Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Žvilgsnis į Eritrėjos virtuvę (pasaulio virtuvės)

2008-01-14
Опубликовать вашу статью

Eritrėja – valstybė šiaurės rytų Afrikoje. Ribojasi su Sudanu vakaruose, Etiopija pietuose, Džibučiu rytuose ir Raudonąja jūra šiaurės rytuose. Tai kraštas, kuris nuo 1930 metų turi futbolo komandą, bet iki šiol nesudalyvavo jokiose tarptautinėse varžybose, kur dar tik palaipsniui išgyvendinami senieji ritualiniai papročiai. Bet kaip ir kiekviena kultūra, Eritrėja turi savo virtuvę, tad pasidomėkime, kuo vaišina svečius šios šalies gyventojai.

Tradiciškai Eritrėjoje valgoma sėdint ant žemų kėdžių, beveik viskas – rankomis ir iš bendro indo. Prieš valgį moterys atneša ąsočius ar kitokius indus vandens rankoms nusiplauti.

Šalyje populiarus gėrimas yra suwa – tai Eritrėjos krikščionių gaminamas alus, kurio galima rasti ir kai kuriuose Etiopijos regionuose. Mėgiamas mies – fermentuotas medaus gėrimas, bei araki – anyžinis likeris. Vietiniai mielai pavaišins ir shahi (arbata), kuri dažniausiai patiekiama su daug cukraus. Troškuliui numalšinti ar tiesiog atsigaivinti mėgiamos bananų, mango ar papajų sultys.

Hembesha – duonelė, kurią ruošiant naudojamos kalendros, kardamono sėklos.

Tsebhi sega – pikantiškas patiekalas iš mėsos (paprastai naudojama jautiena arba aviena). Populiarus valgis ir Etiopijoje.

Tsebhi derho – pikantiškas vištienos patiekalas, kurį gaminant naudojama berbere, česnakai, imbieras, kietai virti kiaušiniai, tegelese tesmi....

Berbere – „čili“ pipirų pasta.

Tegelese tesmi – sviestas su žolelėmis.

Kavos kultūra šioje šalyje – ir tradicija, ir svetingumo išraiška. Kava geriama iš mažyčių indelių, vadinamų finjal, o prie jos gana dažnai užkandžiaujama kukurūzų spragėsiais (popcorn). Svečias, pakviestas kavos valandėlei, turėtų „atlaikyti“ visą kavos gėrimo ceremoniją, kuri paprastai susideda iš trijų dalių (yra ir ketvirta), nes išeiti anksčiau tiesiog nemandagu. Tradiciškai reikia išgerti tris puodelius kavos ir po to pasakyti „tu um“, kuris reiškia „skanu“. Tik tuomet galima pakilti nuo stalo.

Trumpai
Kadangi ši šalis buvo Italijos kolonija, viešojo maitinimo įstaigose galima gardžiuotis nuostabiomis lazanijomis ar kitais iš makaronų paruoštais valgiais.

Jolanta Bagurskienė
Parengta pagal įvairią spaudą
Nuotraukos: www.asmera.nl
1 – Eritrėjos moterys ruošia tradicinę duoną hembesha.
2 – tradicinis Eritrėjos patiekalas alisha, kuris populiarus ir Etiopijoje.
Meniu.lt informacija