tortai. Šią vasarą daugelis nori išbandyti braškių ir bergamotės skonio tortą. Jis gaivus, švelnus – skonis tikrai labai geras. Žiemą, prieš šventes, padidėja „Medučio“ užsakymai“, – pasakoja Jurgita ir užsimena, jog „Medutis“ – jos pačios mėgstamiausias tortas. Juokiasi, jog į šį tortą šiek tiek yra panaši ir pati: „Jis saldus, su šiokia tokia rūgštele. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog tai – paprastas tortas, vis dėlto, ne visiems „Medutį“ išeina iškepti. Kažko neįdėsi ir bus neskanus. Aš irgi tokia – paprasta kaip dvi kapeikos. Kaip ir „Medutis“. Vis dėlto, įsigilinus labiau, ne taip viskas ir paprasta“, – šypteli ji.

Paklausta, kiek tortų tenka pagaminti per mėnesį, Jurgita susimąsto: „Žinokite, įvairiai. Kadangi tai mano ne pagrindinė veikla, būna visaip. Kartais patinginiauju, pagaminu per mėnesį tik dešimt tortų. O kitą mėnesį būna ir šešiasdešimt, plius įvairūs pyragėliai ir kiti desertai. Daugiausiai užsakymų būna prieš šventes – Kalėdas, Velykas, Valentino dieną <...> Tiesą sakant, visada tų užsakymų nemažai. Kartais koja kiša tik tai, kad pati noriu patinginiauti“, – juokiasi ji.

Jurgita pasakoja, jog jeigu nespėja užsakymų priimti pati, klientus nukreipia pas savo koleges – kitas konditeres. Sako, jog konkurencijos šioje vietoje nejaučia – visos draugiškai dalinasi tiek savo patirtimi, tiek patarimais, tiek nebijo rekomenduoti viena kitos žmonėms. Moteris teigia, jog pastovūs klientai vis tiek sugrįžta, todėl geriau – draugiškai sutarti su kitoms konditerėmis. Darbo užteks visoms.

 

Planuoja atidaryti savo studiją

Mudviejų pokalbio metu Jurgita vis pamini, jog konditerija – jos hobis. Vis dėlto, paklausiu moters – ar neplanuoja plėsti prekės ženklo: galbūt parašyti receptų knygą, atidaryti savo desertinę, vesti konditerijos mokymus ar pan. Mano pašnekovė šypteli – planų yra: „Projektas jau paruoštas, laukiame kol prasidės statybos ir, galiausiai, bus atidaryta studija Kaune. Kol kas dar nežinau ar pavadinimas bus toks pat – „Smaližė“ – ar sugalvosime naują“, – pasakoja Jurgita.

Būsimoje studijoje moteris planuoja gaminti užsakomus tortus, o taip pat ji veiks ir kaip mokymų vieta, bus organizuojamos ir stovyklos vaikams: „Planas – pradėti statyti kitą pavasarį. Ir jeigu viskas bus gerai – studiją atidarysime po metų ar pusantrų“, – pokalbį reziumuoja mano pašnekovė.

 

Autorė: Rut Javič