Gera nuotaika ir plačia šypsena pakerinti aktorė Renata Kutinaitė namų virtuvėje pirmenybę teikia ne naujovėms, o tradicijoms. Ir nors prisipažįsta, kad kulinarija nėra jos geriausia draugė, tačiau meniu.lt skaitytojams pasiūlo pyrago receptą! Kokio? Skaitykite iki galo ir pamatysite.
Turbūt tie, kurie skaito nebe pirmą rubrikos „Pokalbiai apie maistą“ interviu, pastebės, kad Renata, mados kūrėjų, rašytojų prašome lietuvišką kulinariją palyginti su mada arba literatūra. O lietuviškos virtuvės dar niekas nelygino su... personažu ar spektakliu! Aktorė Renata Kutinaitė pamėgino atsakyti į šį klausimą. Jai mūsiškoji virtuvė primena Vilniaus Kamerinio Teatro spektaklį „Emilis iš Lionebergos“. „Šiame spektaklyje veiksmas vyksta kaime, o man lietuviška virtuvė būtent ir siejasi su kaimu“, - trumpai ir aiškiai pasisakė aktorė.
Retas iš mūsų gali pasigirti tuo, kad nejaučia scenos baimės ar bent jau tuo, kad nesijaudina prieš lipdami ant scenos. Net ir patyrę aktoriai jaudinasi, kaip pastebi R.Kutinaitė,stresas ir jaudulys labai sumažina apetitą: „Valgau viską tą patį, kaip visad, tik ženkliai mažiau. Jei jaučiu didelę įtampą, racione lieka tik vanduo ir kava.“
Aktorės namuose pirmenybė teikiama tradicijoms
Teatro virtuvė visuomet yra pagardinta ašaromis, jauduliu ir viską vainikuojančiomis žiūrovų ovacijomis ir gėlėmis. Tačiau namuose, viskas daug ramiau. Savičiau. Paprašyta papasakoti apie savas šeimos tradicijas, aktorė R.Kutinaitė teigė, kad jos kaip ir daugelio kitų: „Kūčioms - silkė, Užgavėnėms - blynai, Velykoms - kiaušiniai, gimtadieniams - tortai.“ Paprasta matematika, bet net neabejojame, kad tuo metu namai prisipildo gardžiausiais patiekalais, o nosis kutena kvapai, kviečiantys sėsti prie stalo.
Rinkdamasi, ką valgyti, R.Kutinaitė atkreipia dėmesį į paprastus patiekalus, sakosi mėgstanti skaniai valgyti. Jai nieko nėra geriau už namuose gamintą maistą, galbūt todėl ir mamos gaminti balandėliai – tiesiog dievinami.
Kelionių skoniai
Kas paprieštaraus, kad kelionėse priragaujame sunkiais pavadinimais užvadintų patiekalų, kurie šiaip ne taip įsitaiso atminties vingiuose. „Negaliu pamiršti Gruzijos chinkalių ir charčio. Nenusakomo skanumo! Itališka virtuvė nuostabi. Man patinka bet kaip pagaminti makaronai, o ypač su jūros gėrybėm“, - prisiminė R.Kutinaitė.
Prisipažinkite – kiek per gyvenimą sraigių esate paragavę? Patiko? O gal jų pasigaminate ir namie? Aktorė prisiminė, kad gyvenime ji suvalgė tik vieną sraigę, o ir tą pačią – atbulais dantimis. Vargu, ar ir virtuvės šefo prašė patiekalo recepto. Tačiau aktorė pasakojo mėgstanti užsirašyti patikusių patiekalų receptus. Juos ji saugo, galbūt ateityje turėsianti daugiau laiko ir noro pasisukinėti virtuvėje, paeksperimentuoti.
Skaniausios miesto lėkštės ir vaikystės skoniai
Greičiausiai retas atsispirtų gero naminio maisto porcijai. Tačiau, kai tenka namų virtuvėje sukinėtis pačiam - vis randame priežasčių, kodėl geriau išbėgti ir pavalgyti kur nors mieste ar užsisakyti maisto į namus. „Jei atvirai, virtuvė, ne mano stichija. Gaminu, todėl kad reikia, ne dėl malonumo. Tačiau pusryčius visada valgom namie, o pietūs ir vakarienė visaip, ir namie, ir mieste“, - meniu.lt sakė moteris.
O mieste tikrai yra jau numylėtų vietų: „Pirmiausia, žinoma, renkamės kur skanu. Dažniausiai mūsų akiratyje pasitaiko „Ridikai“, „Pancho“. Renkamės draugiškas šeimai vietas. Nemėgstame masinės gamybos, nors tenka kartais ir ten apsilankyt“, - vardijo aktorė.
Rubrikoje „Pokalbiai apie maistą“ prisimename ir nebeveikiančias maitinimo įstaigas. Tačiau jos neretam pašnekovui yra tokios savos ir primena vaikystės skonius, jaunystės nuotykius. Aktorė R.Kutinaitė yra šiaulietė, todėl visai ne nuostabu, kad jos pasiilgta vieta – būtent Šiauliuose: „Šiauliuose viena pirmųjų, o gal ir pirmoji picerija vadinosi „Jonuko picerija“! Buvo didelis pasirinkimas skanių ir pigių picų. Po pamokų ten dažnai važiuodavome.“
Aktorė Renata Kutinaitė dalijasi receptu: „Jau minėjau, kad su kulinarija nelabai draugauju, tačiau receptukas bus iš konditerijos. Toks paprastas, bet man, labai neprastas, nes kol kas skanesnio obuolių pyrago už šį, aš valgius nesu. Ir jis man pavyksta, beveik kiekvieną kartą - tobulai!
Pirma pasiruošiu tešlą. Į dubenį sumušu 6 kiaušinius ir juos gerai su mikseriu suplaku. Tada įpilu stiklinę cukraus ir vėl viską suplaku. Toliau stiklinė miltų ir vėl gerai suplaku. Trumpam tešlą palieku ramybėje. Nusilupu obuolius ir juos supjaustau gabalėliais, vidutiniško didumo ir tiek kad būtų maždaug litras (pjaustau į stiklainį). Skardą ištepu kokosų aliejum ir supilu obuolius, ant jų tešlą ir pabarstau cinamonu! Pašaunu į dar neįkaitintą orkaitę, nustačius 180 laipsnių ir kepu 45 min.
Kristina Šapytė @Meniu.lt