Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Daigų augintojas Vincas: „Mūsų misija – skanus ir sveikatai palankus produktas ant kiekvienos šeimos stalo“

2021-09-14
Опубликовать вашу статью

Daugiau nei prieš dešimtmetį jauna kauniečių Benevičių šeima į savo mitybos racioną įtraukė pačių daiginamas saulėgrąžas. Nors vertingomis medžiagomis turtingi įvairių augalinių kultūrų daigai dažnai vartojami sveikatos stiprinimo sumetimais, ant Benevičių stalo jie atsirado savaime. Tiesa, šiems mitybos įpročiams įtakos turėjo Indrės Benevičienės mama. Šiandien Vincas su malonumu dalinasi prisiminimais, kaip patiekalai su daigintomis saulėgrąžomis nejučiomis atsidūrė ir jo lėkštėje.

„Mano paties gyvenime tai viskas atėjo per žmoną. Žmonos  pusėj tai aš net nežinau kada ten tie dalykai atėjo, kadangi žmonos mama (mano uošvienė) yra agronomijos mokslų daktarė. Ji dirbo prie augalų visokių, pastoviai tokiais dalykais domėdavosi. Na, ir tos saulėgrąžos buvo pastoviai nedideliais kiekiais savam vartojimui. Kiek vėliau jau tas dalykas atsirado ir mano gyvenime. Tiesiog davė paragaut...“

„Kai yra tikslas, tai lieka tik darbas“

Vinco ir Indrės Benevičių auginami daigai ir su jais gaminami skanėstai šiandien pažįstami  kaip „Žali žali“ prekės ženklas. Pirmosios mintys auginti daigus ne tik asmeniniams poreikiams Benevičių šeimoje kilo po to, kai Indrė daigintomis saulėgrąžomis pavaišino tuometinį savo darbo kolektyvą. Pamatę, kaip palankiai šiuos naujus skonius priima pažįstami, Benevičiai pradėjo puoselėti planus, kad daigai galėtų atsidurti ant visų norinčiųjų stalo.

„Tai buvo toks pirmas išėjimas į viešumą. Kadangi tas atgalinis ryšys buvo pakankamai geras, tai procesas tiesiog pradėjo vykti natūraliai namuose. Tada jau reikėjo nuspręsti ar taip ir toliau auginam tik sau, ar visgi auginam ir kitiems, kurie nori, nes norinčių pradėjo po truputį daugėti. Po to kai nusprendėm, tai viskas savaime ėjosi, nes kai yra tikslas, tai lieka tik darbas.“

Sveikas maistas gali būti ir skanus

Apie daiguose esančius vertingus mikroelementus ir vitaminus žino dauguma. Ne veltui dar senovės Kinijoje daigai pirmiausia pradėti vartoti kaip vaistai. Tačiau taip pat nesuklysime sakydami, kad dažnai mūsų tautiečiams šie sveiki produktai nekelia gero skonio asociacijų. Vincas Benevičius puikiai žino, kad stereotipas, jog sveiki produktai dažniausiai būna neskanūs, nėra teisingas. O kalbėdamas apie „Žali žali“ misiją Vincas pirmiausia akcentuoja malonius vartotojų potyrius.

„Mes kai renkam kultūras, kurias daiginti, tai aš pirmiausia tikrai žiūriu į skonį, nes žinau paprastą taisyklę – jeigu sveika ir neskanu, tai greičiausiai žmonės vis tiek nevalgys arba valgys labai maža dalis būtent dėl tų sveikatos reikalų. „Žali žali“ yra apie skonio atradimus. Apie tokius maisto produktus, kurie nėra visiškai kasdieniniai ir kur dėmesys skiriamas būtent skoniui, spalvai ir kvapui pirmiausia. Jeigu žiūrėti į mūsų misiją, tai yra – skanus ir sveikatai palankus produktas ant kiekvienos šeimos stalo. Tai yra tai, ką mes norim nešti žmonėms ir dėl ko mes dirbam.“

Procesas ir skonių atradimai

Kalbant apie daiginimo procesą, Benevičiai nenusiteikę išrasti dviračio. Kruopščiai atrinkti daigai daiginami naudojant tik vandenį, o šis procesas iki vartojimui tinkamos fazės trunka nuo 2 dienų iki 2 savaičių, priklausomai nuo daiginamos kultūros. Įsigijus valgomuosius daigus šie pereina į vegetacijos būseną dėl per žemos šaldytuve esančios temperatūros. Beje, Vincas Benevičius atkreipia dėmesį, kad daigintos kultūros yra ypač naudingos vartoti žiemos metu.

„Čia iš tikrųjų yra daug mūsų klimatinės zonos reikalų, nes šaltuoju sezonu mes nelabai turim kažką šviežio, atvirai pasakius. O daigai tai yra visiškai šviežias produktas, nes žmonės jį gauna realiai vat tik – tik užaugusį. Šaltuoju metų laiku tai yra ypač aktualu mūsų klimate.“

Tuo tarpu juodojo šokolado su daigintais avinžirniais ar becukrių natūralių ledinukų atsiradimas „Žali žali“ asortimente trunka kur kas ilgiau. Tam, kad šiuos produktus galėtų pasiūlyti skonių gurmanams, Benevičiai ne tik bendradarbiauja su įvairiais gamintojais, bet ir tobulina receptūras tol, kol pasiekia  norimą rezultatą – skonį, kuriam neįmanoma atsispirti.

„Čia jau mes dirbam su tais, kurie vėliau ir gamins, atliks techninį darbą. Sakom – žiūrėkite, pabandom taip.  Na, jie padaro pavyzdį. Mes ragaujam, degustuojam, tarpusavyje padiskutuojam. Sakom –  žiūrėkite, čia negerai, gal pakeiskime.  Padaro antrą pavyzdį. Ir tokiu būdu per kelias operacijas mes pasidarom tai, kas mums patinka, kolektyvui patinka ir tada sakom – ok, va šita receptūra gera ir pagal ją gaminsim.“

Nuo pirmųjų pirkėjų iki ateities planų

Prieš 7 – erius metus, pradėjus „Žali žali“ veiklą, Benevičiai aktyviai dalyvaudavo parodose, mugėse, ekologiškų produktų turgeliuose. Kalbėdamas apie tai, kas pasikeitė nuo tų pirmųjų kartų, Vincas Benevičius džiaugiasi ne tik tuo, kad šiandien daigus žmonės mieliau ragauja, bet ir apskritai keičia savo požiūrį į tai, kas ekologiška ir skanu.

„Yra skirtumas kaip mes dabar stovim ir koks yra žmonių santykis su tuo kas padėta ant stalo ir koks buvo tada. Tikrai per tuos 7 metus požiūris ir priėmimas stipriai pasikeitė. Aišku, ir mes patys prie to prisidėjome kažkiek, nes važiuodavome ir mokydavome, aiškindavome ir darydavome degustacijas – paimkit, paragaukit.  Pasakojome kas, kaip, kur, su kuo. Bet ir apskritai ta tokia kultūra sveikesnio, geresnio, ekologiškesnio produkto yra ir ateina pas mus.“

Nors pasiekta ne mažai, tačiau Vincas ir Indrė nežada užmigti ant laurų. Didėjanti produkcijos paklausa tapo stipriu pagrindu, ant kurio Benevičių šeima kuria ateities planus.

„Norim truputėlį išsiplėsti, t.y. galėti auginti daugiau šiek tiek negu dabar auginam. Nes tam poreikis po truputį auga. Ir kitas dalykas – tai labai pradedam žiūrėti į visus verslo dovanų reikalus, nes visos mūsų cukatos, šokoladai, jie tinkami labai produktai verslo dovanoms. Tai tokius pirmuosius žingsnius bandom žengti. Ir toks jau visiškai didelis noras tai yra, kad  būtų labai smagu jei pavyktų atsidaryt kokias eksporto dureles į kažkurią iš tų, sakykim, vartotojiškai labiau pažengusių Europos šalių.“

Svarbiausia – pirmas žingsnis

Kaip sakoma, visuomet būna pirmas kartas, tačiau ne visuomet jis būna lengvas. Kartais šis posakis tinkamas ir kalbant apie sveikesnę mitybą. Nors žinome, kad greitą ir nesveiką maistą būtų naudinga pakeisti sveikesniu, dažnai  tam tiesiog trūksta ryžto ar aplinkinių palaikymo. Be to, mitybos, kaip ir bet kokius kitus įpročius, pakeisti nėra taip lengva. Visiems, kurie svarsto, tačiau nesiryžta į savo mitybos racioną įtraukti sveikesnius produktus, Vincas Benevičius turi vieną patarimą.

„Tikriausiai sunkiausia dažniausiai būna žengti tą pirmą žingsnį. Kaip aš sakau – tu pabandyk, na pabandyk. Ir kai žmonės pabando, viskas pasidaro gerokai lengviau ir tada kai jau tas pirmas žingsnis žengtas, jau kai yra kažkoks toks – na, aš padariau,  tai tada ir tampa lengviau. Ir toliau tas dalykas po truputį ir gali gauti savo vietą ir savo vaidmenį.“

Na, o pabaigai Vincas pasidalino Benevičių šeimos ir daugelio „Žali žali“ produkcijos pirkėjų mėgstamų salotų receptu.

„Imam saulėgrąžų daigus kaip pagrindą salotom ir tik tada dadedam priedus. Kas jau įprasta – pomidoras, agurkas, paprikos gabaliukas. Ar kas mėgsta, fetos sūrio ar avokado įsideda. Pasidarom salotas. Mes dažniausiai užpilam alyvuogių aliejumi (grietinės nenaudoja mūsų šeima). Ir su balzamiko padažu labai tinka, labai lengvai, greitai padaromos ir tikrai labai skanios salotos.“

Milana Kučiauskienė