Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Lietuvininkų Šventųjų Kalėdų varškės kukuliukai aguonų grietinės padaže

2005-12-01
Опубликовать вашу статью

Specialiai Jums, kad Šventųjų Kalėdų stalas būtų įdomesnis.

Keturioms porcijoms:
400 g varškės;
100 g baltųjų plikytų razinų;
50 g cukraus;
50 g kvietinių miltų;
1 kiaušinis;
Miltų (kukuliukų pavoliojimui);
Saulėgrąžų aliejus (kukuliukų kepimui).

Visus ingredientus išmaišyti, kad gautųsi vientisa masė, suformuoti graikinio riešuto dydžio rutuliukus, pavolioti miltuose ir įdėti į šaldytuvą porai valandų.

Padažas: 50 g aguonų užpilti verdančiu vandeniu ir, uždengus, palikti 15 minučių, kad išbrinktų. 50 g sviesto ištirpinti, įdėti 50 g grietinės, įberti 100 g cukraus, išbrinkusias aguonas gerai išmaišyti, pakaitinti ant silpnos ugnies, bet neužvirti.

Varškės kukuliukus geriausia kepti gruzdintuvėje („fritiūrinėje“) arba keptuvėje, įkaitintame saulėgrąžų aliejuje, taip, kad gražiai iš visų pusių apskrustų. Iškepusius kukuliukus dėti ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai.

Patiekti tiek karštus kukuliukus, tiek karštą padažą reikia atskirai. Kiekvienas į savo dubenėlį dedasi padažo ir didesniu šaukštu – kukuliukų.

Senovėje Klaipėdos krašte jaunimas kukuliukus turėdavo imti užsimerkę arba užsirišę akis, nes pagal kukuliukų porinį arba neporinį skaičių burdavo, kas kitais metais ves arba ištekės. Tiesa, šiuos kukuliukus valgydavo ir kitomis dienomis, ypač šventinėmis, bet tada juos patiekdavo su vyšnių kompotu: dubenėlyje patiekdavo kukuliukų, o „krūzeliuose“ (taip vadindavo didelius puodelius su rankenėle) patiekdavo šalto vyšnių kompoto.


Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
A. Vincentas Sakas
Tel. (8~46) 35 02 92, mob. tel. 8~617 24 338
El. paštas : vincentas.sakas@takas.lt

Tai yra asmeninė autoriaus nuomonė, todėl už straipsnio turinį Meniu.lt portalas neatsako.